Fotograf: Björn Sandberg

En blödning i höften höll honom borta från spel mot Djurgården för en vecka sedan. Men i onsdags var Marko Johansson tillbaka och vaktade målet när TFF föll mot Dalkurd.

- Jag blev jätteglad över att vara tillbaka, för man vill ju spela så mycket som möjligt, säger målvakten. Man vill ju hjälpa laget så mycket som möjligt för att ta poäng, för det är det vi behöver. Det är skönt att vara tillbaka snabbt, man är ju ung och har bra läkkött.

Det var efter en reflexräddning i den första halvleken mot Häcken för knappt två veckor sedan som Marko Johansson fick en rejäl smäll på höften. Målvakten visade dock stor vilja och valde att spela klart matchen. Han säger att han efteråt  knappt kunde gå.

Väl tillbaka i målet mot Dalkurd stod han ånyo för en stark insats, däribland några svettiga räddningar i andra halvlek. Dessvärre räckte det inte till poäng eftersom gästerna avgjorde med matchens enda mål i slutminuterna.

- Det är klart att alla som såg matchen såg att vi var det betydligt bättre laget. Vi har två öppna mål som vi missar och vi skulle haft en straff, men vi har inte flytet med oss som vi bör ha. Jag tycker vi gör en bra match mot Dalkurd och vi visar att vi ska vara ovanför dem i tabellen. Det är väldigt surt.

Varför blir det så här när vi spelmässigt är det bättre laget?
- Det är ju fotboll, den är som den är. Man måste sätta sina målchanser när man spelar på den här nivån och ska vi stanna kvar så måste vi göra mål på våra chanser. Fotboll är inte alltid rättvist.

Laget har hunnit göra två träningspass efter matchen i onsdags. Imorgon väntar ett sista matchförberedande pass innan måndagens bortamöte med Örebro. Det är tajt mellan matcherna i det här skedet och inte mycket tid för reflektion, träning och analys.

- Det är klart att vi måste gå vidare så snabbt som möjligt. Förra matchen är spelad och det är inget vi kan påverka nu. Nu får vi blicka framåt mot Örebro. Direkt när man går ut från omklädningsrummet måste man släppa det som hände. Det finns fortfarande hopp om det mål vi vill nå.

Hur gör ni för att behålla modet?
- Det är väl som man brukar säga, att vi är bra med varandra i laget både på och utanför planen. Det gäller att vi håller det och inte klagar för mycket och hittar fel på varandra, det är jätteviktigt. Vi måste fortsätta på detta spåret från Dalkurd, så kommer det belöna sig tillslut.

Marko Johansson har åtminstone belönats med en svensk landslagsplats i veckan. Till kommande P20-matcher mot Danmark och Ryssland i oktober är han återigen uttagen som en av två målvakter.

- Det är klart det betyder väldigt mycket. Man vill ju spela för det land man är ifrån, inget snack om den saken. Det ger mig en extra boost, säger Johansson som också hoppas bli uttagen i U21-landslaget snart .

- Jag vill ju spela i U21 sen, och det gäller att behålla det målet. Jag tycker väl att jag ska vara med där och konkurrera, men andra tycker annorlunda. Det är bara upp till bevis, att prestera i klubblaget och nu när man får chansen i P20.

Den här gången får Marko Johansson dessutom sällskap från Trelleborg i den blågula samlingen. Även Felix Hörberg har blivit uttagen till P20-landslaget, vilket innebär landslagsdebut för 19-åringen.

- Jag är extrem glad för Felix som jag har känt länge. Han har kämpat mycket och jag är glad att han får visa upp sig för landslagstränarna. Jag är absolut inte förvånad med tanke på hur han har presterat i matcherna i Allsvenskan.

Innan landslagsuppehållet äger rum väntar dock två allsvenska omgångar. För TFF:s del handlar det först och främst om Örebro SK borta på Behrn Arena på måndag.

- Det är en match som vi absolut kan ta tre poäng i. Vi mötte dem i början på säsongen på hemmaplan när vi hade rätt mycket oflyt, men där vi kunde ha tagit en poäng eller vunnit. De är inte i bästa form, medan vi känns på väg uppåt och gjorde en bra match mot Dalkurd.

Hur ska ni göra för att vinna?
- Det är som jag säger, vi måste sätta chanserna vi får. Allting handlar om att sätta våra chanser, så kommer belöningen till slut. Sen ska vi fortsätta spela som vi har gjort på sistone, då kommer det vända, avslutar Marko Johansson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2018-09-29
Kategori: A-lag