Fotograf: Christer Thorell

Trots en föryngring av laget mitt under rådande säsong har Trelleborgs FF:s U19-lag fortsatt att leverera. Unga, nyfikna och träningsvilliga spelare har fyllt på underifrån. Bra resultat under såväl hösten som våren vittnar om att framtiden ser ljus ut för Trelleborgs FF.

- Det har varit en spännande resa utifrån hur det såg ut i våras med rätt många äldre spelare som blivit utbytta mot lite yngre, säger tränare Jimmi Olsson. Det är många som har utvecklats och tagit för sig på ett bra sätt. Vi har ändrat spelsystem och formationer, men de har anammat det på ett bra sätt och varit positiva och nyfikna.

När laget gick in i våren 2018 hade man som målsättning att komma topp-åtta, och därmed säkra en plats i höstens slutspelsserie samt ett nytt allsvenskt kontrakt för 2019. TFF uppnådde målsättningen och landade på sjunde plats i vårserien.

Under sommaren valde klubben att låna ut flera sistaårsjuniorer, spelare födda 1999, för att ge dem möjlighet att känna på A-lagsfotboll. Dardan Dakaj, Noah Christoffersson och Oskar Malmgren gick alla på lån till Kristianstad FC i Division ett södra. Det innebar samtidigt att tre viktiga startspelare lämnade U19-laget. För att fylla tomrummet efter den flyktande trion flyttades istället yngre spelare upp från U17.

- Det kunde säkert kännas som en konstig tanke om man vill göra resultat i slutspelsserien, men det har ändå gått över förväntan. Trots de utlånade och färre 99:or i spel så har vi gjort det jäkligt bra. Vi har nog gjort det bättre än vad många trodde, även om det är en bra grupp som har kommit upp.

Flera av spelarna som har flyttats upp från U17 har fått gott om speltid i U19 under hösten, och de har dessutom stått för bra prestationer. Förhoppningsvis har de 17-åringar som flyttats upp fått nytta av att redan i år ha fått känna på U19-spel.

- Vi har investerat under hösten med att flytta upp yngre spelare och det tror jag vi har med oss in i nästa år, konstaterar Jimmi Olsson. Det är det som har varit lite tanken med det här upplägget.

Under hösten har TFF ställts mot de bästa lagen över hela Sverige, och inte bara från de södra delarna som annars. Det nya upplägget med slutspelsserien under höstsäsongen har möjliggjort matcher mot klubbar som TFF normalt inte möter.

- När man ser vilka lag vi möter så har man inte så mycket att förlora, utan varje match är ett nytt äventyr. Det blir nya bekantskaper och nya utmaningar med längre resor som ställer krav, men det är också en del av utbildningen att hantera det.

Utmaningen har varit stor, men TFF har visat att man håller på högsta nivå, även om prestationerna har varit av blandad karaktär.

- Både under våren och hösten har vi haft riktigt bra prestationer varvat med mindre bra. Vi har varit ett lag som kunnat vinna mot alla men också förlora mot alla, även mot sämre lag. Det är det som är lite svårt i de här åldrarna, att få den här kurvan från botten till toppen att bli så jämn som möjligt. Det är något vi ska jobba med till nästa år.

Med bara några få omgångar kvar av slutspelsserien hade TFF häng på den absoluta toppen. Många lag var visserligen inbladande i kampen om SM-guldet, men hade TFF tagit full pott i de tre sista matcherna kunde laget hamnar topp-två. Siktet inför slutomgångarna var inställt på att försöka nå topplaceringarna, men säsongen slutade med tre raka förluster och en niondeplats i 14-lagstabellen.

- Tyvärr tog orken slut innan vi var framme vid säsongens sista match. Bortsett från de tre sista matcherna har vi gjort en fantastisk höst. Vi avslutar sista matchen med sex spelare födda -01 och det har vi med oss nästa år genom att redan ha införskaffat erfarenhet i dem.

För Jimmi Olsson personligen har 2018 inneburit comeback på tränarscenen. Sedan han lämnade uppdraget i TFF:s A-lag efter säsongen 2014 har han varit utan tränarjobb. Han medger att han kände sig lite rostig de första månaderna av året, men han trivs med att vara tillbaka.

- Det är lite skillnad att träna 19-åringar och seniorlag, menar Olsson. Det sprutar kanske inte lika mycket energi hos en 30-åring som en 19-åring. Det är härligt att ha spelare som alltid vill träna, de ifrågasätter aldrig att vi ska ut och träna. De har en stor träningsvilja och nyfikenhet, och ju mer jag har kommit in i det ju roligare har det blivit, säger Olsson som hoppas fortsätta träna laget nästa år.

Det är tydligt att TFF är en attraktiv klubb för målinriktade tonåringar när man når bra resultat i den högsta serien. Spelare hör redan nu av sig inför kommande säsong, men TFF kan inte ta emot alla. För klubben är det viktigt att värna om de duktiga egna produkter man redan har, samtidigt som det så klart måste finnas utrymme för att ta in viss förstärkning utifrån.

- Vi har nio 00:or som är kvar sedan i år och vi kommer fylla på med de som har varit i U17. Sen vet jag inte hur ser ut när vi väl startar, men det kommer nog bli en ganska stor trupp till en början. Det får väl ge sig nu under hösten.

Under denna vecka har laget haft träningsledigt, men i nästa vecka kör laget igång för fullt igen med sikte på höstens Ligacup-matcher. TFF är i samma grupp som BK Olympic, Kristianstad FC och Halmstads BK. Vill man spela mot de bästa lagen i vårens Licacup-slutspel så bör höstens gruppspel vinnas.

- Jag har goda förhoppningar om ett ännu bättre nästa år, men målet kommer fortfarande vara glasklart att vi ska spela allsvensk fotboll året efter. Kan vi få bra höjder så kan vi nå bra resultat, men det ska inte vara på bekostnad av att våra bästa spelare inte ska spela A-lagsfotboll, för prio ett är att fostra spelare till A-laget.

Jimmi Olsson lyfter fram Felix Hörbergs framgångsår som ett lysande exempel på att det går att nå A-laget direkt från U19. Även Haris Brkic, Noah Christoffersson och Merlin Nuhanovic har suttit på bänken i Allsvenskan och fått känna på A-lagsmiljön. Underifrån finns ännu fler spelare som hoppas ta samma väg.

- Målet är fortfarande att de här spelarna som är duktiga ska in i A-laget, det är huvudmålet med hela verksamheten, avslutar Jimmi Olsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 3 november, 2018
Kategori: A-lag