Fotograf: Björn Sandberg

Salif Camara Jönssons allsvenska debut mot GIF Sundsvall slutade tidigare än beräknat efter ett tveksamt rött kort i slutet på matchen. I veckans cupmöte med Hässleholms IF fick anfallaren 120 minuters speltid och blev dessutom målskytt.

- Jag har lite kvar till 100 procent, men bara att få vara på fotbollsplanen och spela är fantastiskt skönt, säger Camara Jönsson.

Anfallaren nickade in 2-2 i slutskedet av ordinarie matchtid efter inlägg från Felix Hörberg mot bortre stolpen. Målet var inte alls olikt många av de mål vi tidigare har sett skyttekungen göra i TFF-tröjan.

- Det var ett typiskt Salif-läge skulle jag säga. Det var så klart skönt, i straffområdet är jag ju duktig. Jag försökte hålla mig ganska centralt i den matchen, även om det inte ledde fram till något.

Hur är formen?
- Den känns bättre än förväntat. Det jag oroade mig lite för var tajming, men jag tycker att det kändes okej nu i matchen sist. Jag hade en del tekniska misstag, men jag känner mig ändå ganska så långt fram. Det kommer bara bli bättre ju fler matcher jag får spela.

Camara Jönssons har väntat på sin allsvenska debut i hela livet. Efter att en ledbandsskada har hållit honom borta från spel hela våren kom äntligen debuten hemma mot GIF Sundsvall för knappt två veckor sedan när han byttes in i paus. 35 minuter senare fick han efter en duell på offensiv planhalva syna det röda kortet av domaren, vilket mötte starka reaktioner från såväl publik som spelare.

- Min spontana reaktion var att det inte var rött kort. När jag såg det efteråt i omklädningsrummet tyckte jag inte heller att det var rött kort, och när jag såg det hemma sen igen tyckte jag fortfarande inte att det var rött kort. Tittar man på motståndarens agerande och mitt agerande så tycker jag det är en hård bedömning med rött kort, men det är klart att jag inte skulle ha fällt ut benet utan fortsatt anfallet istället.

Nu har Camara Jönsson i alla fall fått sitt straff och tagit sin avstängning i Skånederbyt mot Malmö FF. Till söndagens match borta mot AIK är han åter redo för allsvenskt spel, och nu hoppas han kunna lyfta laget med sina ledaregenskaper och kvaliteter på planen.

- Jag är en pådrivare, och jag hoppas att jag både på och utanför planen kan inge lite självförtroende till spelarna med mitt sätt att vara. Vi ska visa att vi har mycket kvar att ge och att vi tror på detta. Jag har inte tappat hoppet på att detta går att ordna, det är mest det jag får smitta av på grabbarna. I match för match ska vi försöka slita oss kvar, vi ska klara kontraktet.

Hur är det för dig att nu komma tillbaka som kapten i detta läge?
- Jag ser det självklart som en utmaning, men jag skulle inte vilja vara någon annanstans än här nu när det är som det är. Vi ska få ihop det, men det kommer att vara hårt jobb som gäller för alla. Det är många matcher kvar att bevisa att vi ska stanna i denna serien, och det ser vi fram emot.

Efter 120 minuter i benen mot Hässleholms IF känner sig Salif Camara Jönsson redo för att starta även i Allsvenskan till helgen. På söndag hoppas han vara på planen när TFF gästar AIK på Nationalarenan i Solna.

- Det är klart att jag är taggad. Vi har väldigt mycket revansch att utkräva från när vi mötte AIK sist. Jag är medveten om att det kommer bli en fantastiskt tuff match. På bortaplan måste vi vara jävligt smarta för att ta poäng, men så länge matchen inte är spelad är det öppet.

Vad krävs för att ta poäng?
- Som lag handlar det självklart om försvarsspelet, det gäller att det sitter till att börja med. Vi har släppt in mycket mål och vi måste bli mer kompakta över hela banan. I anfallsspelet handlar det om att vara noggranna och sätta passningarna, och sen när det är dags för att göra mål ska skärpan vara där, avslutar Camara Jönsson.

Sannolikt kan en skyttekung tillbaka i spel bidra till en ökad skärpa när målchanserna dyker upp.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 24 augusti, 2018
Kategori: A-lag