Fotograf: Björn Sandberg

En ljumskskada på försäsongen, som enligt första prognosen inte ansågs vara särskilt farlig, har hållit Albin Nilsson borta från fotbollen i ett knappt halvår. När TFF i tisdags mötte Hässleholms IF borta i Svenska Cupen gjorde ytterbacken en efterlängtad comeback.

- Jag har längtat efter det länge, så det var himla kul att vara tillbaka, säger Albin Nilsson. Det var lite speciellt att det var i Hässleholm också, men sen var det tråkigt att det blev som det blev så klart, när det blev en så pass tung kväll för oss.

Albin Nilsson är nämligen uppvuxen i Hässleholms-trakten och gjorde flera säsonger på ungdomsnivå för Hässleholms IF:s lokalrival IFK Hässleholm, innan han lämnade för Ängelholms FF som 16-åring. Väl tillbaka på sin gamla hemmaplan fick Nilsson och hans TFF se sig besegrat efter förlängning (3-2), men han fick åtminstone visa upp sig själv som målskytt. Kvitteringsmålet till 1-1 satte han efter ungefär 20 minuter spel.

- Det händer inte jätteofta. Senast det hände var i cupmatchen förra sommaren mot Assyriska i Norrköping, säger Nilsson innan han börjar beskriva målet.

- Det var en bra passning av Pode (Marcus) i djupet, och sen vände jag inåt från högerkanten, täckte boll, och avslutade med vänstern och bollen gick in i första hörnet.

Att bli målskytt i comebacken måste ge dig extra energi?
- Jo, absolut. Det är alltid kul att få göra mål. Sen hjälpte det föga, vilket tar bort en hel del av glädjen så klart, men där och då kändes det kul att få göra det.

I efterhand har Albin Nilsson fått beröm för sin insats i comebacken. Trelleborgs Allehandas utsände lyfte exempelvis fram honom som TFF:s bäste spelare i matchen. Ytterbacken själv är dock blygsam med självberömmet.

- Jag tror väl att om man förlorar mot ett Division två-lag som allsvenskt lag så finns det ingen som kan vara nöjd med sin insats. Sen är jag nöjd med att jag kunde spela så pass länge, och att det känns bra dagen efter.

Eftersom matchen gick till förlängning och TFF redan genomfört samtliga byten fick Albin Nilsson spela hela 120 minuter i A-lagscomebacken. Dessförinnan har det bara blivit 45 minuter med U21-laget i förra veckans möte med IFK Värnamo.

- Jag känner väl mig i rätt så god fysisk form ändå, just med flås och rent fysiskt så känns det rätt bra. Sen är det mycket med tajming där man behöver tränings- och matchsituationer för att komma tillbaka helt. Det brukar vara det som jag får kämpa hårdast med för att komma tillbaka.

För Albin Nilsson var tisdagens comeback i Svenska Cupen bara ett delmål på vägen mot allsvensk comeback. Ytterbacken har gjort närmare 130 matcher i Superettan, men han har aldrig äntrat en allsvensk plan. Snart kan det vara dags.

- Jag har längtat efter detta väldigt mycket i många år kan jag säga. Det var tungt när det blev som det blev före seriestarten med skadan, så nu ser jag fram emot att vara med och konkurrera om att spela i Allsvenskan. Det känns väldigt inspirerande.

Kan det bli redan till helgen?
- Det får du fråga Patrick (Winqvist) om. Men kunde jag spela 120 i tisdags, så känns det som att min fysiska status bör vara okej i alla fall. Jag tror att jag kan vara fysiskt redo för att starta, men sen om tränarna tycker jag är redo fotbollsmässigt vet jag inte. Nu är det några dagar kvar och det kan hända mycket, men jag är förhoppningsfull.

För TFF:s del gäller det att komma in på vinnarspåret igen efter en rad tunga förluster. Den senaste tiden har laget haft en del möten och pratat om hur man ska bli ett segrande lag igen.

- Det känns som att alla har klart för sig vad som ska göras. Jag tror att var och en får gå till sig själv och försöka plocka fram vad som ska göras. Det känns som att det mesta är sagt, och nu tror jag personligen att man får ta sitt eget ansvar för vad man kan göra annorlunda eller fortsätta med.

Vad tänker du kring att möta AIK på söndag?
- Det är en tuff match så klart. De har oerhört mycket att spela för också och de har varit i bra form på slutet. Även om vi har förlorat mycket på slutet så vet vi att vi har en stor förmåga att göra bra prestationer. Vi har ändå gott hopp om det, det märker man på stämningen trots allt, avslutar Nilsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 23 augusti, 2018
Kategori: A-lag