När säsongen inleddes spelade han med TFF:s U17-lag, men efter månader av stark utveckling har han avancerat i hierarkin. Sedan i somras är Hjalmar Javefors, 17, fullt ordinarie i U19 och dessutom en av lagets bästa spelare – trots mer än två år kvar som juniorlagsspelare. Det kan gå fort inom fotbollen.

- Jag hade tankar om att U19 skulle vara alldeles för svårt för mig, att spela i U19-Allsvenskan skulle vara värsta grejen. Men nu när jag väl har lirat där känner jag att man kommer in i det ganska snabbt, och det är en bra känsla att man klarar av det, säger yttermittfältaren.

Hjalmar Javefors halkade egentligen in på ett bananskal i TFF:s U19. Det var när laget hade många skador under senvåren som Jimmi Olsson blev tvungen att kalla in några spelare från U17 till bortamötet med Kalmar FF. Javefors tog chansen direkt, och sedan dess har han varit ordinarie. Under hela slutspelsserien i höst har han tillhört U19-truppen permanent.

- Under den tid som jag har spelat här så har jag utvecklats väldigt mycket som spelare. Man spelar mot bättre spelare och med högre tempo. Man har inte lika mycket tid med bollen, och det tycker jag utvecklar en väldigt mycket.

Är det rimligt att fortsätta utvecklas i samma takt?
- Det var ett väldigt stort steg från U17 till U19, nu blir det kanske en mer stadigare utveckling. Det kommer fortfarande gå mycket framåt, men det kanske blir lite lugnare nu och i stadigare takt. Om man spelar i U21 någon gång så höjs man där. För varje steg man tar utvecklas man.

TFF:s U19-tränare Jimmi Olsson såg Javefors på fotbollsplanen första gången i en U17-match i våras. Han beskriver honom som väldigt snabb och duktig en mot en. Han är imponerad över den starka utvecklingen och på sättet som han har tagit chansen.

- När man väl får chansen i de här åldrarna så handlar det om att inte vara blyg och försiktig, utan man måste ta för sig, och det gjorde han verkligen, säger U19-tränaren Jimmi Olsson och fortsätter.

- Han har ju verkligen utvecklats enormt på denna korta tid och tagit för sig på ett bra sätt. Han står ändå med fötterna på jorden och arbetar hårt på träning. Det enda vi har pratat om som han kan utveckla är att komma till lägen själv och gå på avslut, och det har han faktiskt tagit åt sig och nu gjort några mål på slutet.

Hjalmar Javefors bodde sina första år i livet i Linköping, men vid åtta års ålder gick flyttlasset till Malmö. Det var också där som fotbollskarriären inleddes i Malmö City FC. Efter några år bytte han klubb till BK Flagg, innan han i samband med att han började på Malmö Idrottsgrundskola gick över till Malmö FF. När han i slutet på fjolåret fick lämna MFF efter två år så kändes TFF som det naturliga valet eftersom han kände några spelare i laget. Klubbvalet ångrar han inte idag, och skillnaden mot MFF ser han inte som särskilt stor.

- Det känns väldigt professionellt och satsande i båda klubbarna, konstaterar Javefors. I Malmö är det mer utlandsläger och turneringar, fast TFF kanske inte har de pengarna, men det funkar ändå. För mig har nog Trelleborg varit bättre. Det känns som att man får mer kontakt med spelare och tränare här än i MFF. Där var det mer radiostyrt och de pratade inte så mycket med spelarna.

Vad betyder den delen för dig?
- Kommunikation med tränare och spelare är allt. Ska man lyckas som spelare måste man ha en öppen dialog med tränarna så att man vet vad man ska förbättra, men även vad man gör bra. Det är viktigt med den bekräftelsen också.

Under hösten har han även spelat tre matcher i U21-serien och i förra veckan fick han göra ett träningspass med A-laget när det vankades internmatch.

- Det var kul att känna på det. Vi var ändå sex spelare från U19 för det var rätt många skadade A-spelare, så det gjorde att man inte fick lika mycket stress. Nivån kändes väldigt hög, alla vet exakt vad de ska göra på planen.

Känns A-laget långt borta?
- Det känns nog inte jättelångt borta, men det är ändå en bit kvar. Om jag bara fortsätter som jag gör nu och jobbar hårt på varje träning och match så hoppas jag få chansen, säger Javefors som har ytterligare två säsonger kvar på juniornivå.

17-åringen har varit en starkt bidragande orsak till att TFF har gått starkt i U19-Allsvenskans slutspelsserie i höst. Hade laget slagit Halmstads BK i fredags hade man haft chans på första- eller andraplatsen, men i och med förlusten (4-3) försvann möjligheten med två omgångar kvar.

- Vi har gjort en väldigt bra säsong. Målet var att komma till slutspelsserien, sen allt detta är ett plus egentligen. Vi har gjort det väldigt bra, men det är synd att vi snubblade på mållinjen. Nästa år tror jag absolut att vi kan komma etta eller tvåa.

Innan säsongen summeras helt återstår som sagt två matcher. Först ut är Skånederbyt mot Malmö FF nu på lördag. Trots att TFF inte har chans på de främsta topplaceringarna så lär det inte vara några bekymmer att inspirera spelarna inför matchen.

- Det ska bli riktigt kul att möta gamla lagkamrater och killar som går i samma klass i skolan. Det ska bli kul att få lite revansch på sin gamla klubb och spelarna där. Det är många i vårt lag som har spelat i Malmö som är jävligt motiverade att vinna. Jag tror det kommer gå bra, jag tror vi vinner den.

Även om serien snart är över så fortsätter det hårda jobbet för Hjalmar Javefors i hopp om att nå fortsatt utveckling. I år har han upplevt att det kan gå snabbt framåt, ibland snabbare än vad man kan förvänta sig. I framtiden finns en proffskarriär i sikte.

- Ett krav jag sätter på mig själv är att ge hundra procent på varje träning och match, sen får vi se hur långt det tar mig. Jag vill i alla fall känna att jag har gjort allt vad jag kan, men om jag fortsätter kämpa så tror jag ändå drömmen kan gå i uppfyllelse, avslutar Hjalmar Javefors.

TFF möter MFF i U19-Allsvenskan kl 14:00 på Vångavallens C-plan på lördag.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 17 oktober, 2018
Kategori: A-lag