Fotograf: Björn Sandberg

Efter flera säsonger som utlånad TFF:are är Dennis Petersson äntligen en del av truppen på allvar. När laget mötte IFK Värnamo i årets första match i lördags fick 23-åringen vakta målet under hela matchen.

- Det kändes bra, säger Trelleborgssonen. Det är alltid lite svårare med matchtempo, positionsspel och tajming första matchen, men jag tycker att jag kom in i det efterhand. Det blev bättre och bättre under matchen. Det var en bra första match.

Även för TFF som lag var det en lyckosam start på säsongen. Laget fick en kanonstart och ledde med 2-0 redan efter sex minuter. Värnamo reducerade strax före paus innan Salif Camara Jönsson fastställde slutresultatet till 3-1 i slutminuterna. Petersson hade inte allt för mycket att göra och var hyfsat nöjd med sin insats mellan stolparna.

- De hade väl några hörnor och inlägg och något skott som gick direkt på mål. På målet stod jag kanske lite fel i positionsspelet, samtidigt var det ett bra inlägg och det var kanske inte jättemycket att göra. Men det är alltid tråkigt när man släpper in en boll när man inte har så mycket att göra i övrigt.

Dennis Petersson har gjort några DM-matcher för TFF:s A-lag under åren i division ett södra, men det här var första gången han ställdes mot ett lag på elitnivå.

- Det här får man ta som den riktiga debuten. Det blev allvar direkt. Nu är det ändå allsvenskan och det gäller att vara redo bakom Marko (Johansson).

För en målvakt som de senaste säsongerna spelat division fyra med FC Trelleborg var det en stor omställning att ställas mot ett lag från superettan.

- Det var extrem skillnad från de senaste åren. Allting går ännu snabbare, och det kommer gå ännu snabbare när vi möter allsvenska lag, så det är bara till att vänja sig.

De senaste säsongerna har Petersson spelat matcher kontinuerligt, vilket har gjort honom till en bättre målvakt.

- Jag trodde att steget kanske var lite för långt ner, och det har det kanske varit också, men jag känner ändå att jag har utvecklats. Sen är det stor skillnad mellan utespelare och målvakter, för oss är det ändå lite mer samma grej. Dilemmat när jag lämnade var att jag var bakom Linus (Müller) och Fritz (Fredrik Persson), och jag kände att jag var tvungen att komma och spela någonstans.

När Mattias Kronvall hörde av sig i samband med det allsvenska kvalet i höstas för att förhöra sig om Peterssons kommande planer och intresse för att komma tillbaka fanns det inte mycket att tveka kring. Målvakten hade förfrågningar från division två-lag, men valet att gå tillbaka till TFF var självklart.

- Allsvenskan har man drömt om sen man var liten. Sen att det just är med Trelleborg där jag kommer ifrån och hela den biten, det är riktigt kul kul. Jag längtar till det drar igång med allsvenskan istället för alla träningsmatcher.

Vilka förväntningar har du på speltid i år?

- Man vet ju aldrig, eftersom Marko är skadad nu och allt kan hända. Sen är det framför allt i U21 som jag väntar mig speltid, och det vet jag är en riktigt bra serie. Jag var med på bänken något år och jag såg direkt att det är bra kvalitet.

Kanske blir det ytterligare speltid för Petersson redan på lördag när Öster gästar Vångavallen. Marko Johansson var inte i fotbollsträning under måndagsförmiddagen och väntar fortfarande på att bli helt återställd efter sin sträckning i knäet.

- Vi vet inte hur det ser ut till helgen ännu, men det är bara till att köra på när man får chansen och visa vad man kan.

Om drygt två månader väntar premiär i allsvenskan mot IFK Göteborg.

- Vi får väl ha som målsättning att hålla oss kvar. Det är alltid tufft att komma som nykomling oavsett serie, så det tror jag blir målet som sagt, avslutar Dennis Petersson. 


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 29 januari, 2018
Kategori: A-lag