Fotograf: Björn Sandberg

Oscar Johanssons baklår har varit otursförföljda under hela året. Först skadade han sig i januari på sista träningen med sin gamla klubb IFK Värnamo och missade till följd av det nästan hela försäsongen med TFF. Tillbaka lagom till seriestarten slog han sig snabbt in i lagets startelva, men i hemmamatchen mot Kalmar FF i april var olyckan framme igen. När han sedermera gjorde comeback i träningsmatchen mot Lyngby i juli trodde nog alla att oturen var över, men efter knappt tio minuter på planen högg det till i en av baksidorna igen. Oscar Johansson har lärt sig att kämpa i motvind.

- Jag har aldrig varit skadad innan, säger 23-åringen. Klart att det har varit tungt, men man får köra på med sin rehab för att komma tillbaka fullt igen.

- Så som det sägs är det mestadels otur. Alla skadorna är på olika ställen. Någon enstaka gång gick jag på för tidigt och det blev lite felbelastning, men annars tror jag mest att det är oflyt.

Nu är Oscar Johansson tillbaka på nytt och tränar för fullt sedan en knapp månad tillbaka. I det allsvenska mötet med IFK Norrköping precis innan uppehållet satt han på bänken, och i U21-matchen mot Falkenberg i förra veckan spelade han 65 minuter.

- Jag tycker det känns rätt bra fotbollsmässigt. Tekniken sitter och tempot är kvar i kroppen. Jag har ändå tränat hårt vid sidan av för att hålla konditionen uppe, så det känns ändå bra. Rent känslomässigt är man väldigt, väldigt taggad för att komma tillbaka och spela igen.

Är du redo för att konkurrera om en startplats nu?
- Jag försöker göra mitt bästa på träning och visa att jag vill starta. Eftersom jag är tillbaka helt på träningsplanen så känner jag mig uttagningsbar för match. Det är bara att göra sitt bästa så att man kan ta sin plats.

Hur ser du på konkurrensen?
- Det känns ändå bra tycker jag. Det är bara att göra det man själv är bra på, så får tränarna ta ut det lag som de tycker är bäst efter motstånd och form. Man får visa att man vill spela, sen får de ta beslut.

Oscar Johansson är ytterligare en i raden av spelare som under sensommaren har kommit tillbaka från längre skadeuppehåll. Vi har tidigare berättat om comebacker för Albin Nilsson, Anton Tideman och Salif Camara Jönsson. Det kan konstateras att det har ljusnat ganska rejält på TFF:s skadefront.

- Det är alltid bra när man får tillbaka spelare som har varit utanför. De kommer in med ny energi och tar plats på planen, och då måste de andra höja sig också. Det höjer alltid nivån några snäpp, så det är bra att vara fullt manskap på träning.

Vad vill du visa för egen del under hösten?
- Jag vill visa att jag är en hårt arbetande spelare med bra passningar, duktig på att orientera mig och som vet var jag ska spela bollen. Jag vill alltid göra andra spelare bättre på planen

Allsvenskan har nyligen haft ett två veckor långt landslagsuppehåll. Spelarna har fått möjlighet till lite ledighet, svetsa samman gruppen ytterligare och gnugga på vissa moment i spelet.

- Det känns bra på träningarna. Vi har haft ledigt från match och vi har fått ihop oss väldigt bra. Vi har både roligt på träningarna och håller en seriös nivå träningsmässigt. Det har känts väldigt bra de senaste två veckorna.

TFF:s första match efter uppehållet äger rum på måndag kväll på Hisingen i Göteborg. TFF ska försöka bärga tre poäng mot BK Häcken, men Oscar Johansson hyser den största respekt för motståndet.

- Det är ett tufft motstånd där uppe på Bravida. De har i stort sett kört över de senaste lagen som varit där. Vi får försöka hitta vårt sätt att stoppa deras spel och göra det så bra som möjligt för att försöka ta de poäng vi behöver.

Hur ska ni sätta stopp för ett hemmastarkt och målfarligt Häcken?
- Om man hittar rätt spelsätt och metod så går det alltid att stoppa om man kommer upp i maxprestation. Framför allt mot lag som är skickliga och spelar hemma, så gäller det att komma upp i en bra nivå själva.

Hur går annars tankarna inför hösten?
- Vi har ju mött alla topplag, så nu kommer alla sexpoängsmatcher inför slutet. Det är bara till att köra på hårt. Alla säger att Trelleborg har varit ett höstlag och så hoppas jag det fortsätter vara. Så som det känns nu är vi på väg ditåt.

Varför är känslan att ni är på rätt väg nu?
- Det känns som att vi har fått tillbaka alla spelare så att alla kan vara med och bidra, och då blir det bättre träningar och bättre konkurrens på alla positioner, säger Oscar Johansson och fortsätter.

- Annars vet jag inte riktigt vad det beror på. Alla känns väldigt taggade till sista delen att vi ska klara oss kvar i Allsvenskan inför 2019. 

Förhoppningsvis blir en skadefri Oscar Johansson en viktig pusselbit i det lag som strävar efter en framgångsrik TFF-höst.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 13 september, 2018
Kategori: A-lag