Fotograf: Björn Sandberg

Division två för damer är inne i sitt slutskede. Med endast två matcher kvar är Trelleborgs FF i serieledning och snart kan den tredje seriesegern på tre år vara ett faktum. Först ska ett hett stadsderby mot IFK Trelleborg äga rum under måndagen.

- Det ska bli en rolig och spännande match att spela, säger lagkaptenen Sofie Janstad. Det står mycket på spel för båda lagen, så båda lagen vill verkligen vinna. Hoppas det blir häftig inramning, för det var det i våras. Jag tror alla är väldigt taggade inför denna matchen, både vi i TFF och IFK.

Trelleborgs FF leder serien med en poäng före Borgeby på andraplatsen, och fem poäng före IFK Trelleborg på tredjeplatsen.

- Vi kommer göra allt för att bibehålla vår ledning, och då gäller det att vi vinner på måndag framför allt. Vinner vi de två sista är serien klar. Det enda vi fokuserar på nu är att vinna de två återstående så att vi kan vinna serien. Blir det på ett annat sätt får vi ta det då, men det är viktigt för oss att ha det i egna händer.

Även om både TFF och IFK krigar om avancemang till Division ett så vill inte Sofie Janstad måla upp någon större känsla av rivalitet med grannklubben.

- För det första är det roligt att Trelleborg, som är ganska litet, har två damlag som ändå spelar rätt högt uppe, men det är klart att det är lite prestige också. Både vi och IFK känner att det hade känts bra vara bästa laget i Trelleborg, men det största målet är ändå att vinna serien.

När Hans Malmgren tog över huvudansvaret för TFF i juni månad låg laget på tredje plats och hade sju poäng upp till Borgeby i serieledning och fem poäng upp till IFK Trelleborg på andraplatsen. Samtidigt som TFF har spelat upp sig har toppkonkurrenterna tappat poäng, och nu är det alltså istället TFF som är i ledning jagat av de andra lagen.

- Det är tråkigt när man måste vara beroende av andra lag, men nu ligger det återigen i våra händer. Det känns jätteskönt, men det gäller bara att ta tillvara på det också, säger Janstad och fortsätter.

- Jag tycker nog att vi känner oss starkare än tidigare, men också tryggare i våra roller på planen efter de direktiv och spelidéer som har blivit mycket tydligare än förr. Vi jobbar bättre och alla har koll på hur vi ska spela och utföra det. Sen gäller det att få ihop det också, men får vi ihop det så känns det väldigt bra.

Efter två raka, överlägsna, avancemang var det nog många som trodde att TFF skulle springa igenom årets serie enkelt. Men trots att laget leder serien i slutskedet så har division två bjudit på helt andra utmaningar. Under våren var TFF som bekant steget efter sina toppkonkurrenter, och det har krävts betydligt mer av laget för att vinna fotbollsmatcher i år.

- Jag tycker att det är hög kvalitet på de lag som spelar i tvåan. Vi möter fler lag som vill spela boll och som gör det på ett bra sätt, och vi möter också lag som sätter bättre press på oss. Det finns många lag i serien som har många skickliga spelare. Man vill möta bättre lag eftersom det utvecklar en själv också. Som spelare är det såna matcher man vill spela.

Vid seger kan TFF hänga av IFK från möjligheten att vinna serien, även om grannklubben har en match mindre spelad. TFF kommer leda serien oavsett hur måndagens match slutar, men det råder ändå inget tvivel om att TFF går för seger.

- Ett poäng är bättre än noll så klart, men vi satsar på tre poäng och kommer att gå för det. Vi kommer gå in och spela vårt spel, och inte anpassa oss efter dem. Den mentala biten kommer att spela in eftersom det är derby och mycket folk. Det är en match som gäller mycket både för oss och för IFK.

Förhoppningsvis lyckas TFF bärga tre poäng i måndagens derby och på sätt ta sig ett steg närmare Division ett.

- Jag hoppas på en fin avslutning där vi kan fira en Division två-serieseger på slutet. Men det återstår att se, det är mycket jobb kvar, avslutar Sofie Janstad.

Trelleborgs FF - IFK Trelleborg har avspark kl 19:00 på Vångavallens A-plan under måndagskvällen. 


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 23 september, 2018
Kategori: A-lag