Fotograf: Jacob Cronhag

Han provtränade en vecka och spelade en U21-match med TFF i juli månad. Nu tar Isak Jönsson steget på riktigt från Division två till Allsvenskan. Under tisdagen attesterade den tidigare Olympic-mittbacken ett kontrakt på tre och ett halvt år med Trelleborgs FF.

- Jag tänkte på det innan i bilen att det är ett jäkla hopp att göra på en vecka, skrattar Isak Jönsson och fortsätter.

- Men det är en utmaning som jag anser att jag är redo för. Det är bara till att köra på hårt. Jag är på samma plan som alla andra, så det är bara till att ge allt för att klara sig här.

Som uppvuxen i Skurup startade Isak Jönsson fotbollskarriären i den lokala klubben Skurups AIF. Som 15-åring lämnade han för BK Olympics U17-lag, innan han året efter tog plats i klubbens A-lag. De senaste säsongerna har han varit ordinarie i lagets mittförsvar, i våras i Division två och året innan i Division tre. Tidigare i år provspelade han även med Kalmar FF, men flytten går alltså till Trelleborgs FF.

- Jag har mycket erfarenhet av att träna i olika miljöer. Jag har tränat i England och jag har tränat i Italien. Man har varit med om mycket, och det tror jag har hjälpt mig som person och fått mig att mogna tidigt rent fotbollsmässigt. Det är nog den största faktorn till att jag har tagit det här steget.

Jönsson har redan tränat två träningspass som kontrakterad spelare med sitt nya lag och han kommer att vara uttagningsbar till måndagens möte med GIF Sundsvall.

- När man spelar med bättre spelare så lyfter man sitt eget spel. Det var det som jag sökte också när jag tog mig hit, att lyfta mitt eget spel. Det känner jag att jag gör hela tiden när jag är här.

Har det varit en stor utmaning att komma in i det?
- När man känner sig hemma så vågar man mer och då är man sig själv mer. Jag kände det direkt när jag kom hit, så jag kunde gå in i mitt esse direkt. Det går inte att klaga på det.

Det är långt ifrån första gången som TFF rekryterar spelare från lägre divisioner till sitt allsvenska lagbygge. Det var särskilt vanligt under 90-talet, men även under den förra allsvenska sejouren (2007-2011) anslöt exempelvis Fredrik Jensen och Ibrahim Koroma från lägre nivå och gjorde avtryck i Allsvenskan.

- Såna spelare visar att allt är möjligt om man vill. Får man chansen så tar man tillvara på den, och då är man inne i det.

- Det är ett ungt lag, och det gör en själv hoppfull när man kommer hit, fortsätter Jönsson. Det är ett bra kollektiv som fokuserar mer på laget än jaget, och det gillar jag.

För TFF:s kollektiv fortsätter jakten på tre poäng och ett nytt kontrakt i den allsvenska bottenstriden. Isak Jönsson tror att TFF är på väg in i vinnarspåret igen.

- Det är bara till att göra allt för varje poäng som går att ta. Vi ska kämpa för varandra, kämpa som ett lag, så kommer det gå vägen.

Senast TFF spelade hemmamatch i Allsvenskan föll man mot Hammarby med 1-3. Då satt Isak Jönsson på läktaren som vanlig åskådare. På måndag när TFF tar emot GIF Sundsvall är Isak Jönsson en del av truppen. Om han finns på planen eller inte återstår att se.

- Jag siktar på att spela så snabbt som möjligt, avslutar han.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 9 augusti, 2018
Kategori: A-lag