Fotograf: Björn Sandberg

Sedan TFF:s satsning på damfotboll tog fart 2016 har det varit idel framgång. Nu rustar laget för fullt inför säsongsstarten i division två i hopp om att bli än framgångsrikare. En handfull nyförvärv från högre divisioner har anslutit för att göra laget starkare.

- Detta året har vi värvat efter behov på särskilda positioner, säger huvudtränaren Mats Nielsen. Vi har fått in mycket bra spelare som kompletterar truppen. Konkurrensen är mycket högre och intensiteten på träningarna har ökat, vilket är jätteskoj. Det behövs ju också för att vi ska kunna gå vidare.

Hanna Bauer, Johanna Olsson, Josefine Svensson och Lina Lundgren har alla anslutit från LB07, Linnea Salmi kommer från FC Rosengård och Elin Dunegård från Husie.

- Vi har värvat och sett till så att vi har konkurrens på varje plats i laget, vilket driver utvecklingen framåt. Spelarna som är i truppen har potential att spela i division ett eller högre, och det gör att vi har rätt manskap för uppgiften i år.

På minuskontot finns emellertid Jenny Lundahl som lämnat för spel med Skurup. Därutöver har klubben blivit tvingad att låna ut ett flertal yngre spelare då man valt att avstå spel i U-lagsserien i år. Skälet är att serien håller för låg nivå och matcher tenderar att ställas in då klubbar ibland inte får ihop lag.

- Vi fick spela sex matcher förra året. Det funkar inte om du som U-lagsspelare ska kämpa om en plats i A-laget, säger Nielsen, som i år kommer ha en trupp på 22 spelare till sitt förfogande.

De två första säsongerna har egentligen bara varit en transportsträcka mot högre nivå. Laget har varit överlägset och kört över de flesta lag med stora siffror. Mats Nielsen har njutit av framgången, men ser samtidigt fram emot att ställas mot bättre motstånd i år.

- I år förväntar vi oss lite mer jämna matcher, om man uttrycker sig så. Det är alltid roligt att göra massa mål, men det utvecklar inte oss själva att vinna med 8-0 varje vecka. Vi måste mäta oss med jämbördiga lag för att utvecklas.

Laget kör för närvarande två fyspass och två fotbollspass per vecka. På måndag spelas första träningsmatchen när tjejerna gästar Smyge för match mot ÖT Smygehuk kl 19:00.

- Det känns spännande, det känns som att vi alla har väntat på att komma igång och spela, säger Nielsen, som har för avsikt att testa ett nytt spelsystem i matchen.

I år väntar två härliga Trelleborgsderby mot IFK Trelleborg. Derbymatcherna kommer med all sannolikhet att locka, med division två-mått mätt, storpublik till Vångavallen. Mats Nielsen hoppas på stort stöd under hela säsongens gång.

- När vi mötte Janstorp i seriefinalen tyckte tjejerna att stödet från True Blues var bland det roligaste. Vi ser fram emot att de kommer på våra matcher i år också, avslutar Mats Nielsen.Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 22 februari, 2018
Kategori: A-lag