Fotograf: Björn Sandberg

För mindre än en månad sedan befann han sig på Laröds IP i norra Helsingborg för en Division två-drabbning mellan BK Olympic och Hittarps IK. I söndags var Isak Jönsson en startspelare i TFF:s backlinje när skåningarna gästade Sveriges bästa lag på Nationalarenan i Solna. Det svänger snabbt inom fotbollen.

- När man tänker på det så är det riktigt sjukt, men det är bara fakta att allt kan hända, konstaterar TFF-mittbacken. Jobbar man hårt och tar tillvara på chansen när den kommer så är man där.

Den 19-årige mittbacken skrev på för Trelleborgs FF i början av augusti efter att ha provspelat med klubben tidigare under sommaren. I bortaderbyt mot Malmö FF gjorde han sin allsvenska debut med ett halvtimmeslångt inhopp, och mot AIK fick han göra sin första match från start.

- Det var ju otroligt nervöst just mot AIK på den arenan. Efter MFF-matchen så vet jag lite hur det känns att spela på så pass stora arenor, men det skakade ändå i benen som fan när man gick in.

Nervositeten var dock inget som märktes på mittbackens insats.

- Det gick några minuter innan det lade sig. Jag har haft tur i båda matcherna att jag börjat med en smäll. Mot MFF var det en bollvinst mot Strandberg (Carlos) och mot AIK var det den långa nicken mot Jansson (Robin). Man kommer in i det direkt när man får börja med en smäll, säger mittbacken som gillar tuffa tag.

- Det ska vara hårt. Lite kul får man ha, skrattar Jönsson.

Efter förlustmatchen mot AIK (2-0) lyftes han av många fram som gästernas kanske bästa spelare i matchen. Isak Jönsson själv håller dock igen med superlativen.

- Jag tycker att jag gör en helt okej insats med tanke på att det är min första match. Sen finns det alltid saker man kan titta extra på, men överlag var det helt okej.

Är du förvånad?
- Ja. Jag visste hela tiden att det var en nivå som jag höll, men jag trodde ändå inte helt riktigt på det än. Men det visade sig att det funkade för mig.

Mot bakgrund av hur snabbt han har acklimatiserat sig till det allsvenska spelet kan det vara svårt att förstå att han inte har spelat på högre nivå tidigare.

- Det var mer att jag och min agent väntade på att rätt klubb skulle komma istället för att bara kasta ut mig i en klubb som inte passar mig. TFF är helt rätt klubb för mig vad gäller utveckling och hur man tar hand om sina spelare.

Livet som allsvensk fotbollsspelare då? Isak Jönsson lever inget glamourliv, men däremot har han fullt fokus på fotbollen nu efter studenten i juni. Hans två matcher på den allsvenska scenen har inte passerat hans vänner obemärkt förbi.

- Nu får man lite mer meddelanden från folk runtomkring om hur man spelar, att de såg en match och tyckte det var bra. Man får lite mer uppmärksamhet.

För TFF som lag var det dock en tuff match på Friends Arena. Gästerna fick tidigt ett mål i baken och lyckades inte hämta sig. Isak Jönsson är emellertid inte allt för dyster över lagets insats.

- Insatsen som laget gör tycker jag är bra. Vi spelar mot Sveriges just nu bästa lag. Vi ligger på motsatt sida av tabellen, men vi klarar ändå av att hålla nere siffrorna. Vi har börjat kriga mer för varandra, och det är positivt. Även om vi förlorade mot AIK så känns det som att det vände och att vi är på väg in i en bättre form.

Vad måste ni förbättra?
- Vi ska nog bara fortsätta med mentaliteten att våga lita på varandra och jobba för varandra. Nu har vi haft en svår period med alla topplagen, och det har också varit tufft för oss. Sen när vi möter de andra lagen kommer matchbilden ändras, och det kommer bli bra.

Men det ställer också andra krav på er, på att exempelvis föra spelet?
- När vi möter AIK, MFF och Hammarby så försvarar vi hela tiden, vilket gör att när vi väl anfaller så är vi helt slut. Vi behöver inte försvara oss på samma sätt när vi möter lag i vår region, vilket gör att vi kommer ha mer kraft att anfalla. Matchbilden kommer se helt annorlunda ut.

På fredag väntar ytterligare en härlig utmaning när tabelltrean IFK Norrköping gästar Vångavallen.

- Jag har bra tankar. I och med att vi hade så pass bra laginsats arbetsmässigt mot AIK så känns det bra, säger Jönsson och fortsätter.

- Det finns alltid risk för underskattning vilket ger oss en chans som underdog, och den chansen gillar jag.

Isak Jönsson har nu lämnat tiden som DIvision två-spelare bakom sig. Det återstår att se om han är fast i TFF:s allsvenska startelva.

- Det kan jag inte svara på, men man kan alltid hoppas. Imorgon kommer jag gå ut och jobba lika mycket som jag gjorde när jag inte var i startelvan, avslutar han.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 29 augusti, 2018
Kategori: A-lag