Fotograf: Björn Sandberg

Ett nästan sex veckor långt uppehåll är snart till ända. Världens hetaste allsvenska är redo för omstart. På lördag tar Trelleborgs FF emot AIK på Sveriges sydligaste fotbollsarena. TFF:s assisterande tränare, tillika tidigare AIK-spelare, Kristian Haynes är nöjd med speluppehållet.

- Vi är nog alla lite VM-inspirerade, säger han. Det har varit ett välbehövligt uppehåll där man får samla lite kraft och reflektera och analysera våren som varit. Men nu är vi taggade, och jag tror att vi är starka under hösten också. Vi har fått mer tid tillsammans, och då blir vi bättre också.

VM-inspirerade säger du. Hämtar ni inspiration från Sverige då?
- Jag tycker det är jätteroligt och härligt att se Sverige som ett lag med det kollektiva och organisationen. Att man står sig mot det motståndet, och som vanligt är lite underdog, som Trelleborgs FF också är ibland. Det är klart att vi kan hämta en del därifrån, men jag tycker framför allt att man har fått se härliga matcher och blivit inspirerad på det sättet.

Hur har uppehållet varit för er?
- Jag tycker att det har varit bra. Vi fick hämta lite kraft efter sista matchen och träna på ett tag där. Sen fick vi ett break och var ifrån varandra för att hämta kraft inför den långa hösten som kommer. Vi har tränat på bra och haft en träningsmatch, så det ska bli härligt att komma igång till helgen.

Hur är din känsla annars kring årets TFF?
- Att vi är på gång. Vi har möblerat om en del och fått in nya spelare, och det tar alltid lite tid innan det sätter sig. Jag tycker vi har gjort fina prestationer under våren, och jag tror där är ännu mer att kräma ut ur spelarna som är här, och även som lag. Jag vill minnas att vi är starka under hösten generellt under mina år i TFF, så jag hoppas vi kan få fram det.

Hur är chanserna att slå AIK?
- De är goda, tycker jag. Jag tror vi har bra möjligheter på vår hemmaplan. Vi saknar lite av vårt hemmafacit från våren, men det får vi bygga på nu. Jag tycker att det är en match som passar oss. De har inte förlorat ännu, och de är starka och solida. Det blir en härlig utmaning.

Pratar du och Magnus Andersson inför truppen om era egna minnen från tidigare AIK-matcher?
- Finns det något specifikt som man kan ta med sig från erfarenheterna, så är det klart att man trycker på det. Speciellt om det är positivt så klart. Det finns en del sånt från tidigare motståndare och tidigare möten här på Vångavallen, så det tycker jag absolut vi ska hjälpa dem med. Det sitter lite mentalt, och man kan ibland lura spelarna lite, skrattar Haynes.

Hur viktigt är det nu inför sommarmatcherna att komma in i det direkt på ett bra sätt?
- Det blir en omstart. Man är beroende av en bra inledning och få en god känsla i gruppen av att vi är på banan igen. Det är alltid viktigt att man får en bra känsla från omstarter och premiärer. Vi ska bygga vidare på det vi gjorde i våras, och vissa saker ska bli ännu bättre, så tror jag vi har en fin höst till mötes.

Hur lugna känner ni er kring läget i tabellen?
- Jag lägger mycket fokus på vårt eget, och jag följer inte det andra så mycket. Det är intressant efter 30 omgångar att se var vi ligger. Det kanske låter klyschigt, men så är det verkligen, tycker jag. Vi är i en process med gruppen, laget, spelidén och allt. Över tid ska vi visa att vi ska vara kvar i Allsvenskan. Det är absolut den målsättning vi har.

TFF – AIK har avspark kl 19:30 på Vångavallen på lördag. Köp din biljett här.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 5 juli, 2018
Kategori: A-lag