TFF är för närvarande iväg på sitt första försäsongsläger sedan 2011. Den spanska semesterorten Islantilla bjuder på solsken och 18 graders värme. När trelleborgsff.se når assisterande tränare Kristian Haynes per telefon under onsdagen är han tillfreds med förutsättningarna.

- Vi har det bra, allting är positivt, säger han. Vi försökte hitta rätt ställe och vi fastnade för det här. Vi bor på en golfresort och det är bara vi som är här som är fotbollslag, så det är lugn och ro. Maten är fin, boendet är fint och planerna är över förväntan.

Vad fyller ni dagarna med?
- Vi får in åtta pass den här veckan. Vissa dagar blir det dubbla pass och idag är vi helt lediga. Annars är det rutiner med frukost, ombyte, käk och en del ledig tid. Man kan ta det lugnt och njuta i solen, eller spela golf eller padeltennis. Det är viktigt att ta hand om kropparna mellan passen för att orka med fotbollsdelen. Det blir ju lite intensivare än när vi är hemma.

Hur mycket betyder ett träningsläger?
- Jag skulle säga att det är betydelsefullt sett ur många aspekter. Dels fotbollsmässigt att få bättre förutsättningar med planer och klimat, men det är även betydelsefullt för truppen. Särskilt när vi har gjort en del förändringar och fått in några nya spelare. Det brukar hänga med hela året att man har varit iväg och fått lära känna varandra lite närmare. Det känns bra att komma iväg nu när vi har nått den här nivån igen.

Har du kunnat hålla dig ifrån bollen själv?
- Det har varit svårt, det kliar i benen. Jag har försökt bjuda in mig själv på träningen, men Patrick (Winqvist) var inte helt övertygad. Jag har dock försökt vara med lite i kvadraten och så. Det här är första gången som det känns verkligen på riktigt att man saknar det. Men jag försöker inte fundera för mycket på det, för nu har jag tagit beslutet.

Hur har nivån varit på träningarna?
- Jag tycker vi har fått riktigt fin kvalitet. Det har varit några lugnare pass där vi kunnat jobba taktiskt, sen har vi kunnat jobba mer matchlikt på något annat. Vi har fått ut mycket kvalitetsmässigt. Det ser jättebra ut tycker jag.

Hur är status på truppen?
- Det var lite slitage redan innan vi åkte ner. Hugo (Andersson) har fått lite bakslag och Brorsson (Freddie) är inne och kör lite grann, men han är inte fullt tillgänglig. Palle (Jacob Palander) är fortfarande utanför, men är med lite grann. Oskar (Johansson) som kom skadad är fortfarande inte i träning, men han närmar sig. Furkan (Motori) fick problem med ett knä mot Lödde och har röntgats i veckan. Man befarar en meniskskada, men vi vet inte ännu utan vi får avvakta och se. Pode (Marcus) har insjuknat här nere, men han kände sig bättre igår. Salle har opererats och är kvar hemma. Operationen gick väldigt bra och vi får stötta honom när vi kommer tillbaka.

Är det något särskilt som stuckit ut där nere?
- Jämfört med ifjol har vi fått en konkurrenssituation som stimulerar träningsmiljön. Tidigare har vissa spelare varit ganska säkra på sin plats, men nu har vi mer konkurrens på ett annat sätt. Det är den stora skillnaden i uppstarten i år. Det är ett annat ös och man måste visa sina framfötter varje träning. Det har höjt kvalitén. 

- Annars är det positivt att truppen börjar sätta sig lite, trots många nya spelare. Nu när vi erfarna har slutat är det intressant att följa från sidan hur spelarna börjar hitta sina roller. Jag tycker att vi har sett i träning att fler börjar prata och ta plats. Några av våra egna har lyft sig enormt mycket och intagit ledarroller. Några av de nya har det naturligt i sig också, de vill vägleda och hjälpa till.

Vad ser du fram emot mest under resten av veckan?
- Det blir ett härligt break idag med en ledig dag. Sen går vi in ett nytt sjok de sista dagarna med fyra bra pass som vi ser fram emot. Så här långt har det varit ganska mycket anfallsfokus och detaljer i vårt spel. Kanske blir det fokus på defensiven och fasta situationer nu de sista dagarna. Jag hoppas på en fortsatt stigande kurva och att vi hittar rätt, avslutar Kristian Haynes.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 15 februari, 2018
Kategori: A-lag