Fotograf: Björn Sandberg

Det talades på sina håll om en längre skadefrånvaro för TFF:s rutinerade mittfältare, men nu är Marcus Pode högaktuell för spel i söndagens Skånederby på Vångavallen. 32-åringen har genomfört två fulla fotbollspass och känner sig helt återställd efter sin bristning i baksidan av låret.

- Mitt mål var att sikta på MFF-matchen, och om inte det skulle funka så matchen efter, säger Marcus Pode. Det har aldrig varit aktuellt för mig med längre frånvaro än så.

Är du aktuell för en startplats på söndag?
- Ja, det känner man väl alltid att man är. Jag är sugen på att spela igen, jag har ju bara spelat tre av sju matcher. Jag känner mig redo och jag hoppas kunna konkurrera om en plats i startelvan.

Skånederbyt är så klart att betrakta som årets match på Sveriges sydligaste fotbollsarena. I skrivande stund är färre än 1 000 biljetter kvar, så har du ännu inte införskaffat din biljett är det hög tid.

- Det ska bli jäkligt skoj med ett fullsatt Vångavallen. Det är många som ser fram emot den här matchen. Alltid lite speciellt att spela ett derby, alla ser fram emot det.

Marcus Pode bor i Malmö och har en bakgrund som ungdomsspelare MFF. Men det är inte första gången han ställs mot moderklubben. Han har gjort det under sina säsonger i både Mjällby och Örebro, och han har spelat flera skånska derbymatcher under sin förra sejour i TFF-tröjan.

- Det är alltid speciellt. Jag har min fotbollsuppväxt i Malmö sedan jag var fem, så det är klart alltid speciellt att möta MFF. Det är alltid roliga matcher, och det blir väl extra roligt nu när det är den här derbykänslan över det.

Vad säger dina vänner och bekanta, som säkert håller på MFF?
- Det är många som gör det, men de hoppas på en bra match och framgång för min del. Det blir speciellt läge för dem också, men förhoppningsvis blir de nöjda hur det än går, det brukar de säga i alla fall. Jag har bara fokus på mitt och Trelleborg.

Märks det på något sätt i gruppen att det är ett derby som stundar?
- Ja, lite tycker jag ändå att det gör det. Denna veckan har det egentligen bara varit två träningar där hela laget har varit med, men det känns lite speciellt jämfört med andra matcher. Det är många med MFF-förflutet på ett eller annat sätt som vill visa upp sig.

Innebär det att det har varit bättre drag på träningarna?
- Jag tycker att det har blivit lite bättre träningar nu. Sen om det beror enbart på att det är MFF som väntar, eller om det är för att allihopa har blivit införstådda med att vi måste höja kvalitén på träningar och matcher, vet jag inte. Men jag tycker att jag har märkt av det, och förhoppningsvis kan vi steppa upp det och hålla bra nivå framöver.

Hur ser du på våra chanser?
- Jag tycker väl att det känns som att vi har bra chanser. Vi har gjort bra matcher mot bra motstånd, om man tittar på pappret att vi har tagit våra poäng mot Djurgården och Norrköping. Det är klart att vi har goda chanser. Malmö har spelat många matcher på kort tid och fler kommer, så det känns som det kan bli en bra match för oss.

Kan ni på något sätt utnyttja att MFF är inne i en tung period?
- Jag vet inte. De kanske kommer med lite stukat självförtroende, men det gör kanske vi också om man tittar på poängen. Varje match lever sitt eget liv, så det är svårt att säga om det ska vara en fördel. Det kan lika bra vara att det taggar dem att komma upp på rätt spår. Klart att det ligger mer press på dem än på oss.

Vad tror du att vi kommer få se för typ av match?
- Förhoppningsvis för vår del att vi är aggressiva och inte visar någon respekt, utan att vi går ut och spelar den fotboll som vi vet att vi kan och som jag tycker att vi inte riktigt kommit upp i .Vi ska vara aggressiva, våga ta för oss och sätta vår prägel på matchen, som jag tycker att vi har saknat lite. Sedan får matchen utspela sig utifrån det.

För Marcus Pode finns nu chansen att komma tillbaka efter sin skada och avgöra derbyt mot moderklubben. 32-åringen har dock inget behov av att bli matchvinnare.

- För egen del känner jag att det viktiga är att jag tillbaka och att jag håller, men framför allt att vi gör en bra match och får med ett bra resultat som vi kan bygga vidare på. Vi måste börja ta poäng, och det är en bra match att göra det i, avslutar Marcus Pode.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 11 maj, 2018
Kategori: A-lag