Fotograf: Björn Sandberg

TFF har två av Sveriges bästa lag på såväl U17- som U19-nivå. Det visar åtminstone vårsäsongstabellerna där båda lagen parkerar på övre halvan, och därmed tar plats i höstens fortsättningsserier.

- Det är ett jävla lyft för klubben att vi lyckas göra detta för både U17 och U19, säger U19-tränaren Jimmi Olsson. Det visar på att det vi gör är bra.

För tipselitserierna gäller med start i år ett nytt upplägg, vilket innebär att lagen från den övre halvan i såväl norra som södra Allsvenskan tar plats i en ny fortsättningsserie där samtliga poäng från våren nollställs. Det tidigare slutspelsupplägget skrotas, och istället tar det lag som toppar den nya tabellen hem mästerskapet. Lagen på de nedre halvorna från vårsäsongen spelar vidare i samma reducerade serier där lagen får fajtas om att klara nytt kontrakt för Allsvenskan 2019. Upplägget är detsamma för både U17 och U19. 

TFF:s U19-lag var länge med i den absoluta tabelltoppen, men efter flera poängtapp i juni månad föll laget till mitten av tabellen. Lördagens match mot Örgryte IS borta skulle komma att bli avgörande för om TFF tog en plats i höstens fortsättningsserie. Jimmi Olsson, som har tidigare tränarerfarenheter av avgörande matcher mot Örgryte (A-laget i Division ett 2014), kunde tillslut se sitt lag segra med 1-3 på ÖIS-gården.

- När vi åkte upp i lördags så var alla införstådda med att det räckte med oavgjort för att hamna på den övre halvan, men vi snackade inte i de termerna, utan vi snackade om att vinna matchen, berättar Jimmi Olsson, ansvarig för TFF:s U19-lag.

Att TFF:s U19 hamnade på en sjunde plats på den övre halvan innebär alltså att klubben kommer matchas mot de bästa lagen från såväl södra som norra Sverige under resten av året. Det betyder att det kommer bli matcher mot flera Stockholmsklubbar och andra lag som TFF vanligtvis inte möter.

- Man vill vara med och spela mot de allra bästa för att få de bästa förutsättningarna för killarna. Men det viktigaste målet har varit att klara nytt kontrakt, och det hade vi kunnat göra ändå. Fördelen med detta är att vi kan börja laborera med yngre spelare än vad vi hade kunnat göra om vi inte varit klara. Sen blir det en kostnad för klubben med längre resor, men samtidigt är det en satsning för hela klubben att stångas mot de bästa lagen.

För TFF:s U17-lag har det gått ännu bättre under våren. Laget spelade sista matchen mot Malmö FF i onsdags (2-2), men har varit klart för fortsättningsserien längre än så. Slutligen hamnade laget på en fjärde plats i vårens allsvenska tabell.

- Jag tycker det är jäkligt roligt att vi blev fyra under vårsäsongen och även att vi är obesegrade på hemmaplan, säger TFF:s U17-tränare György Millinkhoffer. Vi gör bra matcher prestationsmässigt, även om resultaten inte är med oss de fyra matcher vi förlorar.

- Vi har en god disciplin och organisation utifrån hur vi vill spela fotboll, fortsätter Millinkhoffer. Spelarna är villiga att träna, de är lyhörda och vi har en trupp med många olika individer. Det är inte alltid lätt att anpassa sig efter alla, men jag tror de flesta spelarna känner sig utvecklade, även om inte alla har fått lika mycket speltid som de önskat.

Hur stor är potentialen hos spelarna?
- Det är klart att spelarna vill hålla på med fotboll på heltid, men alla kommer inte bli fotbollsspelare, så är det. Men vi har haft en bra dialog med U19 för att kunnat lyfta upp spelare under året. Samtidigt har vi levererat resultat, så det är nog den bästa blandningen som en klubb kan önska sig. Vi har säkrat upp allsvenskt spel nästa år, vilket var vårt mål, och det ger oss förutsättningar att fortsätta utveckla. Jag tycker det är ett stort steg för en klubb som Trelleborgs FF.

Nu väntar en spännande höstsäsong för såväl U17 som U19 med matcher mot de absolut bästa lagen i landet. Mästaren i U17-Allsvenskan får dessutom äran att representera Sverige i UEFA Youth League, ungdomslagens Champions League. Självklart en morot för samtliga deltagande klubbar, men för TFF var det viktigast att säkerställa att klubben spelar allsvensk fotboll på såväl U17- som U19-nivå även under 2019.

- Tanken är att de yngre spelarna ska se att detta finns och att det finns över lång tid, och att det är dit man vill som spelare innan man siktar mot A-lagsfotboll. Kan vi erbjuda detta i framtiden så tror jag vi kan få spetsigare ungdomsverksamhet, avslutar Jimmi Olsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2 juli, 2018
Kategori: A-lag