Fotograf: Björn Sandberg

Salif Camara Jönsson har väntat en hel fotbollskarriär på att få göra mål i Allsvenskan. I fredags kom äntligen 35-åringens debutmål i mötet med Elfsborg på Vångavallen. Några större glädjescener var det dock inte tal om.

- Hade vår situation varit annorlunda så tror jag nog känslan hade varit starkare än vad den var just när jag gjorde målet, säger Camara Jönsson. Där och då var det mer bara att ta bollen, springa upp och fortsätta. Nu i efterhand så är det så klart skönt att jag fick göra mål och assist, och den andra halvleken är nog den bästa jag har gjort i år. Nu handlar det om att fortsätta prestera de sista matcherna.

På förhand var det inte helt säkert att Salif Camara Jönsson skulle komma till spel i matchen. Två dagar före match hade han ännu inte kommit tillbaka i full träning efter sträckningen han fick i baksidan för några veckor sedan. Dagen före match genomförde Camara Jönsson ett fullt pass och Patrick Winqvist var tydlig med att han skulle spela anfallaren.

– Jag måste spela Salle. Vi kan inte vänta längre, det är skarpt läge nu. Jag tar ut honom, sedan får han protestera högt om han inte vill spela, sade TFF-tränaren till Trelleborgs Allehanda.

Protestera behövde Camara Jönsson aldrig göra. Han förde diskussioner med tränarstaben och de kom fram till att det var värt att chansa. Med facit i hand var valet rätt, baksidan höll och anfallaren levererade.

- Det känns bra nu också, och det är väl ett kvitto på att vi tog rätt beslut, säger Camara Jönsson. Jag har ingen känning och det har känts bra efteråt.

På onsdag äger den andra matchen inom loppet av sex dagar rum, men Camara Jönsson ser inga problem med att starta den också.

- Jag är redo, jag har viljan och det är få matcher kvar nu. Det gäller bara att trycka ut det sista för den här säsongen, och sen får se hur långt det räcker.

2-2 mot IF Elfsborg gav TFF första poängen på Vångavallen på knappt två månader. Trots tidigt tvåmålsunderläge gav hemmalaget inte upp, utan gjorde en stark upphämtning i andra halvlek, vilket truppen kan ta med sig.

- Första halvlek ser ut som de andra matcherna vi har förlorat. Vi släpper in enkla mål, hittar inte rätt i press riktigt, spelar oroligt och ligger under. Sen får vi en hårtork i halvlek och kommer ut som ett nytt lag i andra. Vi släpper axlarna, slappnar av och spelar på ett annat sätt. Vi har bra spel och vi borde ha kunnat avgöra matchen med de lägen vi har. Andra halvlek är det vi tar med oss.

I veckan stundar Allsvenskans 28:e omgång, vilket innebär att blott tre matcher återstår av årets serie. TFF plockade en poäng på Brommapojkarna och Dalkurd i helgen, men har ändock fem poäng upp till kvalplatsen.

- Möjligheterna är där så länge det finns chans, men de blir mindre och mindre hela tiden. Nu förlorade BP igen, så resultaten går med oss. Vi kunde ha varit avhängda för några omgångar sen, men vi får chansen igen och vi ska möta BP. Vi måste verkligen ge oss en ärlig chans att klara detta. Nu har vi Kalmar borta och det är en svår match, men det finns inga om och men utan vi ska bara vinna matcherna.

På onsdag åker TFF alltså till Småland för att försöka besegra Kalmar FF på Guldfågeln Arena. När lagen möttes på Vångavallen i våras segrade KFF med 1-0, men nu är det dags för revansch.

- Vi spelar med samma press som vi har gjort i tidigare matcher, precis som inför Elfsborg. Har vi den inställningen som vi hade i andra halvlek kommer det bli tufft för Kalmar. Hoppas alla i laget har den inställningen och att vi krigar in i det sista, säger Camara Jönsson.

I fredags gjorde Salif Camara Jönsson sitt första allsvenska mål i karriären. Förhoppningsvis sitter målformen i under denna veckan, så får vi kanske se anfallaren avgöra på onsdag.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 29 oktober, 2018
Kategori: A-lag