Fotograf: Björn Sandberg

Efter sex raka allsvenska matcher utan poäng kom äntligen vändningen för Trelleborgs FF. En poäng (1-1) och en fin prestation i fredags mot guldjagande IFK Norrköping gav TFF en portion självförtroende inför seriens avslutande tredjedel.

- Jag tycker att det har blivit en betydligt bättre känsla, säger Felix Hörberg. Det var ett stort steg framåt om man kollar senaste matchen mot Norrköping, och det var även en bra match mot AIK även om vi inte fick med oss poäng. Vi lyckades ännu bättre mot Norrköping, alla gav sitt yttersta och vi spelade som ett lag. Känslan är att vi är på rätt väg igen.

Hur viktigt var det att få betalt i form av poäng?
- Det tror jag är enormt viktigt så klart, varenda poäng räknas. Norrköping är väl inte ett lag som vi förutsägs ta poäng mot, men nu har vi tagit fyra av sex poäng mot dem. Nu tror jag alla känner att vi kan ta poäng i alla matcher. Att vi fick tillbaka känslan av att ta poäng tror jag är oerhört viktigt

Felix Hörberg återkommer flera gånger till det faktum att TFF under Norrköpingsmatchen spelade mer som ett lag och att spelarna tydligt kämpade väldigt hårt för varandra. Från läktarplats uppfattade också åskådarna en helt annan glöd på planen. Det blir naturligt att ställa frågan varför det inte har sett likadant ut under alla matcher i år.

- Det vet jag inte, det är svårt att svara på, förklarar Hörberg. Vi kom in i en svacka och många tappade självförtroende, och när det går sämre är det lätt att tappa fokus. Nu inför Norrköping sade vi alla att vi skulle ge oss fan på att gå ut och bjuda upp till dans, vi ska inte vika ner oss en enda sekund och vi ska verkligen hänga med i matchen i 90 minuter. Det tror jag syntes från läktaren också. Vi gick ut och gav allt och spelade för varandra som ett lag.

Finns det någon risk att tröttna på slutet av matchen när man sliter så hårt?
- Klart att det finns risk att man är trött på slutet, men på denna nivå ska man orka i 90 minuter. Nu mot Norrköping pressade vi högt och när pressen biter som den gjorde så tror jag alla får känslan av att vi gör det här, och då kan vi spela anfallsspel på ett annat sätt. Blir vi av med bollen kan vi återerövra den direkt, och det blir annat än som vi gjort mot andra lag där vi sprungit runt utan att pressen biter. När allt funkar orkar man mycket mer.

För Felix Hörbergs del har de senaste matcherna inneburit en något ny position på planen. I rollen som höger wingback har han fått en utgångsposition längre ner i banan, och som en av fem spelare i TFF:s nykomponerade backlinje.

- I början när jag var helt ny i backlinjen var det lite tuffare, men jag känner mer och mer att jag kommer in i det. Jag satte mig ner med Kristian Haynes och kollade på matcher och analyserade, och jag kände i början att jag kom för långt ner i banan och inte kunde bidra i anfallsspelet som jag vill. Nu efter att vi analyserat känner jag att jag kommit igång och kan utnyttja mina egenskaper offensivt bättre.

Innebär din nya position att du måste springa mer?
- Även när jag spelade högerytter så tycker jag att jag tog ett stort ansvar defensivt fast att jag hade en lite offensivare roll. Jag har inte några större problem med puls och kondition, jag är rätt bra tränad. Det är klart att man springer lite mer nu, men det är inga större problem.

Felix Hörberg gjorde TFF:s viktiga kvitteringsmål till 1-1 mot Norrköping och han har blivit en allt viktigare spelare för TFF:s offensiv. 20 omgångar in i serien har han bidragit med tre mål och en assist, vilket är den tredje bästa poängskörden i TFF-truppen efter Deniz Hümmet (sex poäng) och Zoran Jovanovic (fem poäng). Någon större press på sig för att lagets offensiv ska fungera känner den unge yttern emellertid inte.

- Jag känner inte riktigt press på mig på så sätt, men jag känner ett ansvar att bidra med det jag kan bidra med. Jag vill bidra med inlägg, djupledslöpningar, mål och assist. Sen spelar man alltid med press när man spelar i Allsvenskan, det är inga konstigheter i det. Klart att man känner lite ansvar, man vill bidra med saker och ting, men jag tycker om det och trivs med det

Nu har Allsvenskan tagit landslagsuppehåll och nästa match för TFF äger inte rum förrän om knappt två veckor.

- Det är väl lite blandade känslor, säger Hörberg om uppehållet. Man älskar ju spela match och nu när vi fick poäng med oss sist vill spela och fortsätta på det spår vi kom in på. Samtidigt får vi många dagar nu att gnugga vidare på saker som vi vill förbättra och ett par pass där vi kan köra på ordentligt utan att behöva tänka på kommande lag vi ska möta. Det är både positivt och negativt, men jag tycker det är skönt ändå att vi kan gnugga vidare.

Med tio matcher kvar av serien är laget på nedflyttningsplats, men Felix Hörberg är optimistisk och tror att TFF, som så många gånger förut, kan göra en stark höst.

- Mina tankar är mest på nästa match, men det är klart att man har någon tanke hur det ser ut i slutet i tabellen. Den tanken är i så fall bara att vi ska ligga över strecket och klara oss kvar i Allsvenskan. Det är bara den tanken jag har nu, inget annat finns.

Hur ser du på den utmaningen då?
- Jag ser väldigt mycket fram emot den utmaningen, och det tror jag alla gör. Det blir spännande att se vart det leder. Hela laget kommer göra allt för att stanna kvar, för det finns inte en enda som vill åka ner i Superettan. Vi ska göra allt för att träna hårt och spela bra fotbollsmatcher tillsammans, så ska det här nog gå hem. Jag ser bara positivt på den här utmaningen, avslutar Hörberg. 

Förhoppningsvis kan poängen mot IFK Norrköping vara starten på en framgångsrik höst för Felix Hörberg och hans Trelleborgs FF.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 4 september, 2018
Kategori: A-lag