På söndagen spelade Trelleborgs FFs damer match på bortaplan på Vångavallen.

Hemmalag var lokalkonkurrenterna IFK Trelleborg och det var en historisk match.

Det var nämligen första gången föreningarna möttes på damsidan.

Matchen slutade 2-2 efter att TFFs damer hämtat upp 0-2-underläge till 2-2 i andra halvlek.

Målskyttar för Trelleborgs FF var Annelie Nilsson och Sofia Landau.

Publiksiffran, 540 personer, är rekord i damfotbollen i Trelleborg - iallafall i seriesammanhang.

Derbyt var en het tillställning, inte bara på plan - utan matchen spelades i högsommarvärme i början på juni.

- Det var hett, det var en fantastisk inramning med 500-nånting i publiken - det är otroligt bra för att vara damerna så att säga, säger Mats Nielsen efter matchen.

På plats fanns även True Blues och kanske var det de - som gjorde att TFF damerna kom ikapp i andra halvlek. Det började nämligen sådär bra.

- Vi tappar i första halvlek, klarar inte riktigt vända bollarna från kant till kant. Vi hamnar på en kant liksom hela tiden. Det ställer till det för oss.

- De startar aggressivt, men efter typ 5-7 minuter tar vi över. Sen får de sina mål, lite passivitet från vår sida på ett av dem - men, det är ju bra hörnor som de slår.

Redan i 23e minuten hade IFK Trelleborg en boll i mål, men blåstes bort av domaren.

Istället tog de ledningen en stund senare när Andrea Ekholm skruvade in en hörna direkt i mål. Vild glädje bland IFK-damerna.

IFK-damerna fick jubla igen bara några minuter senare när Frida Hansen utökade ledningen till 2-0.

- I andra halvlek blir det ju lite annorlunda. Vi får igång vårt spel bättre, vågar hålla i bollen och komma runt på kanterna. Då kommer våra chanser. Vi har ju annars en jättebra chans redan i första halvlek att reducera genom Annelie Nilsson, hon har någon chans i andra också. Så att - med lite flyt hade vi kanske kunnat ta tre poäng idag.

I andra halvlek tog Trelleborgs FFs damer över ordentligt och med True Blues hjälp - gick de från 0-2 underläge till oavgjort 2-2.

Först reducering genom Annelie Nilsson och sedan språngnickade Sofia Landau in 2-2. Efter kvitteringsmålet tryckte bortalaget på ordentligt och med lite mer flyt hade kanske alla poäng gått till Trelleborgs FF - men det slutade med delad pott.

- Men vi är nöjda med upphämtningen, vi äger ju de sista 30 minuterna där ute. De sista minuterna är det ju bara vi som pressar på hela tiden. Man ser ju också att de tar ner allt de har de sista minuterna på hörnor och liknande. Då blir det svårt - mycket folk som bollen ska förbi.

Det var annars ett Trelleborgs FF som saknade viktiga pjäser inför matchen, lagkaptenen Sofie Janstad, Malin Bengtsson, Josefine Svensson. Sedan tidigare är Viktoria Persson borta och tidigt i matchen skadade sig Sofie Nielsen i knäet.

- Vi var tunna på vissa positioner, men tjejerna som spelade idag gör bra ifrån sig, det kan vi inte klaga på.

Herrarna och Allsvenskan har tagit uppehåll för VM. Men TFF-damerna tar inte ledigt utan de spelar sin serie hela juni ut.

- Jo då, vi har ett antal matcher kvar innan sommaruppehållet. Vi håller på hela juni-månad. Viktig match igen redan nästa helg hemma mot Janstorps AIF.

Trelleborgs FFs damer ligger fyra efter åtta spelade omgångar i deras division 2 södra götaland.

Efter matchen tackade damerna True Blues med att göra vågen.

Trupp Trelleborgs FF Dam i matchen:

Lina Lundgren, Emy Alerskans, Hanna Bauer, Caroline Williamsdotter, Emila Olsson, Felicia Miller, Sofie Nielsen, Sofie Alerskans, Sandra Nilsson, Matilda Svensson, Johanna Olsson, Linnea Salmi, Annelie Nilsson, Elin Dunegård, Sofia Landau, Emmy Le Grand.


Skribent: Björn Sandberg
Publicerad: 3 juni, 2018
Kategori: A-lag