Fotograf: Björn Sandberg

TFF kommer stärkta från den första allsvenska segern sedan 2011. 2-1-segern i Norrköping i söndags smakade mumma, och nu laddar laget för tre nya poäng mot Häcken på söndag. Målskytten Deniz Hümmet vet vad som krävs.

- Vi ska tro på vårt spel och det vi är bra på, säger anfallaren. Tillslut kommer belöning som det gjorde nu senast i Norrköping.

Vad betydde det att få första segern?
- Det var jätteviktigt att ta några kliv upp i tabellen så klart. Sen även psykiskt, det har höjt moralen jättemycket. Vi har rubbat på många lag och bara förlorat med uddamålet, så det har varit jobbigt psykiskt framförallt. De två bitarna var jätteviktiga.

Har det märkts på träningarna i veckan och i omklädningsrummet?
- Inte särskilt. Det brukar alltid vara en positiv stämning i omklädningsrummet. Vi brukar ha bra tempo på träningarna, men nu i veckan har det faktiskt varit riktigt bra tempo. Det känns som att det har släppt nu. Det är bara till att köra all in och släppa handbromsen.

Så här långt har TFF tagit sina fyra poäng i de två matcher som på förhand kanske framstått som de tuffaste i säsongsinledningen – Djurgården borta och Norrköping borta. Frågan är huruvida det är en tillfällighet att TFF når bättre resultat mot starkare motstånd.

- Det känns som att vi kanske är mer tända, blir mindre försiktiga och har bättre passningsspel mot bättre lag. Som när vi tog poäng mot Djurgården så vågade vi spela en hel match, även in i det sista, och vi sköt inte iväg bollen i onödan. När vi har legat under på Vångavallen så jagar vi målet och blir lite desperata i spelet. Nu mot Norrköping håller vi matchplanen, håller i bollen och gör det bra. Nu fick de en man utvisad, men jag tror ändå att vi hade vunnit matchen oavsett.

Har ni förändrat något i sättet att spela?
- Vi har haft samma spel, men det är klart att i varje match ändras matchplan beroende på motstånd. Vi har jobbat mycket med vårt passningsspel, och det har blivit bättre. Kanske spelar vi lite rakare. Men det spelar ingen roll vem som är på andra sidan, för vi ska spela vårt eget spel. Nu mot Norrköping hade vi många bra lägen och det kunde ha slutat med fler bollar till oss.

Hur tycker du att du själv har kommit in i det?
- Det har känts bra. Jag märker inte jättestora skillnader mot Superettan om jag ska vara ärlig. Tempo, fysik och allt det här känns bra. Det känns som att jag hittat min roll mer. Jag har blivit mer droppande anfallare, fått mer ytor och kommer mer rättvänd, vilket känns hur bra som helst.

Känns det inte oroväckande med tre raka hemmaförluster?
- Man ska inte klaga på planen, absolut inte, men den är vad den är. Vem som helst kan gå ut på planen och titta, alla ser att det inte är någon bra fotbollsplan. Örebro klagade jättemycket på planen, men de vann matchen tack vare en frispark som studsade på en tuva. Det blir lite dubbelmoral. Jag vet sen innan att Trelleborg är jävligt starka hemma. Så fort planen blir bättre kommer vi att kunna bedriva vårt passningsspel och ta mer poäng. Förutsättningarna är som de är, de är samma för båda lagen, så man ska egentligen inte klaga.

Dags att bygga upp en stark hemmasvit med start på söndag?
- Jag har inte sett planen nu, men jag hoppas verkligen att den har blivit bättre. Det brukar vara skön inramning, det är mysigt, en tajt arena, så jag gillar Vångavallen. Hoppas bara det blir bättre underlag så att vi kan spela vårt spel. Vi har haft en bra vecka och vi har tagit första trepoängaren. Det är bara till att gå all in, det finns inget annat för oss.

Vad tror du om Häcken?
- De har också haft det svängigt, lite tufft. Jag har inte sett dem jättemycket, men annars är det ett lag som vill spela och föra sitt passningsspel med ett par individuella spelare. Jag tror det kommer att bli en rolig match med två lag som vill spela, så det kommer nog att bli en rolig match att titta på.

Vad kommer att krävas på söndag?
- Det viktigaste är att följa matchplanen i 90 minuter. Det känns som att vi har avvikit lite från matchplanen i vissa matcher. Det som vi har kommit överens om måste vi acceptera och följa hela tiden. Vi ska tro på vårt spel och det som vi är bra på. Till slut kommer belöningen som det gjorde nu i Norrköping. Vi har haft lite ribba ut och motståndarna har haft stolpe in, men det kan inte vara så en hel säsong. Det är bara till att ha tålamod och kriga på.

Deniz Hümmet gjorde TFF:s andra mål i segermatchen i söndags. Det var även Hümmets andra mål för säsongen. Förhoppningsvis blir det nya mål för anfallaren på söndag.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 4 maj, 2018
Kategori: A-lag