Fotograf: Björn Sandberg

Höstsäsongen spolierades av en dyster knäskada för Jacob Palander. Nyligen förlängde emellertid ytterbacken med två nya år med Trelleborgs FF. Nu är han taggad för att äntra de allsvenska arenorna till våren.

- Jag ser väldigt mycket fram emot det, säger 22-åringen. Det ska bli väldigt spännande att få vara med i allsvenskan. Det är många stora lag, men vi har en bra trupp och den kommer nog spetsas till ännu mer. Jag tror vi kommer kunna kriga på bra och göra bra resultat.

Jacob Palander startade 13 matcher för TFF i superettan, men en mystisk knäskada höll honom borta från spel under höstsäsongen. Palander är dock i full färd med att rehabilitera sig och han hoppas snart kunna träna fotboll för fullt.

- Sjukgymnasten har sagt att jag varit för svag i mitt vänsterben vilket har gjort att knäskålen inte har trivts. Jag har jobbat på att bygga upp mitt vänsterben under hösten för att bli lika stark som i högerbenet, men det har tagit tid eftersom jag har mycket smärta i vänsterknäet.

När kan du vara tillbaka?

- Jag vill inte säga någon exakt tid när jag kan vara tillbaka, jag skyndar långsamt. Men jag hoppas så klart vara med när det drar igång i februari.

Jacob Palander knackade på dörren till A-lagsspel redan under sin sejour i Malmö FF som juniorlagsspelare. Ytterbacken slog dock aldrig sig in i MFF och valde istället att testa lyckan i TFF:s vackra tröja.

- Förhoppningen var att spela i allsvenskan när jag var i Malmö. Det var svårt att tro när man gick till Trelleborg att vi tre år senare skulle spela i allsvenskan, men så här tre år senare är jag väldigt nöjd med mitt beslut.

Jacob Palander är idag en av få kvarvarande spelare i truppen från 2015 då TFF vann division ett södra. Salif Camara Jönsson, Zoran Jovanovic, Furkan Motori och Freddie Brorsson är de övriga spelarna som också tillhörde truppen för tre säsonger sedan.

- Så klart är det extra roligt att stanna när vi nu gick upp i allsvenskan. Det är självklart att man vill vara med på den här resan, säger Palander och fortsätter.

- Det är klart häftigt. När jag kom till Trelleborg pratade man om att klubben var nära att åka ner i division två. Vi ville upp till superettan och etablera oss där, vi ville inte titta för långt framåt, men nu tre år senare är vi i allsvenskan.

Det blir nu ytterligare en nivå upp för hela laget, vad måste du personligen utveckla för att klara allsvenskan?

- Det är alla bitar, men jag känner att jag har varit lite hämmad av mitt knä som varit svagt. Får jag rätt på den biten så tror jag att jag kommer utveckla många bitar.

Även för lagets del ser Palander med förtröstan fram emot den allsvenska säsongen.

- Det ser ljust ut. Jag tycker att vi har många duktiga och individuellt skickliga spelare, och det är skönt att vi har fått behålla många viktiga spelare. Sen gäller det bara att tro på vårt spel och att alla strävar åt samma håll.

Första matchen är om en månad, vad blir viktigt nu under försäsongen?

- Just att vi får ihop ett starkt kollektiv, och att alla strävar åt samma hål. En viktig anledning till att vi har tagit de här stegen från division ett till allsvenskan är att vi har haft ett kollektiv. De nya som har kommit in har kommit in bra i laget. Följer vi bara Patricks (Winqvist) instruktioner så trior jag det kommer lösa sig.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 31 december, 2017
Kategori: A-lag