Fotograf: Björn Sandberg

Hon är TFF-truppens äldsta spelare med sina 32 år. Under 2018 är hon dessutom lagets främste målskytt med sina 16 fullträffar. Nu ser Annelie Nilsson fram emot en fortsättning i den blå tröjan även 2019, och hon har nya mål i sikte.

- Om vi ökar konkurrensen och höjer kvalitén så hoppas jag vi kan vara med i toppen, siar hon om nästa säsong.

2018 har varit ett händelserikt år för TFF-damerna. Försäsongen bestod av idel segrar, bland annat besegrades Division ett-lag som Hammenhögs IF och Skurups AIF i träningsmatcher. Många trodde nog att TFF skulle springa hem ännu en serie, men när seriematcherna väl drog igång gick det grus i maskineriet.

Laget åkte på en käftsmäll redan i premiären mot Furulunds IK och ytterligare poängförluster skulle komma att följa. I mitten på juni månad var TFF sju poäng efter serieledande DFK Borgeby när Hans Malmgren tog över huvudansvaret som tränare.

- Vi fick en tydligare spelidé och en bättre organisation. Vi lyckades minimera stunder i matcherna när allt inte går så bra, konstaterar Annelie Nilsson.

TFF förlorade inte en seriematch under hösten. Tack vare att både DFK Borgeby och IFK Trelleborg började tappa poäng så kunde TFF inte bara komma ifatt, utan även gå förbi de båda toppkonkurrenterna.

- Jag tror att vi tänkte att serien är rätt jämn, där alla lag har chans att slå varandra. Vi tänkte aldrig att det var kört, chansen fanns, men vi var ett jagande lag istället för att bevaka vår ledning. Sen hade vi lite flyt med resultaten, och då kom vi plötsligt närmare.

Att plötsligt jaga någon annan istället för att själva bli jagade är en helt ny situation för TFF-damerna. Inte sedan laget startade upp för snart tre år sedan har man varit i den situationen, men Annelie Nilsson tycker att de har hanterat omställningen rätt så bra.

- Vi hade ändå målsättningen när vi gick in i säsongen att vinna och gå upp, och det har varit lite stressigt att vara ett jagande lag. Man går ofta in med kniven på strupen i vissa matcher, vinner vi inte denna så hamnar vi längre bak. Men det har inte varit några bekymmer, vi har varit ganska lugna med det.

Annelie Nilsson anslöt till TFF inför säsongen 2017 efter att ha haft ett års uppehåll från fotbollen. Hon har pendlat mellan att spela mittfältare och anfallare i laget, men i år har det mestadels blivit spel i den sistnämnda lagdelen. Det har också märkts på målproduktionen där hon i år noteras för 16 mål, vilket är bäst i truppen och tredje bäst i hela serien.

- Det är alltid kul att göra mål, men det är inget man funderar så mycket på. Egentligen är det roligare och bättre för laget om det är flera som gör många mål.

Nu väntar en ny utmaning under kommande år när TFF går in som nykomling i Division ett. Annelie Nilsson spelade i gamla Division två (motsvarande dagens Division ett) med Sjöbo 2014, men hon spelade även collegefotboll i USA 2011, vilket hon håller som den högsta nivån hon har spelat på.

- Det blir ett stort steg för oss, det tror jag absolut. Vi har mött Division ett-lag under året, bland annat Eskilsminne i DM, och det var stor skillnad på tempot framför alt. Så det är tempot vi behöver få upp, kanske lite tuffhet i närkamper och ännu bättre kondition.

För Annelie Nilsson råder det inga tvivel om att hon vill fortsätta sin satsning i TFF och ta sikte på ytterligare en serieseger. Det återstår att se om TFF är redo för att kriga i toppen av Division ett redan nästa år, men klubbens målsättning är att damlaget ska tillhöra Elitettan inom de närmaste åren.

- Om vi får behålla samma lag som vi har nu, om vi spelar bra, har flyt med skador och är bra tränade inför säsongen så tycker jag att vi borde kunna vara ett mittenlag. Om vi även får in några nya startspelare, ökar konkurrensen och höjer kvalitén så hoppas jag vi kan vara med i toppen, avslutar Annelie Nilsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 11 oktober, 2018
Kategori: A-lag