Trelleborgs FF kan stoltsera med ett av Sveriges bästa lag på U19-nivå. Men trots en poäng under söndagseftermiddagen och en stabil mittenplacering i slutspelsserien så var det bistra miner i TFF-lägret efter 2-2 mot Vasalunds IF på Skytteholms IP.

- När du spelar match vill du vinna, och jag tycker inte det ska få se ut så här i andra halvlek som det gör, säger tränare Jimmi Olsson direkt efter matchslut. Det gör mig besviken och nästan lite arg. Jag brukar inte bry mig så mycket om vi vinner eller förlorar, men idag skulle vi inte gått här ifrån utan tre poäng.

Solen skiner över Skytteholms IP i Solna. Här spelade AFC United Superettan-fotboll så sent som 2016, men anläggningen har sett sina bästa dagar. Huvudläktaren på ena långsidan är sliten och omodern, och kortsidorna utgörs av temporära träläktare. Samtidigt kan det kanske anses vara något genuint och gemytligt över dessa föråldrade idrottsplatser i tider när svensk fotboll får allt mer av hypermoderna evenemangsarenor. Bara en dryg kilometer norrut ligger ett av de tydligaste exemplen på detta, nämligen Sveriges nationalarena Friends Arena. Kanske är det just dit, iförda den svenska landslagströjan, som U19-killarna siktar på att nå en vacker dag. Det råder hur som helst inget tvivel om att det finns ambitioner och drömmar hos denna grupp spelare som äntrar Skytteholms IP under söndagen.

TFF inleder matchen bra och har fullt kontroll på alla händelser i spelet. Gästerna spelar fint runt bollen och tar sig fram offensivt vid flera tillfällen, men antingen brister den avgörande passningen eller så är avsluten för svaga. Vasalunds IF har däremot väldigt lite av spelet och saknar nästan helt chanser att spräcka nollan.

- Vi kontrollerar allting utan att egentligen sätta pricken över i:et, det är det som saknas, konstaterar Jimmi Olsson.

Efter paus tar plötsligt hemmalaget över mer av spelet och det övertag och fina spel som gästerna hade under första 45 minuterna verkar vara som bortblåst. Därför var det inte heller helt ologiskt när Vasalund tog ledningen i den 60:e minuten. TFF kvitterade fem minuter senare genom ett klassmål signerat Jacob Christiansen. Den spelskicklige mittfältaren gick på avslut en bit utanför straffområdet och placerar snyggt in bollen i målvaktens högra kryss. Bara några minuter senare tilldelades dock hemmalaget en straff och återtog till följd av det ledningen.

Vasalunds fick sin målvakt utvisad i den 70:e minuten efter att stor ilska uppstått i hemmalaget till följd av att TFF inte spelade ut bollen när en hemmaspelare blev liggandes. TFF kunde utnyttja det numerära övertaget och i slutminuterna nickade Erik Rasmusson in kvitteringen till 2-2, vilket alltså blev slutresultatet.

- Det blir något annat i andra halvlek som jag inte kan förklara. Jag vet inte om vi blir nonchalanta eller vad vi blir, men vi blir mycket sämre i andra och de får energi när de gör mål. Vi gör 2-2 lite sent, hade vi gjort det tidigare hade vi säkert gjort ett till, säger Jimmi Olsson och fortsätter.

- Det är allt annat än godkänt att inte vinna här.

Vad är det som saknas?
- Det har varit lite samma visa i tidigare matcher där vi har mött lite enklare motstånd och kommit till sista tredjedelen och inte kunnat sätta pricken över i:et. Vi får åka hem och fortsätta gnugga på det. Det andra blir bättre och bättre, men det är svårt att vinna fotbollsmatcher när man släpper in skitmål och får kämpa som fan för att göra sina mål. Det har vi inte råd med, det måste vi städa bort.

För andra matchen i rad kunde Jimmi Olsson mönstra samma elva spelare i sitt 3-5-2-system. Det är ingen tillfällighet att U19 försöker spela på ett sätt, som till stora delar, påminner om hur A-laget spelar.

- Om det ska likna vartannat och vi ska ha nytta av varandra så tror jag nog att det ska vara en röd tråd. Man ska kunna känna igen sig, och det tycker jag nog att man kan göra nu. Nu har TFF:s A-lag en annan sits där man kanske mer får rätta sig efter motstånd, men grundmodellen ska vara ungefär densamma.

Efter sju spelade matcher parkerar TFF på åttonde plats i tabellen med tio inspelade poäng. Eftersom det handlar om en slutspelsserie kan man inte åka ur, utan TFF är redan klart för nästa års U19-Allsvenska. Poängen med slutspelsserien är enbart att kora en svensk mästare. För närvarande har TFF nio poäng upp till serieledande Djurgårdens IF.

Eftersom TFF redan är klart för nästa år valde man under sommaren att flytta upp en kvartett av spelare från U17 för att ge dessa chansen i U19-serien. Hjalmar Javefors, Jonathan Jacobsson och Linus Lundqvist Felgenau fanns alla på planen under söndagen, medan Simon Jamett Menjivar fortsatt väntar på sin chans.

Samtidigt har startspelare under våren som Dardan Dakaj, Noah Christoffersson och Oskar Malmgren gått på lån till Division ett södra och Kristianstad. Föryngringen till trots fortsätter TFF-laget att plocka poäng. Förhoppningsvis kommer vi få se åtminstone någon av spelarna på de stora arenorna i framtiden.

- Vi har många unga spelare som får bra erfarenhet av detta, och som vi har med för framtiden. Det är egentligen grunden för allting, avslutar Jimmi Olsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 17 september, 2018
Kategori: A-lag