Fotograf: Björn Sandberg

3-0-förlust i årets första tävlingsmatch i ett kylslaget Östersund. Nu åker TFF-truppen på träningsläger till varmare breddgrader för att vässa formen inför den allsvenska premiären.

- Det ska bli skönt att komma till ett lite varmare klimat, träna på gräs och köra på lite annat man inte kan göra här hemma på vintern, som fasta situationer, säger Zoran Jovanovic. Vi ska jobba vidare på det vi gör här hemma, men nu får vi vara tillsammans och svetsa samman gruppen mer.

Fredagskvällens cupmatch i Östersund må ha slutat med en klar förlust, men spelmässigt hade TFF flera fina perioder i matchen. Zoran Jovanovic menar att gästernas insats ändock var helt okej.

- Första 20 var jobbiga, då spelade de riktigt bra. Sen tycker jag ändå att vi kommer in i matchen och vågar spela vårt spel. De skapar inte så mycket fram till 2-0, utan jag tycker vi har mycket boll och skapar några chanser.

Jovanovic hade själv en möjlighet i den andra halvleken att cykelsparka in ett inspel.

- Jag tycker jag får till en bra träff, men målvakten gör en bra räddning.

Östersund är längre komna i sina förberedelser inför säsongen och har redan mött Lokomotiv Moskva och Dynamo Kiev i uppladdningen inför Arsenal-mötet nästa vecka.

- Vi visste att de är jobbiga att möta där på konstgräset, det blir mycket springande och de tröttar ut sina motståndare. Jag tycker ändå vi håller uppe det ganska bra fram till 2-0, men sen dör vi lite. Jämfört med förra året så fick vi knappt låna bollen, men nu visar vi ändå att vi har ett eget spel och vi försöker inte bara försvara oss.

Har ni kommit så långt i förberedelserna som ni vill?

- Vi har lite saker att jobba på, det är klart. Både kondition, passningsspel, anfallsspel och försvarsspel måste bli bättre. Men det var en bra match att få där vi fick möta ett av Sveriges bästa lag. Det finns mycket vi kan ta med oss därifrån kring vad vi ska jobba på och bli bättre på.

Inatt klockan 03 flyger TFF söderut. Truppen mellanlandar i Lissabon innan resan går vidare mot den spanska semesterorten Islantilla, där temperaturen för närvarande ligger på 15-20 grader. Zoran Jovanovic ser fram emot att få träna fotboll i sol och värme.

- De som känner mig vet att jag hatar kyla, jag är ingen vintermänniska, säger han och fortsätter.

- Men jag tycker själv att jag gör ett bra jobb på träningarna, det spelar ingen roll vad det är för väder. Men det är klart att man blir mer inspirerad när det är varmt och man får träna på en gräsmatta.

Laget kommer träna på som man gör här hemma, men nu finns möjlighet till att fokusera mer på detaljer i spelet såsom fasta situationer. Troligen blir det en del teorigenomgångar också. Någon match är däremot inte inbokad.

- Det är också en möjlighet för de nya att komma snabbare in i laget. Jag tror de flesta känner sig trygga och har kommit in bra redan, men detta är ett sätt att komma in ännu bättre, avslutar Zoran Jovanovic.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 11 februari, 2018
Kategori: A-lag