Fotograf: Björn Sandberg

Haris Brkic har tillhört Trelleborgs FF sedan han var fem år gammal. Nu 13 år senare har han nått hela vägen fram till A-laget. I förra veckan attesterade han ett kontrakt som sträcker sig över ett och ett halvt år med moderklubben.

- Det har varit en dröm sedan jag var liten, säger Brkic. Det är jävligt kul att skriva på mitt första A-lagskontrakt, och att tillhöra en allsvensk klubb känns ännu större. Målet har varit att få ett A-lagskontrakt sedan jag började i TFF, så det är bara att fortsätta nu.

Varför har just du nått A-laget?
- Jag har kanske inte det direkta svaret, men jag jobbar hårt varje dag. Jag tränar minst en-två gånger om dagen och de har trott på mig sedan jag var 16. Nu har jag fått träna med A-laget och gjort bra ifrån mig där, och även i U19 och i U21, säger Brkic, som absolut inte slår sig till ro bara för att han numera tillhör A-truppen.

- Nu är det bara att fortsätta. Detta kom i perfekt läge, och nu är det bara till att kämpa på. Mitt mål är att göra allsvensk debut snart, och sen ska jag bara jobba mig framåt och göra så gott jag kan.

Redan för två år sedan gjorde Haris Brkic debut i A-lagströjan när han hoppade in i den andra halvleken i en träningsmatch borta mot Halmstads BK. Tävlingsdebuten kom i cupmötet med Assyriska BK förra sommaren. Därutöver har han suttit på bänken i ett flertal A-matcher, såväl i tävlings- som i träningssammanhang.

Sedan knappt två månader tillbaka har han tränat kontinuerligt med TFF:s A-trupp. För varje träningspass som går bygger han på sig nya erfarenheter och lärdomar. Brkic vet vad som krävs för att nå fortsatt utveckling.

- Framför allt ska jag ta in information och lära mig. Sen bara träna på träningarna och utanför med speciella övningar, för att höja exempelvis snabbhet och styrka som jag behöver.

Känner du dig långt efter i konkurrensen?
- Det är tuff konkurrens på mitten med många bra spelare, och de har gjort det väldigt bra hittills, men jag känner inte att det är omöjligt. Jag väntar på min chans tills jag får den, sen ska jag in och leverera. Jag tror inte jag är så långt ifrån, men det är en bit kvar.

När TFF spelade oavgjort mot Dalkurd på bortaplan i lördags fanns Haris Brkic inte med i matchtruppen. Till helgen har han en ny möjlighet att bli uttagen när TFF gästar Östersunds FK på Jämtkraft Arena. En seger hade gett laget tre härliga poäng i jakten på nytt allsvenskt kontrakt.

- Jag tror vi håller oss kvar, känslan är så. Jag har tränat med dem ett tag, och det känns bra. Vi fick en poäng mot Dalkurd, och nu har vi Östersund som är lite tuffare. Jag hoppas vi stannar kvar i Allsvenskan, och sen efter det får vi jobba oss uppåt.

För Haris Brkic har barndomsdrömmen om ett A-lagskontrakt i TFF slagit in. Nu hoppas han få spela allsvensk fotboll i den vackraste av tröjor i höst. Om så blir fallet återstår att se.

- Jag vet inte riktigt, det är bara Patrick som vet (Winqvist). Man vet aldrig om det kommer någon skada, sjukdom eller gula kort som gör att man kanske får hoppa in. Jag är i alla fall redo.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 17 juli, 2018
Kategori: A-lag