Trelleborgs FF är en av åtta klubbar i fotbollssverige som har lag i höstens slutspelsserie på såväl U17- som U19-nivå. Ni har redan kunnat läsa om lagens resultat och några av spelarprofilerna på sistone, och under hösten kommer ni fortsätta ta del av talangernas utveckling i en rad artiklar här på trelleborgsff.se.

Idag möter vi Alfred Andersson, den 17-årige mittfältaren som har varit en av de mest framstående spelarna i TFF:s U17-lag under året. Trelleborgs FF är för andra året i följd representerat i U17-Allsvenskan. Få hade kanske väntat sig att laget skulle placera sig på den övre halvan under våren och därmed kvalificera sig för höstens nationella slutspelsserie, men TFF gjorde succé och slutade på fjärde plats.

- Vi gjorde kanske mer än vad vi hade förväntat oss, men då ställer det också högre krav på oss i slutspelsserien, konstaterar Alfred Andersson.

Efter nio spelade matcher parkerar TFF på elfte plats i tabellen. Nivån i slutspelsserien är klart högre när Sveriges bästa lag från såväl söder som norr har samlats.

- Man vet hela tiden att man måste ligga på topp, man måste spela sitt allra bästa om man ska ha chans att vinna. Många kanske tycker det är tufft, men jag själv tycker det är utmanande att veta att om vi ska ha chans så måste vi göra så få misstag som möjligt och sätta våra chanser. Det är tufft men givande.

Även om laget haft det tuffare i höst finns det mycket positivt att ta med sig. I lördags spelade man 0-0 mot tabellfyran Kalmar FF på Vångavallen och stod för en fin insats. 

- Både jag och de andra i laget ser enorm skillnad på vårt spel nu, även om vi inte tagit lika många vinster nu. Vi satsar på att göra så mycket bra som är möjligt av det som är kvar, och det hade varit kul att komma på den övre halvan.

Alfred Andersson är en av spelarna i U17-laget som har varit längst i klubben. När han var tio år gammal lämnade han moderklubben Skanör Falsterbo IF för spel med Trelleborgs FF. Än idag är han kvar i klubben.

- Det har flutit på bra. Jag har alltid känt att jag har trivts bra och jag har ofta spelat med de som är ett år äldre, vilket har gett mig en extra utmaning och fått mig att utvecklas extra. Framför allt har jag utvecklats väldigt mycket som spelare, och det är mest det som har gjort att jag har trivts bra också.

Alfred Andersson inledde vårsäsongen med några matcher på bänken, men han kom sedermera in i startelvan. Han gjorde åtta mål och sex assist och var med det en viktig kugge i laget. Under hösten har han fortsatt spela konsekvent, även om poängen inte har producerats i samma omfattning. Han upplever att han utvecklas hela tiden och tillför mer och mer till laget.

- Jag känner dels att jag alltid har försökt att vara en bra lagspelare, men jag har växt in i det ännu mer och gör mina lagkamrater så bra som möjligt. Jag har även blivit bättre på det tekniska och blivit mer jämn i mitt spel så att jag inte är bra en match och sen mindre bra en.

U17-tränaren György Millinkhoffer är nöjd med Alfred Anderssons utveckling, och han upplever att han har gjort stora framsteg under året.

- Det största framsteget är att han har blivit en väldigt stark poängspelare i det offensiva, säger Millinkhoffer. Han gör mål och assist och, vad jag upplever, gör de andra spelarna bättre. Det är en väldigt stark egenskap.

Nålsögat är väldigt litet för att slå sig in på högsta nivå i Sverige. Millinkhoffer menar emellertid att Andersson är en spelare som absolut har förutsättningar att ta steget till seniornivå, även om det fortfarande är tidigt att säga.

- Han har goda förutsättningar att lyckas. Han är väldigt målmedveten och lyhörd på mina instruktioner över vad han behöver förbättra och hur han ska hantera vissa situationer på planen. Fortsätter han träna och spela så här så är han på god väg.

2018 är Alfred Anderssons sista på U17-nivå. Nästa år är han för gammal och kommer därmed konkurrera om en plats i U19. Redan i förra veckan var han med i U19:s bortamatch mot Mjällby AIF på Strandvallen. Under ett 20 minuter långt inhopp fick han känna på nivån.

- Det var klart att det var stor skillnad, säger Andersson. Framför allt är det större spelare, men även snabbare spel och inte alls lika många misstag som det kan vara i våra matcher. Jag tycker ändå att jag var ganska bra förberedd. I och med att jag spelade med U17 redan förra säsongen så har jag fått bra erfarenhet av att möta äldre spelare.

Alfred Andersson säger att det kommer bli tufft att slå sig in i startelvan i U19 till nästa år eftersom truppen innehåller många bra spelare födda 2000. Förhoppningsvis kan han ha en fördel av att han redan har fått lite erfarenhet av U19-spel och därmed vet vad som krävs.

- Om jag fortsätter slita lika hårt som nu så tror jag att jag kommer slå mig in i truppen och fajtas om en startplats. Det gäller att jag visar hårt jobb resten av året och även nästa år, men det är jag beredd att satsa för att ta en plats i startelvan.

Vad är ditt mål med framtiden?
- Mitt mål har alltid varit att en dag spela i landslaget, så det hoppas jag fortfarande en gång få göra. I klubben är det att gå upp i A-laget. Att få spela i Allsvenskan skulle vara en dröm som går i uppfyllelse. Det hade varit kul spela på elitnivå även som senior, avslutar Andersson.

På lördag rullar U17-Allsvenskan vidare med bortamatch mot IFK Norrköping. Förhoppningsvis visar Andersson och TFF att de är redo för en framgångsrik höst.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 1 oktober, 2018
Kategori: A-lag