Morgonsolen skiner över ett vackert Vångavallen i Trelleborg när TFF-truppen gör sig redo för ett sista matchförberedande träningspass inför BP hemma. Ut från omklädningsrummet kommer lagkapten Alexander Blomqvist, iförd TFF:s träningsmundering och ett par badskor på fötterna. Jag blickar in mot övriga laget och frågar hur känslan är i gruppen.

- Vi har tagit poäng i de två senaste matcherna, konstaterar mittbacken. Efter Malmömatchen kände vi att alla fick en boost och kom upp i självförtroende, och det gav oss känslan av att vi har chansen mot alla lag. Det är där vi är.

Det har ju varit en bättre period med poängen som kommit in de fyra senaste matcherna. Vad är skälet till detta?- Alla matcher lever ju sitt eget liv, men vi kanske har spelat lite enklare rakare fotboll med mindre risker. Sen om det har med poängen att göra, eller inte, vet jag inte. Vi har fått mindre omställningar emot oss och blivit mindre straffade på egna bolltapp. Det kan vara en av anledningarna.

Det har kanske resulterat i färre insläppta mål också?
- Förra matchen mot Sirius tycker jag ändå att det är för många lägen. Både att vi har många lägen som vi inte förvaltar, men också att de har ett par bra lägen som kan bli mål. Förra matchen är vi kanske inte hundra procent nöjda med, men vi jobbar på. Det blir bättre och bättre.

Är ni ändå nöjda med en poäng mot Sirius?
- En poäng på bortaplan kan man väl aldrig vara helt missnöjd med. Samtidigt kände vi att vi kunde ha åkt därifrån med tre också, så det är lite delad känsla kring det.

Sätter ni stor press på er själva inför BP hemma som ligger i samma region i tabellen?
- Inte större press än vanligt, tycker jag. Vi vet vårt läge och vi har koll på tabellen, men samtidigt är det efter 30 omgångar som poängen räknas. Vi och BP ligger där nere nu, men det gör vi kanske inte när serien är slut. Alla poäng är lika viktiga tycker jag. Sen är det klart att vi inte vill förlora en sån här match.

Vad tror du att det blir för typ av match?
- Inledningsvis tror jag det kommer vara två lag som kommer att hålla den poäng man går in i matchen med. Ju längre matcher går, desto mer tror jag att vi kommer att ta över. Vi spelar hemma och de kanske kommer hit och känner att en poäng är bra. Det är nog en matchbild som vi kan räkna med.

Hur känner du annars att ni har vuxit in i den allsvenska kostymen?
- Jag vet egentligen inte om det är så jättestor skillnad mellan Superettan och Allsvenskan. Den största skillnaden är att man blir straffad så himla hårt för sina misstag, men rent spelmässigt känner jag inte att det går jättemycket fortare än i Superettan. Det handlar mer om att tappa boll på rätt ställe, för annars smäller det i målet.

Blev ni lite chockade över just den biten i inledningen?
- Inte chockade, men samtidigt har inte många av oss varit här uppe innan. Det var något vi fick ta med oss och lära oss väldigt snabbt, för det går inte att det smäller två-tre gånger per match i ens eget mål. Det går inte att vinna matcher då. Det är något vi har fått lära oss att hantera.

Hur känner du att du har kommit in i rollen som lagkapten?
- Svårt att säga för mig själv, utan det får nästan andra svara på. Jag försöker alltid göra mitt och stötta lagkamraterna. Om det är något tränarna vill bolla så är jag där och försöker ge min syn på saker och ting. Jag är mig själv och har inte förändrats särskilt mycket.

Så du har inte frågat exempelvis Kristian Haynes och Salif Camara Jönsson om tips hur man ska vara som kapten?
- Inte direkt. Det är lite hur man är som person också. Jag och Kristian är kanske inte alls lika i sättet att vara. Jag tycker att man får hitta en egen väg att gå där.

Spelmässigt känns det som att du har vuxit in i det allt starkare. Håller du med?
- Ja, det kanske jag har gjort. Jag känner att jag vet vad jag kan, och i takt med att laget går bättre så går det bättre för en själv också. Jag kände redan förra året att jag kunde spela på denna nivå, och det är klart att med några matcher i bagaget så blir man bättre. Vi kommer bli ännu bättre som lag framöver också. 

Någon avslutande känsla att dela med dig av inför morgondagens hemmamatch?
- Kul att vara tillbaka på Vångavallen, och vi ska försöka ta andra trean här hemma mot BP. Det är en viktig match med viktiga poäng. Det är där vi är och det är det vi kämpar för.

Trupp: 
Marko Johansson, Dennis Pettersson, Sebastian Ohlsson, Anton Tideman, Erik Andersson, Robin Nilsson, Marcus Pode, Zoran Jovanovic, Deniz Hümmet, Alexander Blomqvist, Lasse Nielsen, Dennis Hadzikadunic, Felix Hörberg, Noah Christoffersson, Ottar Magnus Karlsson, Freddie Brorsson, Johan Brannefalk, Furkan Motori

Trelleborgs FF – IF Brommapojkarna har avspark imorgon torsdag klockan 19:00. Har du inte redan köpt din biljett så gör du det här.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 23 maj, 2018
Kategori: A-lag