Fotograf: Björn Sandberg

Han tog över huvudansvaret för damlaget i somras. Efter ännu en fantastisk säsong för TFF med serieseger och avancemang förlängde Hans Malmgren igår sitt avtal med klubben över 2019. Nu pågår planerna för fullt inför damernas hittills tuffaste utmaning – spel i Division ett.

- Tittar man på toppskiktet i ettan så är det rätt stor skillnad mot där vi själva har varit i år, konstaterar Malmgren. Vill man vara med och tampas i topp sex, så vill det till att vi höjer oss rätt rejält. Det är mycket tempo och passningskvalitet det handlar om, och vi måste vara betydligt hetare i motståndarnas box än vad vi har varit i höst.

Hans Malmgren har erfarenhet från Division ett sedan tidigare efter att ha tränat såväl LB07 och Sjöbo IF som Skurups AIF. Senaste sejouren i ettan hade han med Skurup 2015. Nu är det dags igen, men denna gång med TFF.

- Jag har jobbat på Division ett-nivå tidigare och tyckt det varit roligt. Jag trivs bra med laget och klubben, och det är den främsta anledningen till att jag vill fortsätta i TFF, säger Malmgren och utvecklar.

- Tjejerna är målinriktade, de har god träningsnärvaro, de är aldrig mättade och de vill driva det ytterligare ett steg framåt. Det är en öppen mentalitet i föreningen och en härlig jargong mellan ledarna. Det spelar ingen roll om du är sportchef som Mattias (Kronvall) eller assisterande tränare i A-laget som Kristian Haynes, man pratar fritt över gränserna, och det gillar jag

Inför kommande säsong får Hans Malmgren vara med från start. Att ta över mitt under brinnande säsong i somras var en ny erfarenhet för honom. Nu ser han fram emot att själv få bygga upp sitt spel och planera sin försäsongsträning för att spelarna ska vara väl förberedda när serien drar igång.

- Nu känns det mer som att funkar det inte så får de hänga ut mig istället. Nu är det jag som driver detta, förvisso med en grupp andra, men det är jag som har huvudansvaret och ska se till så att maskinen fungerar. Framför allt ska jag bygga upp ett grundspel på ett annat sätt, och nu har jag tid att göra det.

Ännu har inga spelare deklarerat att de har för avsikt att lämna TFF:s resa mot eliten. När laget är tillbaka i träning om tre veckor kommer Hans Malmgren föra samtal med spelarna. Det är även möjligt att nya ansikten kommer finnas i träningsmiljön redan då.

- Det kommer nog hända en del i gruppen. Det finns kanske spelare som själva kommer söka sig till andra klubbar, och det finns spelare som kommer söka sig till oss. Vi kommer bjuda in spelare som vi vill ha i provträning och som vi är intresserade av.

TFF har som klubb satt upp en målsättning om att tillhöra elitfotbollen även på damsidan senast 2023, och med det menas Elitettan.

- Vi ser väl gärna att det kan gå lite grand fortare. Nu har man plockat serie för serie, men nu ska man ha klart för sig att det blir betydligt tuffare att ta det här steget. Även om man vinner Division ett så blir man inte automatiskt klar för Elitettan, utan då väntar kval.

Hans Malmgrens och klubbens förhoppning med kommande säsong är att laget ska etablera sig på Division ett-nivå. När planerna nu börjar smidas för 2019 är målsättningen att landa bland de sex främsta. Avgörande för om laget lyckas blir flera olika faktorer, inte minst truppens sammansättning.

- Det krävs ett antal nya spelare. Sen är det svårt att säga hur många eftersom vi inte vet om någon lämnar och om alla är beredda att göra den här satsningen som vi som klubb vill göra. Får vi bygga ihop oss tillsammans i denna grupp, finslipa vissa detaljer och få in ett par spetsar så tror jag nog vi ska nå målsättningen att bli topp sex, avslutar Hans Malmgren.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 16 oktober, 2018
Kategori: A-lag