En lång och framgångsrik fotbollskarriär har nått sitt slut. Säsongen 2017 blev Kristian Haynes sista som aktiv fotbollsspelare. Nu väntar nya utmaningar i Trelleborgs FF för klubbikonen.

- Det känns jättespännande och jätteroligt att få fortsätta med fotboll. Att kunna börja som ledare i allsvenskan är väldigt förmånligt. Många får kanske börja i division fyra eller på ungdomsnivå, men här får jag komma rätt in i hetluften och utveckla mitt ledarskap, säger Haynes, som utöver att vara assisterande tränare för A-laget även ska vara sportchef för TFF ungdom och fortsatt ansvarig för TFF – En kraft i samhället.

Efter ett helt liv som fotbollsspelare var det dock en märklig känsla som mötte honom när han på första dagen efter semestern klev in i Vångavallens katakomber.

- Mina grejer låg plötsligt i ledarrummet istället för i omklädningsrummet, och när jag kom ut till träningen och såg bollarna på planen kändes det konstigt. Jag har gjort detta egentligen alltid. Man har haft ett break efter en lång säsong men sedan kommit tillbaka. Jag känner lite vemod, men mitt beslut känns ändå helt rätt med det avslut som jag fick.

Kristian Haynes kom till TFF första gången 2002 och stannade då under tre säsonger innan han lämnade för AIK. Den andra sejouren i klubben ägde rum från sommaren 2007 till degraderingen från superettan 2012. 2015 kom han tillbaka från Mjällby i en ny roll som spelande assisterande tränare, och han har nu varit med om resan från division ett till allsvenskan på tre år. Sammantaget har han gjort 386 matcher i TFF-tröjan, vilket ger honom en hedrande tiondeplats i klubbens maratontabell.

- När jag besöker skolor ser jag på ungdomar vilken strävan de har att bli elitspelare. Många drivs av samma dröm, och det har gett mig ett uppvaknande. Det är fantastiskt att jag fick denna möjligheten. Jag har kämpat enormt hårt för att bli hållbar på elitnivå så här länge, och det är många olika faktorer som har haft betydelse. 

Kristian Haynes säger att han alltid har varit noggrann med att påminna sig själv om att han har fått förmånen att verkligen uppleva sin barndomsdröm.

- Jag känner en enorm tacksamhet. Fotbollen har gett mig så jävla mycket, det har blivit min identitet. Jag har byggt min identitet kring det, och jag har alltid försökt vara mer än bara en fotbollsspelare.

När jag ber Kristian Haynes lyfta fram sina starkaste minnen från fotbollskarriären har han svårt att sålla bland alla upplevelser. Han nämner inledningsvis succéåret i TFF 2003 då han under sin andra säsong på elitnivå noterades för elva mål och nio assist.

- När man lyckades 2003 är en milstolpe. Nu femton år senare kan man titta tillbaka och säga att det var en jättefin säsong. 

Äventyret i AIK håller han också högt.

- Det var en betydlig skillnad i klubbstorlek mot TFF och de har ett stort publikintresse. Det var kanske det som gav mig en känsla då av hur det är att vara fotbollsproffs. Att kliva in på nationalarenan Råsunda var jättehäftigt. Jag valde superettan för att etablera mig i en större klubb, även om jag besökte Gefle som låg i allsvenskan, säger Haynes som skadade sig när AIK var tillbaka i högsta serien och därefter aldrig slog sig in i laget igen.

Under den sista sejouren i TFF fick han möjligheten att verka som spelande assisterande tränare. Resan från division ett till allsvenskan gick fortare än vad någon kunde ana.

- De här tre åren är en saga, och det är ingen överdrift, utan så är det verkligen, säger Haynes och fortsätter. 

- Jag var väldigt berörd när vi åkte ur 2012, och jag kände ett jätteansvar med min position i föreningen. Jag flyttade till Mjällby för att spela allsvensk fotboll men kände att det var dags att ge något till TFF i vår relation. Jag var väldigt tydlig med att vi inom tre år skulle upp till superettan, men att vi skulle jobba långsiktigt och få kontinuitet. Shit vilket avslut det blev.

Nu väntar nya utmaningar 2018 när TFF kliver in i hetluften och spelar allsvensk fotboll för första gången sedan 2011. Den här gången är Kristian Haynes inte på planen, utan istället på bänken som assisterande tränare. 

- Vi har allt att vinna, och vi måste våga för att vinna. Det lever jag väldigt mycket för. Jag hoppas vi kan behålla det som har varit styrkan i TFF med Vångavallen och att vi är tunga att möta. Den känslan ska motspelarna ha efteråt när de går av planen, avslutar Kristian Haynes. 


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 20 januari, 2018
Kategori: A-lag