Fotograf: Björn Sandberg

Anton Tideman har aldrig tidigare haft en segdragen skada under sina år som seniorspelare, men i somras drabbades han av en bristning i baksida lår. Nu är vänsterbacken återställd och tillbaka på fotbollsplanen – med insikten om hur viktig fotbollen faktiskt är.
- Man blir ännu mer medveten om hur kul det är att spela fotboll, säger 26-åringen.

Det var på ett träningspass innan matchen mot Hammarby hemma i slutet på juli som det högg till i Anton Tidemans högra baklår. En bristning kunde konstateras, och skadan har hållit honom borta från fotbollsträning i över en månad.

- Det har varit otroligt jobbigt att sitta bredvid och inte kunna vara med och bidra på något sätt. Det har varit segt att det tog sin lilla tid att komma tillbaka, men samtidigt är det viktigt att göra det på rätt sätt så att det inte blir några bakslag.

För Anton Tideman är som sagt situationen som skadad helt ny. Han har missat en och annan match på grund av ljumskproblem och andra småskador, men skador av allvarligare art har han sluppit undan genom karriären.

- Detta är nog faktiskt första gången som jag har varit borta under en längre period. Det har varit nytt och säkert nyttigt för mig, för man blir ännu mer medveten om hur kul det är att spela fotboll. Allting blir viktigt när man bryter ner det till sömn, mat, träning och att ta hand om sin kropp. Man märker framför allt hur kul det är att spela fotboll.

Från sidan har han sett sina lagkamrater ställas mot några av seriens starkaste lag under sensommaren, och det har inte inkommit så många poäng som önskats.

- Det är klart att det varit en tuff period, konstaterar Tideman. Samtidigt så har vi väl varit ganska medvetna om att det kommer en dipp, vilket det gör för alla lag och då gäller det att ta sig ur den så fort som möjligt. Jag tycker det var ett väldigt framsteg mot Norrköping hemma, vilket visar på stark moral att vi tog en poäng. Vi har absolut inte gett upp någonting, utan vi är mer laddade än någonsin att avsluta de sista tio omgångarna så bra som möjligt.

Anton Tideman har i skrivande stund tio raka fotbollsträningar och 60 minuters U21-spel mot Falkenberg i bagaget efter sin skada. Nu stundar ytterligare en hel träningsvecka innan nästa omgång i Allsvenskan, och till dess tror han sig vara redo att konkurrera om en startplats.

- Kroppen känns bra och jag har fått X antal träningar. Sen är det alltid upp till Patrick (Winqvist) och resten av ledarteamet att ställa det lag på banan som de tror har bäst chans att vinna. Är jag med där så ger jag allt för att vi ska vinna, och är jag sidan om så gör jag allt för att pusha dem som är på planen.

Tappar man mycket i form vid en frånvaro som denna?
- Det är klart att man tappar lite i tajmingen och flåset. Även om man springer och kör övningar, så är det svårt att få den här fotbollskonditionen. Men de 60 minuterna i U21 kändes bra, att få ta ut sig, löpa mycket och vara involverad.

TFF-truppen är nyligen hemkommen från ett mindre träningsläger på annan ort. På vilken plats laget har varit, och exakt vad man har gjort, vill ledningen hålla hemligt. Klart är i alla fall att spelarna fått tillfälle att vara ihop och svetsas samman ytterligare som grupp under en helg som varit fri från allsvenskt spel.

- Att vi fick en poäng mot Norrköping gav oss mersmak och då vill man spela så fort som möjligt igen, men samtidigt har det varit nyttigt att få någon dag helt ledig med familj och vänner. Framför allt var det nyttigt att vi fick tid tillsammans i laget för att lära känna varandra ännu bättre, och kunna ta nästa steg i vår utveckling.

På måndag åker TFF till Hisingen i Göteborg för att gästa tabellåttan BK Häcken. ”Getingarna” har blandat och gett så här långt i serien och kommer närmast från en 3-0-förlust mot AIK.

- Det är ett bra lag vi möter, ett starkt lag på alla positioner, vill jag påstå. Det är ett spelande lag som är duktiga på att ha bollen och de är väldigt rörliga. Det gäller att vi är 100 procent inställda på att göra vårt absolut bästa, och på så sätt rubba dem.

Vad krävs spelmässigt för att lyckas mot dem?
- Jag tycker senaste matchen mot Norrköping var ett stort steg framåt. Dels med attityden på planen i presspelet, men även i spelet med boll var det ett annat lugn och trygghet som inte funnits i tidigare matcher när vi har fått mål emot oss. Vi fick helt enkelt känna att vi är ett bra fotbollslag som kan mäta oss med flesta lagen i Sverige. Det var ett bra kvitto för oss.

Matchen mot BK Häcken är den första av de tio matcher som återstår av årets allsvenska. Med en tredjedel kvar av serien är Anton Tideman tillbaka på fotbollsplanen som än mer medveten om hur kul det faktiskt är att spela fotboll. Nu ska han få vara med och bidra igen. 

- Vi har en grym uppgift framför oss, men jag ser bara möjligheter med de matcher vi har framöver. Jag vet att vi kommer kämpa hela vägen in i kaklet, och då är jag ganska säker på att vi kommer lösa det tillsammans, avslutar Anton Tideman.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 11 september, 2018
Kategori: A-lag