Fotograf: Björn Sandberg

Han har mångårig erfarenhet som fotbollstränare, både på Trelleborgs FF:s ungdomssida och hos andra klubbar som damtränare. I år var tanken att han skulle ta ett sabbatsår, men nu är Hans Malmgren tillbaka vid sidlinjen. Sedan en vecka tillbaka har han huvudansvaret för TFF:s damlag.

- Jag tyckte att detta var ett intressant projekt, säger han. Jag har varit och sett de flesta av dammatcherna, och jag såg att där var potential att ta det ett steg till från det Mats (Nielsen) och Dan (Hellberg) har gjort, vilket de har gjort bra. Jag har jobbat på damsidan tidigare, vilket är trevligt, intressant och spännande.

Trelleborgaren Hans Malmgren har bland annat goda erfarenheter från den skånska damfotbollen. Han har tidigare varit tränare i såväl Division två som Division ett, för lag som Sjöbo, Skurup och LB07. Ifjol ledde han däremot TFF:s U17-lag på pojksidan i högsta serien.

Vad är den största skillnaden mellan damer och herrar?
- Där är ofantligt stor skillnad. Tjejer är mer ifrågasättande, så det gäller att ha klart för sig varför man gör saker. Det ställer högre krav på en själv, att kunna förklara hur man tänker. Tjejer är mycket nyfikna och kommer med egna idéer, vilket gör att man ibland kanske hittar en lösning som man kanske inte hade tänkt från början.

Hans Malmgren fick frågan om att ta över TFF-laget efter att klubben avbrutit samarbetet med Mats Nielsen och Dan Hellberg i förra veckan. För Malmgren är det första gången i karriären som han kastas in i hetluften mitt under säsong.

Trots en knapp vecka på tränarposten har han redan hunnit med två matcher med sitt nya lag. I söndags körde TFF över Janstorp med 6-0 i seriespelet på hemmaplan, och i onsdags vann laget mot Division ett-laget Eskilsminne med 1-2 i DM-kvartsfinal på bortaplan.

- Första matchen är alltid jättesvår att se ifall man har lyckats förmedla ut något på det träningspasset vi hade innan. Lite grann hade vi snappat upp till Janstorp, och tittar vi på matchen mot Eskilsminne så hade vi snappat upp lite till. Dock tycker jag att vi ligger efter konditions- och fysmässigt, så där måste vi lägga i en växel så att vi orkar betydligt mer.

Hur kommer du att sätta din prägel på laget?
- Jag vill att vi ska vara ett offensivt spelande lag. Vi ska spela genom lagdelar, använda våra kreativa mittfältare, få med våra ytterbackar mer, anfalla med mer folk i anfallsspelet, och låta fler vara delaktiga. Vi ska kunna hålla bollen längre och vara bekväma, och vara mer energispara när vi själva har bollen och låta motståndarna jobba.

Efter nio spelade matcher parkerar TFF på en tredjeplats i Division två södra Götaland. Laget är sju poäng efter serieledande Borgeby, och fem poäng efter andraplacerade IFK Trelleborg, som dock har en match mer spelad.

- Vi ska vara med i topp tre, det tycker jag absolut. Sen har det gått fort för damlaget. De har sprungit igenom två serier ohotat, men nu stöter vi på bättre lag i tuffare matcher, så nu får vi ett test på vad vi duger till.

Det är sju poäng till serieledning, är det rimligt att komma ikapp?
- Första matchen i augusti är grymt viktigt. Tar vi tre poäng mot Borgeby i första omgången efter sommaren så är vi nere på fyra poäng, och sen ska IFK Trelleborg också möta dem. Ska man vara med och vinna serien har vi nog inte råd att tappa så många poäng till. Det gäller att vara fokuserade hela vägen, även om vi möter ett på pappret sämre lag, avslutar Hans Malmgren.

TFF har tre matcher kvar innan sommaruppehållet. Under torsdagen lottades dessutom kommande DM-semifinal, där det blev klart att TFF ställs mot LB07 med preliminärt speldatum den 29 augusti.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 15 juni, 2018
Kategori: A-lag