Fotograf: Björn Sandberg

Det finns många talangfulla spelare i TFF:s ungdomsverksamhet. En av dem är mittfältaren och urtrelleborgaren Jacob Christiansen, som går från klarhet till klarhet i U19. I söndagens bortamöte med Vasalund (2-2) satte han ett läckert kvitteringsmål i krysset. 

- Vi vill ju alltid få död på bollen och ta avslut, så när jag såg bollen komma från Haris (Brkic) tänkte jag att jag testar, berättar han. Lyckligtvis fick jag till en bra träff så den gick in.

Jacob Christiansen började spela fotboll i Trelleborgs FF som fyraåring och han har kommit att stanna i moderföreningen under alla år. När han var tolv år löstes större delen av hans pojklag upp och nästan samtliga spelare försvann till andra klubbar på grund av missnöje. Christiansen var dock en av tre spelare som valde att stanna, och trion fick spela med årskullen under i ett och ett halvt år innan en ny tränare kom in. 

- Jag har alltid älskat klubben, alltid känt mig hemma och alltid känt mig välkommen. Jag har aldrig velat lämna, förklarar 17-åringen.

För mindre än ett år sedan var det ändock inte helt långt ifrån att han lämnade. Christiansen berättar att U19-lagets dåvarande tränare meddelade honom att han inte kände något förtroende för honom, vilket ledde till att Christiansen pratade och tränade med andra klubbar. Efter ett samtal från Kristian Haynes bestämde han sig dock direkt för att stanna kvar i moderklubben.

- Kristian ringde upp och sa att han ville ha mig kvar. Kristian är ändå en stor profil i TFF och att lyssna på honom var det bästa valet.

Jacob Christiansen hade svårt att ta en ordinarie plats i U19 under våren, men genom att fortsätta kämpa på har han slagit sig in i laget och blivit en viktig pjäs under andra halvan av säsongen.

- Mitt självförtroende var inte så stort, men med Jimmi och Kristian har jag fått upp det, så det kan vara en av nycklarna till framgången.

Hur har de lyckats?
- De stöttar alltid och de gillar att ha öppna dialoger med spelarna. De berättar vad man ska förbättra och vad man ska träna på, så det känns lättare att utvecklas då. 

Jimmi Olsson tog över huvudansvaret för TFF:s U19-lag inför det här året. Efter att ha följt Jacob Christiansen under nio månader kan han konstatera att det är en väldigt bra fotbollsspelare. 

- Han är funktionellt teknisk, han har bra spelförståelse, bra teknik och bra avslut, berömmer Olsson. Han är egentligen bra på det mesta, inga svaga sidor i fotbollsspelandet överhuvudtaget. Ska man hitta något som han ska jobba på så är det allt som inte har med fotboll att göra, och det är explosivitet, muskler och lite kondition.

Jimmi Olsson säger att Jacob Christiansen är en härlig kille som alltid är glad och träningsvillig. Utvecklas han på rätt sätt framgent så tror Olsson att Christiansen har goda möjligheter att ta steget upp till A-truppen på sikt. 

- Han är på en hög nivå redan nu, men det gäller att plocka på honom fysiska egenskaper så att steget inte blir för stort, fortsätter Jimmi Olsson. Vill han så tror jag att han kan bli en seniorspelare av rang, men det bottnar ofta i den egna viljan att bli bättre på det man inte redan är bra på.

Jacob Christiansen själv säger att han har för avsikt att lägga upp ett träningsprogram med mål i vinter för att kunna bygga på fysiken till nästa år.

- Fysiken vill jag alltid träna på. Bollkänsla och sånt är svårare att träna upp, så jag är glad att det är just den biten jag behöver träna upp.

Känns A-laget långt borta?
- Jättelångt borta känns det inte, men det är ändå en bit kvar att jobba

Imorgon fredag rullar slutspelsserien i U19-Allsvenskan vidare när AIK kommer till Vångavallen. Stockholmslaget har gått ganska tungt efter sommaren och har bara tre inspelade poäng på sju matcher.

- Vi får sätta ribban från första början och visa att vi är det bättre laget på banan, så tror jag att allt kommer efter det och att vi vinner matchen.

TFF har tio poäng på sju matcher och parkerar på en åttondeplats i tabellen, nio poäng efter serieledande Djurgården. 

- För laget så har vi ett mål att komma på den övre halvan. Mitt personliga mål är att fortsätta prestera och att inte tappa min startplats. Om alla presterar och gör sitt bästa så tror jag att vi kan komma på den övre halvan.

Vad har du för mål med framtiden?
- Mitt mål för tillfället är att komma upp i A-laget. Sen efter det har jag inte satt upp några mål, utan det är det viktigaste för tillfället.

Förhoppningsvis får vi se Jacob Christiansen i TFF:s A-trupp inom några år.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 20 september, 2018
Kategori: A-lag