Fotograf: Björn Sandberg

Han hade inte spelat elitfotboll sedan i höstas när han plötsligt slängdes in i den allsvenska hetluften. Kofie Sarkodie tog dock sig an utmaningen på bästa sätt och utsågs till TFF:s bäste spelare i mötet med Hammarby på Vångavallen.

- Det var underbart att vara tillbaka där ute, säger Sarkodie efter torsdagens förmiddagsträning. Självklart var det lite annorlunda för mig, men grabbarna hjälpte mig mycket både före och under matchen. Det var fantastiskt att vara tillbaka på planen, och det var speciellt att spela första matchen i Europa. Jag var väldigt laddad för att spela.

Hur har din första tid i klubben varit?
- Den har varit jättebra. Alla grabbarna i laget, ledarstaben och även de på kansliet har varit väldigt trevliga mot mig och hjälpt mig.

Den 27-årige amerikanen har 140 matcher i MLS på sin meritförteckning, men sedan han lämnade San Jose i november månad har han varit klubblös. Nu fick han göra debut till vänster i TFF:s backlinje, trots att han oftast har spelat till höger tidigare.

- Jag försöker att försvara hårt, göra det bästa jag kan för laget i min roll, och även vara lite offensiv och gå framåt och vara ett alternativ på kanten.

Kofie Sarkodie säger att det är väldigt stor skillnad på svensk och amerikansk fotboll, men han fick ett gott intryck av den allsvenska nivån.

- Spelet går väldigt snabbt, det är många kreativa spelare och det är väldigt taktiskt, säger han.

Även om Sarkodie personligen kan vara nöjd med sin insats, så har han svårt att vara nöjd med resultatet i matchen. TFF föll med 1-3 mot serietvåan, trots att laget lyfte sig spelmässigt jämfört med tidigare matcher.

- Vi har tittat på matchen i efterhand, och vi startade väldigt bra den första halvtimmen. Vi höll oss till planen som Patrick (Winqvist) förberett. Sen gjorde de ett väldigt snyggt mål, och direkt efter kom 2-0. Men vi startade väldigt bra, och vi ska ta med oss de 30 minuterna och spela så över hela matchen.

Vad måste bli bättre?
- Vi ska bevara det spelet vi hade i 30 minuter över 90 minuter, för då kommer vi att kunna nå bättre resultat.

Hälften av matcherna är nu spelade och till följd av det vänder serien. Till helgen åker TFF till Stockholm för att gästa Hammarby på Tele2 Arena. Det är dags för revansch.

- Det är alltid svårt att gå tillbaka och möta samma lag igen. Nu ska vi gästa deras arena, och jag hörde att det var en arena med mycket publik och bra stämning, så det kommer bli inspirerande för oss. Vi kommer vara laddade för att möta dem igen. Vi ska komma redo och göra vårt bästa.

För Kofie Sarkodie kan bortamatchen mot Hammarby bli hans andra match på elitnivå på över nio månader. Nu är siktet inställt för amerikanen på att befästa sin plats i startelvan, och självklart ta första segern med sin nya klubb.

- Varje match vi spelar ska vi försöka gå ut och ta tre poäng. Vi ska följa den matchplan vi får i veckan, och vi ska spela så som vi gjorde i 30 minuter senast över hela matchen, avslutar Sarkodie.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2 augusti, 2018
Kategori: A-lag