Fotograf: Jacob Cronhag

Han beskriver sig själv som en bestämd person som vägrar ge upp. Kanske är det just därför Jasmin Sudic ständigt tar sig tillbaka till fotbollsplanen. Fyra korsbandsskador har inte stoppat honom. Nu går mittbacken mot debut i sin nya klubb.

- Det känns väldigt roligt, säger Sudic. Oavsett om det blir denna vecka eller nästa så känner jag att debuten är inom räckhåll. Det ska bli väldigt roligt att dra på sig den blåa Trelleborgströjan och förhoppningsvis göra bra prestationer för Trelleborgs FF.

När trelleborgsff.se når Jasmin Sudic på telefon har han gjort två träningar med sina nya lagkamrater. På lördag möter TFF Östersunds FK på bortaplan och då kan Sudic ta mittbacksplatsen intill Alexander Blomqvist, med anledning av avstängde Lasse Nielsens och flyktande Dennis Hadzikadunics frånvaro.

När Jasmin Sudics form kommer på tal har han svårt att ge något definitivt besked om dagens status. Anledningen är att han inte har spelat match sedan i maj månad.

- Jag hade kunnat svara på det bättre om frågan ställts för två månader sedan när jag spelade sista U21-matchen. För en spelare som inte varit skadad gör inte sommarledighet så mycket, men för mig som varit skadad gör det mycket. Jag hade gärna spelat vecka in och vecka ut, och då hade jag vetat om min form varit bra, så hoppas jag får det i Trelleborg. Jag har varit i denna situation tidigare i min karriär, och jag vet hur jag ska hantera det.

Det var den nionde april ifjol som olyckan var framme. BK Häcken tog emot Djurgårdens IF i Allsvenskans andra omgång på Bravida Arena på Hisingen. Jasmin Sudic hamnade i en tuff duell med gästernas Gustav Engvall och båda skadades i situationen. Värst blev det för Jasmin Sudic som för fjärde gången i karriären skadade korsbandet.

Därefter har Sudic opererats, rehabtränat och åter rehabtränat. Han har gjort det så många gånger tidigare att han vet vad det innebär. Sedan mars månad har han tränat för fullt med BK Häcken. Han har spelat kontinuerligt i U21-laget och suttit på bänken i Allsvenskan, även om speltiden där har uteblivit. För fjärde gången har han tagit sig tillbaka på allvar.

- Jag tror den viktigaste delen är att familjen har funnits. Även om de inte har bott nära så har de funnits nära tankemässigt och stöttat under rehaben. Den andra viktiga delen tror jag är att jag är väldigt bestämd som person. Jag vägrar ge upp på grund av en skada eller tillfällighet. När min kropp inte vill eller orkar mer så kommer jag sluta, men än så länge finns inte de tankarna.

Istället finns tankarna på kommande uppgift för TFF-truppen. Till helgen väntar seriens längsta bortaresa när man gästar Östersund 120 mil norrut. Kanske handlar det också om en av de svåraste matcherna.

- Det har blivit en av de tuffaste bortamatcherna i allsvenskan. Det är ett väldigt, väldigt bra lag som oftast är det bättre laget på sin hemmaplan. Det blir en väldigt tuff utmaning för oss, men det jag har sett av dessa två träningar så tror jag absolut att vi kan störa dem. Vi har potentialen att göra det svårt för alla lag i allsvenskan.

Inte ens fyra korsbandsskador stoppar som bekant Jasmin Sudic. Han tar sig alltid tillbaka. Matchen mot Östersund kan bli hans riktiga comeback och hans första match i Allsvenskan på över ett år.

- Om det är det som behövs så känner jag mig redo. Jag kommer att spela utifrån de förutsättningar jag har. Man kanske får spela mer taktiskt och spela utifrån erfarenhet och rutin, fram till man kommer igång fullt med matcherna.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 19 juli, 2018
Kategori: A-lag