Fotograf: Björn Sandberg

Johan Brannefalk har suttit på TFF:s avbytarbänk under de tre inledande allsvenska omgångarna utan att få hoppa in. I bortamötet med GIF Sundsvall var det äntligen dags att få speltid. 20-åringen startade matchen och gjorde allsvensk debut, om än på en något ovan position.

- Jag tänkte inte så mycket på att det var min debut, men det var skönt att få det avklarat, säger Brannefalk. När man väl spelar tänker man inte på om det är högsta nivå eller debut, då är det bara som en vanlig match. Det var kul att man fick spela.

Hur var det att gå in i matchen som högerback?
- Det är konstigt att alla mina största meriter som spelare faktiskt har kommit som högerback. Det var där jag gjorde debut i Allsvenskan, spelade matcher i U-landslagen, spelade hela ungdoms-Champions League som ytterback och träningsmatcher med MFF:s A-lag. Så det är egentligen ingen ovan position, men det är ett tag sedan jag spelade där.

Är du nöjd med din insats i tisdags?
- Helt okej. Det kan vara bättre, men jag gjorde inga stora misstag som ledde till något farligt.

Kände du någon osäkerhet under matchens gång mot bakgrund av att det var din debut och att du inte spelade på din ordinarie plats?
- Nej, det tycker jag inte. Lasse (Nielsen) styrde mig bra från sin innerbacksposition, snackade bra och hjälpte mig att positionera mig rätt. De gånger yttern kom förbi så täckte Lasse upp, så kom de förbi mig så kom de inte förbi Lasse. Jag tycker ändå vi hade hyfsat bra koll på vår kant.

Vad tror du gjorde dig till ett bra ytterbacksalternativ för Patrick Winqvist?
- I och med att han inte ville ändra för mycket med formationer och positioner och att jag har meriter och tidigare matcher som högerback, så är det väl ett bra alternativ. Istället för att ändra på andra spelare, så kunde han byta in mig direkt som högerback. Sen var Jacob (Palander) egentligen inte matchklar och Mange (Magnus Andersson) har ju egentligen lagt skorna på hyllan.

Hur är du i rollen som ytterback?
- Bolltrygg, skön uppspelsfot, brukar inte utmana en mot en utan tar i så fall hjälp av passningar, och är en smart spelare som även kan komma i djupet. Jag är inte jättesnabb utan förlitar mig mer på min spelförståelse.

Kan du se någon framtid som ytterback?
- Jag har snackat mycket om det när jag var i Malmö och skulle till nya klubbar. Inför att jag skulle skriva på för Trelleborg så var det klubbar i Superettan som ville värva mig som ytterback. Men Trelleborg såg mig som innermittfältare, och det är där jag helst vill spela. Jag vill fortsätta kriga på som central mittfältare, men jag tycker inte det är tråkigt att spela ytterback. Så länge man får spela fotboll så är det kul.

Det har ju visat sig vara ganska tuff konkurrens på det centrala mittfältet. Väcks där ändå inga tankar om att byta position när du nu väl fått chansen på en annan position?
- Nej. Det är jättetuff konkurrens på innermittfältet, men jag tycker inte jag är långt ifrån. Jag tycker att jag har flera bra egenskaper, och det är bara små marginaler som avgör. Mitt kontrakt går ut efter detta år, så det är bara till att kriga på. Jag vill spela innermittfältare och jag vet att mina kvaliteter håller i minst Superettan. Det gjorde de när jag var 17 år, så jag tror att de håller i Allsvenskan nu också.

Vi har fortfarande ingen seger efter fyra matcher, hur jobbigt är det?
- Det är klart att det är tråkigt. Många har sagt att vi inte har någon press på oss oavsett vilken match vi spelar, alla förväntar sig att vi inte ska ta tre poäng. Samtidigt har vi haft bra spel vissa matcher, men inte fått med oss alla poäng. Exempelvis senast mot Sundsvall hade de många lägen, men hade vi haft turen och fått in några av våra chanser så hade de kunnat sluta annorlunda. Samma mot Örebro, där vi också skapade chanser. Jag tycker faktiskt inte vi varit värda att bara ha en poäng, några till borde vi ha skrapat ihop.

Vad måste ni förbättra för att vinna matcher?
- Jag tycker att vi har skapat för få målchanser, det tycker jag. Vårt spel måste leda till mer avslut och farliga situationer. Vi har haft lite svårt med det känns det som.

Vad tror du om matchen på söndag?
- Det blir en tuff match tror jag, de kryssade igår mot Östersund. Allting kan hända på Vångavallen, planen är som den är. Förhoppningsvis är vi mer förberedda på det än förra matchen, och förhoppningsvis blir istället Kalmarspelarna frustrerade och irriterade över att planen är undermålig. Det är ett jättebra lag som vi mötte i cupen och förlorade mot. Men allt kan hända på Vångavallen, och vi är bättre nu än vad vi var i cupen.

Finns du på planen på söndag, och i så fall var?
- Ingen aning faktiskt. Är någon ytterback tillbaka så lär de få spela, för min lösning var mest temporär, avslutar innermittfältaren.

TFF möter Kalmar FF på söndag klockan 17:30 på Vångavallen. 


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 19 april, 2018
Kategori: A-lag