I och med avancemanget till Allsvenskan ställs högre krav på Vångavallen som matcharena. Nu arbetar vi för fullt för att få arenan klar inför premiären den 1 april och Vångavallen förbereds för att ta emot 45–50 000 besökare under året. Fokus ligger på säkerheten och på att skapa trevliga matcharrangemang för publik och supportrar.

- Vi räknar med uppåt 50 000 besökare på Vångavallen under året. Då ska arenan och arrangemangen kunna stå som god ambassadör för både kommunen och klubben, säger Mattias Kronvall, klubbdirektör i Trelleborgs FF.

Entrén vid Östervångsparken blir entré för bortasupportrar
Säkerheten är högt prioriterad av såväl klubben som Svenska Fotbollsförbundet och polisen. Den tidigare entrén för bortasupportrar bedöms av säkerhetsskäl ligga för nära hemmaentrén. Genom att flytta den till Östervångsparken separeras bortasupportrar tydligare från hemmasupportrar och mer utrymme finns tillgängligt vid insläppet.

- Vi får en helt annan möjlighet att genomföra visitering på det västra insläppet och det blir enklare att stanna supporterbussarna på Söderslättshallen. Det blir en tydligare gräns mellan hemma- och bortasupportrar vilket är värdefullt, speciellt vid vissa matcher, säger Trelleborgs supporterpolis Jan-Ingvar Nilsson.

Supporterklubben True Blues nye ordförande Emil Wihlborg känner sig nöjd med klackens framtida placering på arenan.

- Jag tycker det känns som en bra lösning. Vi får en riktig ståplatsläktare med tajta rader, tak och banderollplatser. Det var någonstans det viktigaste för oss. Man har verkligen prioriterat hemmafansen före bortafansen, säger han.

Ny entré för hemmapubliken
Flytten av bortaentrén innebär att man som hemmasupporter inte längre kommer att kunna gå in via entrén vid Östervångsparken. Istället öppnas båda entréerna vid Östervångsvägen upp för hemmapubliken.

- Vi förstår att detta kommer bli en omställning för de hemmasupportrar som tidigare använt entrén vid Östervångsparken. Genom att vi i stället öppnar upp båda entréerna vid Östervångsvägen hoppas vi att vår hemmapublik ska känna att det fungerar smidigt ändå, säger Mattias Kronvall, klubbdirektör.

Premiärmatch den 1 april
Den 1 april är det Allsvensk premiär. Innan dess ska Vångavallen få fler staket och läktare, entréer ska justeras och kameraövervakning sättas upp. Dessutom behöver det finnas utrymme för press och hospitality.

- Vi är övertygade om att vi kommer att ha arenan klar. Vi har naturligtvis en plan B men det är ungefär 50 dagar kvar till premiären. Det blir fullt upp men vi ska lösa det, avslutar Mattias Kronvall.

Några förändringar som planeras på Vångavallen

  • Åtgärder enligt krav från polis gällande säkerhet såsom staket, kameraövervakning och justering av entréer.
  • Hemmasektionen flyttas till tidigare bortasektionen
  • Ytor asfalteras
  • Förstärkning av arenabelysning
  • Ny läktare för bortasupportrar vid västra ingången
  • Hospitality-yta och pressrum enligt krav från Svensk ElitfotbollSkribent: Lotta Lövdén Berséus
Publicerad: 13 februari, 2018
Kategori: A-lag