Fotograf: Björn Sandberg

Under onsdagen signerade Patrick Winqvist ett nytt tvåårskontrakt med Trelleborgs FF. Tränaren, som kom till TFF 2015 och redan hade avtal över detta år, har nu alltså kontrakt till och med säsongen 2020. Förlängningen ger såväl TFF som Winqvist en trygghet inför framtiden.

- Jag trivs med föreningen, det känns som min förening i detta läget, förklarar Winqvist, som har varit muntligt överens med TFF sedan december. Vi delar samma värderingar och jag har ett bra samarbete med alla i klubben. Jag mår bra av att gå till jobbet, och då vill man vara kvar.

Patrick Winqvist tid i TFF är så här långt en framgångssaga. Tränaren tog över huvudansvaret efter att laget klarat sig kvar på målskillnad i division ett. Tre år senare är klubben tillbaka i allsvenskan. Winqvist säger att han aldrig hade kunnat drömma om att det skulle gå så fort. Kanske har långsiktighetstänket varit ett av de största skälen till framgången.

- Bara att lyckas vara kvar ett fjärde år i en förening är ingen självklarhet, det tror jag är över snittet. Att sen få en förlängning med ytterligare år, och få chansen att omvandla det här snacket om långsiktighet till verklighet, gör mycket. Någonting rätt har vi gjort för att hamna där.

Hur ser du tillbaka på din prestation under dessa tre år?
- I grund och botten ser jag det som ett arbete man ska göra. Det har jag gjort med 100 procents inlevelse, gjort alla mina arbetsuppgifter och visat min närvaro. Jag är en väldigt engagerad person, och det tror jag är grunden i det. Samtidigt är det ett privilegium att jobba med sin hobby, vilket gör det enklare. Jag har en lättare resa än vad många andra har haft, eftersom jag har en väldigt bra spelartrupp att jobba med i TFF.

Winqvist har ställts inför tuffa utmaningar under alla sina år i föreningen. Första året lyckades han ta laget från botten till toppen i division ett. Året därefter etablerade han nykomlingen som ett stabilt mittenlag i superettan. Ifjol utvecklade han laget ytterligare ett snäpp, och tog TFF tillbaka till finrummet. Utmaningen i år blir emellertid den tuffaste så här långt, och den stavas: klara klubben kvar i allsvenskan.

- Den är den tuffaste under min tid. Vi är på högsta nationella nivå, man kan inte nå längre i Sverige. Det innebär ju också att vi får möta de bästa, och det är en jävla utmaning. Är vi redo för det? Det får vi se under matcherna. Vi kommer vara redo under perioder, och det gäller att vara det under lång tid. Det är en utmaning, men det är tacksamt att få nya utmaningar när man jobbar med idrott.

På lördag väntar en ny utmaning när TFF åker till Halmstad för träningsmatch mot Halmstads BK. Winqvist säger att han inte är tillfreds med resultaten så här långt under försäsongen, särskilt mot allsvenskt motstånd där laget förlorat. Han känner sig dock trygg med arbetet inför säsongsupptakten då han vet att det finns stor kvalitet i truppen.

- Det är bra att vi har fått möta tre av våra allsvenska konkurrenter på så sätt att vi har fått kvitto på var vi står. Under perioder av matcher lyckas vi, men i andra perioder gör vi det inte. Vi har fått jobbiga svar, men det är ändå viktigt att vi får veta var nivån ligger. Och dit ska vi nå, avslutar Patrick Winqvist. 


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 15 mars, 2018
Kategori: A-lag