TFF:s U17-lag körde över IFK Norrköping på bortaplan under lördagseftermiddagen. Slutresultatet skrevs till hela 2-6 efter en minst sagt händelserik match.

TFF valde att åter spela 4-4-2, och inte 3-5-2 som laget gjort efter sommaren, eftersom det lämpade sig bäst för de spelare som fanns tillgängliga under lördagen. Hjalmar Javefors och Linus Lundqvist Felgenau har spelat med U19 de senaste månaderna, men de fanns med som förstärkningar i Norrköping. Lundqvist Felgenau skulle också visa sig få en av huvudrollerna i matchen med sitt målskytte.

Redan i den andra matchminuten tog TFF ledningen genom Martin Andersson. I 24:e minuten ökade Linus Lundqvist Felgenau på till 0-2. Dessvärre slarvade TFF vid två tillfällen på fasta situationer och i den 41:a minuten hade hemmalaget hunnit med att både reducera och kvittera. TFF återtog dock ledningen i den första halvlekens sista minut när Hjalmar Javefors satte 2-3.

- Vi höll ihop försvarsspelet ganska bra, men vi slarvade sista delen av första halvlek och bjöd in dem i matchen, säger tränaren György Millinkhoffer.

När IFK Norrköping fick en försvarare utvisad i den 53:e minuten efter att han skallat August Sandström kunde hemmalaget inte längre hävda sig. TFF var helt överlägset resten av matchen och vann till slut med 2-6 efter mål av Gabriel Johnson och Linus Lundqvist Felgenau gånger två. Den sistnämnde noterades således för ett hattrick.

Trots stora segersiffror var inte György Millinkhoffer hundra procent nöjd med prestationen. Han menar att det finns mycket som kan bli bättre i spelet.

- Det här var en dag när vi kanske inte spelar vår bästa fotboll, men vi vinner ändå.

TFF skapade fler chanser än de sex som ledde till mål, och med lite bättre skärpa hade siffrorna kunnat bli större.

- Vi skulle kunna ha gjort två-tre mål till, men vi gick ner oss lite efter 65 minuter. Annars var det en väldigt rolig och underhållande U17-match fram till utvisningen. Det var målchanser fram och tillbaka och det blev ändå fem mål på en halvlek. Båda lagen försökte spela anfallsfotboll, och det är roligt för publiken att titta på.

I och med helgens trepoängare klättrar TFF några placeringar i den U17-allsvenska tabellen. Laget parkerar nu på plats nio av 14 i tabellen. Det viktigaste för laget är att man redan har säkrat spel i nästa års serie genom att man kvalificerade sig för slutspelsserien, men med tanke på att man kom på fjärde plats i vårserien hade vissa kanske hoppats på en bättre tabellplacering.

- Vi håller på med spelarutveckling, vi utvecklar spelarna i en elitmiljö. Vi gjorde också lite förändringar spelmässigt i somras för att spelarna ska utvecklas individuellt. Men det är klart att vi är lite besvikna, man vill alltid ligga högre. Jag tycker ändå att vi har gjort det jäkligt bra mot lagen som ligger högst upp i tabellen, även om vi inte har haft resultaten med oss där.

Många yngre spelare har också fått chansen i laget i höst. Mot IFK Norrköping fanns hela sju spelare födda 2002 med i truppen. De ligger egentligen året före, vilket innebär att alla har åldern inne för att spela i U17-Allsvenskan även nästa säsong.

- De som ligger ett steg före ska utvecklas. Här möter de snabbare och starkare spelare, och kanske behöver de beslutsfatta snabbare. De utvecklas i denna miljön. Det är jäkligt bra för klubben.

På söndag väntar ny seriematch mot Vasalunds IF hemma på Vångavallen. Solnaklubben lämnade jumboplatsen under eftermiddagen efter att ha vunnit sin första match i slutspelsserien genom 2-1 mot Halmstads BK. TFF vill så klart fortsätta klättra i tabellen, även om det viktigaste på denna nivån som sagt är spelarutveckling.

- Resultatet får man bortse något från när vi spelar i slutspelsserien och redan är klara för nästa års allsvenska. Det är en komplex situation och en utmaning för mig som tränare att försöka hålla balansen mellan att utveckla spelare och samtidigt vinna matcher. Resultatet är inte det viktigaste, men man vill så klart vinna när man spelar fotboll, avslutar Millinkhoffer.

Även TFF:s U19 har vunnit i helgen. Under söndagen besegrade laget Hammarby på Vångavallen med 2-1. Det är många lag på ungefär samma poäng som är med och krigar om att ta SM-guld. TFF är för närvarande på sjätte plats med tre poäng upp till Djurgårdens IF på förstaplatsen.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 7 oktober, 2018
Kategori: A-lag