Fotograf: Jacob Cronhag

Det är onsdag förmiddag när den tredje dagen på TFF:s fotbollsskola 2018 äger rum. Solen har ännu inte hunnit titta fram över Vångavallen och den söderslättska vinden gör sig ständigt påmind, men det är av mindre betydelse när nästan hundra fotbollsungdomar fyller området med både glädje och gemenskap.

- De är glada, konstaterar Stefan Jönsson, som är ansvarig ledare under denna vecka. Det enda som vi vill är att ungarna ska vara glada, för då är de nöjda. Fotbollsskola går först och främst ut på glädje. Sen ska de förhoppningsvis få in lite fotbollstänk och lära känna nya kompisar också.

Idag står skotteknik på schemat. Barnen är uppdelade i fem olika grupper där de får utmanas i olika former av skottövningar. På en av stationerna finns A-lagets tredjemålvakt Merlin Nuhanovic för att försöka rädda volleyskott i mål.

Ett av barnen som fick testa lyckan mot Nuhanovic var Emil Klintalm, som annars spelar i Lilla Beddinges knattelag. Klintalm satte tre skott på TFF-målvakten.

- Det gick hyfsat bra, säger han. Det är roligt att vara med. Det är roligt att skjuta skott och det är roligt med fotboll. Jag älskar fotboll.

Thea Rindefors Larsson spelar i TFF:s F09-lag. Det här är andra året i följd som hon medverkar i fotbollsskolan.

- Vi får skjuta skott idag, och det tycker jag är roligt, säger hon. Vi kör även bollekar och det är kul. Jag tycker om att spela fotboll, passa och vara med kompisar. Man träffar väldigt många kompisar från laget när man är med.

De senaste åren har klubben valt att dela upp fotbollsskolan under två veckor, eftersom det stora intresset har gjort det svårt att hantera alla under samma vecka. Under denna vecka deltar barn födda 2009-2011, och under kommande vecka deltar barn födda 2005-2008.

Denna vecka varvas fotbollsövningar med en del lekar för den yngre gruppen. När den äldre gruppen tar vid nästa vecka blir det mer fokus på fotboll, och mindre på lekar.

- Det är väldigt viktigt att man känner av dem, fortsätter Stefan Jönsson. Behöver de ha ett break från skottövningarna, så styr vi upp en lek istället. Fotboll är huvudfokus, men så fort det är trötta huvuden och humöret sjunker så bryter man. Till fotbollsskolan är alla välkomna, även om man inte har rört en boll tidigare.

Spelarna är verksamma i såväl TFF som i andra klubbar i kommunen och i närområdet, men även en del ungdomar deltar som inte är inskrivna i någon klubb.

- Jag tycker det är viktigt att vi syns och att man förknippar TFF med glädje. Men också att vi visar att det är en seriös fotbollsskola som tar det på allvar, och det är inte bara att vi ska ha hit folk för att tjäna pengar. Fotbollsskola handlar bara om glädje, och man ska se att det är ett väl uppstyrt arrangemang, avslutar Stefan Jönsson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 20 juni, 2018
Kategori: A-lag