Fotograf: Björn Sandberg

Imorgon spelas ett historiskt derby i Trelleborgsfotbollen när Trelleborgs FF och IFK Trelleborg drabbar samman i damernas division två. För lagen är det mer än tre poäng som står på spel. Båda vill visa att de är bäst i stan.

- Det är en prestigesak, säger TFF-tränaren Mats Nielsen. Från att vi startade så har vi fått höra att IFK är bäst i stan, vilket har baserats på att de har legat i en bättre serie. Nu har vi chansen i två matcher mot dem i år att bevisa att vi är lika bra, eller kanske till och med bättre. Vi vill fajtas om titeln bäst i stan, även om det inte är vårt huvudmål.

TFF-truppen tränade ett sista pass på Vångavallens A-plan under torsdagskvällen. Därefter har tjejerna fått ladda upp i lugn och ro inför söndagens match. Derbyt är en match som, så klart, kittlar lite extra.

- Den är en blandning av spänning och nervositet i kroppen. Det är första gången vi möts, så man funderar mycket, fortsätter Nielsen.

TFF har hittat formen under de senaste veckorna efter några poängtapp i säsongsinledningen. Laget återfinns på en fjärdeplats i tabellen, fem poäng bakom serieledande Borgeby och tre poäng bakom tredjeplacerade IFK Trelleborg.

- Vi hade en dipp inledningsvis där vi missberäknade och missbedömde. Vi har haft en ganska bekväm resa genom fyran och trean, och det tog lite tid innan vi kom upp i den här nivån. Vi har några matcher där vi inte är nöjda med vår prestation. Men vi har blivit bättre och bättre, och både träningsmässigt och konditionsmässigt är vi bra. Vi kan inte klaga på förutsättningarna inför matchen.

Har serien varit tuffare än vad ni trodde?
- Den är tuffare än vad vi hade räknat med. Jag tror det beror på att division två-lagen till detta året har blivit bättre jämfört med förra året, men det är bara positivt ur alla synvinklar.

TFF:s tränarstab har givetvis bra koll på den närmsta grannen på Vångavallen. Nielsen har sett IFK:s matcher flera gånger i år, och han säger sig ha hygglig koll på hur de spelar.

- De har blandat med lite trebackslinje, men jag har svårt att tro att de vågar det mot oss. Det blir säkert en lite tillknäppt match, för det är ingen som vill göra bort sig. Förutom poäng är det en prestige i det hela. Jag är inte så säker på att de kommer se ut som innan. Det här är en match där spelare kan höja sig ett och två steg bara med inramningen och så. 

TFF har nästan hela truppen tillgänglig inför derbyt. En fotskada håller dock Viktoria Persson borta från spel, och även Sofie Janstad är indisponibel. Annars är övriga spelare tillgängliga för att ingå i Mats Nielsens 16-mannatrupp.

Varför går ni segrande från matchen?
- Jag tror vi har en bättre kapacitet, och vi är ett starkare lag i de flesta lagdelar. Jag tror det fäller avgörandet. Tror också att vi har bättre grundträning med fysik och kondition. En sån här match kommer så klart folk spela till de dör, och vi kommer att gasa på, avslutar Mats Nielsen.

Missa inte det historiska Trelleborgsderbyt med avspark klockan 15:00 imorgon söndag.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 2 juni, 2018
Kategori: A-lag