Fotograf: Björn Sandberg

Efter två raka lånesejourer var det dags för en permanent övergång till Trelleborgs FF. Kontraktet med Malmö FF är brutet och de närmaste tre åren är Erik Andersson TFF:s spelare.

- Jag har trivts jävligt bra i TFF, både med spelare, tränare, ledare och allt runtomkring. Det kändes som att det var rätt val, säger mittfältaren.

Den nu 20-årige Erik Andersson debuterade för Landskrona BoIS i superettan redan som 15-åring 2012. I november 2014 värvades han på ett fyraårskontrakt till Malmö FF. De två senaste åren har han gjort 39 matcher i superettan som utlånad till TFF.

- Nu kände jag att det bästa kanske var att ta steget över permanent. Att skriva kontrakt med föreningen och veta att jag kommer vara där tre år framåt.

Vad är det som lockar med TFF:s verksamhet?

- Något så direkt vet jag inte om jag kan sätta, men det är väl att jag kommer kunna vara med och konkurrera om att få speltid. Det är väl det som är viktigast för att nå nästa steg i utvecklingen. Förhoppningsvis kan jag få speltid i Trelleborg.

Erik Andersson drabbades av en dyster korsbandskada i augusti 2016, men rehabiliteringen flöt på bra och i maj gjorde han comeback i superettan. 23 matcher och fyra mål blev mittfältarens resultat för 2017.

- Jag tycker det har varit ett bra år, det var väldigt skönt att komma tillbaka. Det var också skönt att få ta det lugnt och inte stressa fram något. Jag tycker att jag växte in i det mer och mer under året.

Till våren talar allt för att det blir allsvensk debut för Erik Andersson.

- Det är något som jag ville direkt när jag skrev på för Malmö, men det blev inte så av flera olika anledningar. Jag känner mig redo för det nu och vill inget annat.

Vad behöver du utveckla för att ta ytterligare steg?

- Det är väl allting egentligen. Jag måste väl utveckla grejerna som jag redan är bra på, bli snabbare, starkare, kunna springa mer, bli mer disciplinerad i positionsspelet, så det är väl allt egentligen.

TFF som allsvensk nykomling kommer ha chanser precis som alla andra lag, menar Andersson. Klubben siktar så klart på att klara sig kvar i högsta serien, och för att uppnå målet finns en särskild nyckel.

- Vi är väldigt starka på hemmaplan, förhoppningsvis kommer vi kunna ta massa poäng där. Det är viktigt att göra en bra och ordentlig försäsong så att vi är förberedda när säsongen startar, sen rullar det förhoppningsvis bara på

På torsdag förmiddag inleder TFF försäsongen på Vångavallens D-plan. Andersson har tränat en del individuellt under ledigheten, men ser nu fram emot att köra igång förberedelserna tillsammans med laget.

- Det ska bara vara jävligt kul att komma tillbaka till fotbollsplanen, träna fotboll med laget och träffa alla igen, avslutar han.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 10 januari, 2018
Kategori: A-lag