Liksom U19 har U17 nått framgång i Allsvenskan i år. En stark fjärdeplats i vårserien följdes upp av fina prestationer, om än med lite mer blandade resultat, i höstens slutspelsserie. Huvudtränare György Millinkhoffer känner tillfredsställelse.

- Både resultatmässigt och prestationsmässigt gör vi det bra, säger Millinkhoffer. Jag tycker att vi har kunnat höja nivån för spelarna och möjligheterna att utvecklas under året. Både på träningar och i matcher har vi blivit utmanade. Det är positivt för dem även om de kanske inte upplever det. Jag ser utifrån att det är stor skillnad mot hur det såg ut i vintras.

TFF gör sin andra raka säsong i U17-Allsvenskan efter avancemanget till högsta serien under 2016. Laget överraskade säkert många i vårens U17 Allsvenskan södra när man landade på en fjärdeplats och kvalificerade sig för höstens slutspelsserie med god marginal. TFF visade med tydlighet att man kunde utmana alla U17-lag från södra Sverige.

Under sommaren flyttades fyra tongivande spelare upp till U19, samtidigt som man fyllde på underifrån med U16-spelare. Sannolikt hade förändringarna betydelse för att U17 pendlade mer i prestationerna under hösten och inte lyckades hålla samma jämna höga nivå. Samtidigt måste också beaktas att motståndet är tuffare i slutspelsserien där även de bästa lagen från norra Sverige medverkar.

- Vi har kunnat skicka spelare till U19 som har fortsatt att leverera där, och vi har fått spelare från U16 som har gått in och gjort ett kanonjobb i U17. Det visar på att ungdomssidan gör det väldigt bra. Det har gått bra för både U17 och U19, och det är många av de spelarna som kommer underifrån. Det är viktigt med en bra näringskedja.

Eftersom laget spelade i en nationell slutspelsserie under hösten ställdes spelarna mot motståndare som de inte är vana vid att möta. Bortamatcher i Gävle och Stockholm har inneburit en ny erfarenhet för killarna.

- Det är lärorikt även med resor och förberedelser för spelarna, framför allt med resorna i höst. Vi har både flugit och åkt buss till Stockholm, och det är en omställning för spelarna som de flesta får ta med sig.

TFF landade slutligen på plats tio av 14 i slutspelsserien, men trots en tuffare höstsäsong finns det mycket positivt att ta med sig.

- Vi har fem matcher utan insläppta mål i höst, konstaterar Millinkhoffer. Vi har inte fått mycket resultat för det alltid, men vi har släppt in väldigt få mål. Vi saknade lite mål framåt i höst, man ska inte sticka under stolen med det.

Till nästa år kommer stora förändringar ske i befintlig trupp. Samtliga spelare födda 2002, vilka utgör stommen i laget, kommer av åldersskäl att lyftas upp till U19. Fem spelare i nuvarande trupp kommer att stanna kvar, i övrigt fylls truppen på med samtliga spelare från U16-laget.

György Millinkhoffer medger att det blir en nystart med tanke på den stora omsättningen på spelare. För honom handlar det om en närmast helt ny samling spelare han ska få i träning i vinter, även om spelarna känner varandra sedan tidigare

- Man måste gilla läget, så här funkar livet för en U17-tränare. Ibland följer man med lagen upp och ibland stannar man kvar. Både tränare och spelare ska stimuleras för sin egen utveckling. Förra året kom jag in i bilden i januari, men nu kommer jag vara med redan från november.

Hur ser du på möjligheterna nästa år?
- Om vi utgår från resultaten i U16-laget, så har de presterat bra under säsongen. Nivån i U17 är ett snäpp högre, och det blir avgörande hur spelarna hanterar den skillnaden. I U16 kanske de hade mycket större bollinnehav än vad vi kommer ha här. Min uppgift blir att sätta en organisation som fungerar på planen. Vi har absolut goda möjligheter. Förhoppningsvis kan vi fortsätta leverera spelare upp till nästa års U19. Gör vi det så har vi uppnått något som är bra.

Även om serien är slut så är inte fotbollsåret över. Redan nästa helg drar Ligacupen igång med bortamatch mot Mjällby AIF. Förhoppningsvis kan TFF fortsätta visa att man är en klubb som Fotbollssverige kan räkna med.

- Jag tycker man kan vara stolt över att både P16, U17 och U19 är bland de bästa i Sverige, avslutar Millinkhoffer.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 9 november, 2018
Kategori: A-lag