Fotograf: Peter Kronström

Han blev den sista pusselbiten i TFF:s allsvenska lagbygge när han skrev på ett treårskontrakt med klubben i förra veckan. Nu har Deniz Hümmet landat i Skåne och ser fram emot att göra allsvensk debut med sin nya klubb.

- Det ska bli jävligt spännande, säger han. Jag är jävligt taggad och jag känner mig redo. Jag tror inte det kommer vara några enorma skillnader. Klart att det är allsvenskan och allt går fortare, men man ska inte underskatta superettan heller. Sen i och med att jag har fått känna på fotbollen i Frankrike tror jag att jag kommer stå mig bra.

När Deniz Hümmet var 19 år gammal lämnade han moderklubben Malmö FF:s juniorlag för spel med Troyes AC i franska Ligue 2. Hümmet gjorde sex-sju framträdanden när Troyes avancerade till högsta ligan under vårsäsongen. Väl uppe i Ligue 1 gjorde anfallaren ungefär lika många matcher, varav två-tre från start.

- Tiden i Frankrike gav mig väldigt mycket där jag fick känna på proffsspel som väldigt ung. Jag fick en del speltid i högstaligan mot storlag som Marseille, Bordeaux och Saint Etienne. Det var träning på hög nivå och professionaliteten var väldigt hög. Jag har tagit med mig mycket i min ryggsäck från tiden i Frankrike.

Inför 2017 återvände han till Sverige och spel med Gefle IF i superettan. Säsongen i näst högsta serien blev en succé för 21-åringen. Han startade 28 matcher och gjorde tolv mål under sin första hela säsong som ordinarie på seniornivå.

- Det var ett väldigt nyttigt år vill jag säga, som gick både upp och ner. Vi hade det ganska tungt i början, sen hade vi ett tränarbyte vilket gjorde att vi fick igång ett annat spel. Rent individuellt är jag nöjd med att göra tolv mål för att lag som låg på nedre halvan. Jag fick mycket speltid som gjorde att jag kunna ta nya kliv i min utveckling.

Nu ska Deniz Hümmet för första gången i karriären spela allsvensk fotboll. Anfallaren attesterade i förra veckan ett treårskontrakt med Skåneklubben. En av anledningarna till det stavas Patrick Winqvist, hans gamla ungdomstränare från tiden i MFF.

- Patrick vägde så klart in mycket i det hela eftersom jag känner honom och jag vet var jag har honom. Sen så har TFF gjort ett bra jobb, jag har mött dem i superettan och nu gick de upp i allsvenskan. Det är ett bra projekt, och jag vill vara delaktig i det projektet och göra det bra i allsvenskan.

Det var dock inte självklart att anfallaren skulle hamna i TFF i vinter. Hümmet hade kontrakt ytterligare en säsong med Gefle och många klubbar var ute efter talangen.

- Jag vill jag ändå säga att en del klubbar var intresserade. För mig är prio ett att jag ska få speltid, sen vet man aldrig sånt i förväg. TFF har varit den klubb som visat mest intresse och verkligen velat ha mig, det är viktigt för mig. De har prioriterat mig mycket, och jag har känt mig eftertraktad och att jag behövs här. De har en plan för mig, och det tyckte jag passade in på min egen målsättning och den biten.

Hur är du som spelare?

- Som fotbollsspelare tycker jag att jag är väldigt kreativ. Mina bästa egenskaper ligger i det offensiva spelet. Jag gillar att skapa lägen för mig själv och mina lagkamrater, och jag gillar att jobba hårt för laget. Jag försöker bidra med det som jag är bäst på i form av passningar, dribblingar och avslut.

Du gjorde tolv mål i superettan ifjol. Hur många gör du i allsvenskan i år?

- Jag brukar inte lägga någon siffra på det, men jag vill göra minst lika många och bidra med poäng och assist.

Deniz Hümmet har i skrivande stund gjort två träningar med sina nya lagkamrater. På lördag blir det matchdebut när Öster gästar Vångavallen för säsongens andra träningsmatch.

- Det ska bli kul och det är ett bra motstånd vi ställs mot. Jag är jävligt taggad på att få spela med mina nya lagkamrater och lära känna dem på nära håll. Man kan träna hur mycket som helst men det är på match man testas på riktigt.

Vad kan vi vänta oss av TFF i år?

- Det är svårt att säga. Jag tror inte man ska sätta för höga mål, men jag har inga tvivel alls om att vi kommer klara oss bra. Sen tror jag inte man ska sätta någon placering om att vi ska komma trea eller femma, utan vi ska ta jobbet varje helg och sen får vi se var vi hamnar. Sen är TFF väldigt starka på hemmaplan, de förlorade bara en match, och jag tror det är något att ta med sig att vi är jobbiga att möta på hemmaplan.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 31 januari, 2018
Kategori: A-lag