Fotograf: Björn Sandberg

Efter elva raka säsonger i Trelleborgs FF bestämde sig Magnus Andersson för att lägga fotbollsskorna på hyllan. När laget drar igång försäsongsträningen om två veckor är han inte längre en del av spelartruppen. Istället står han vid sidlinjen i egenskap av assisterande tränare.

- Det känns på något sätt bra, säger han. Jag tror att jag hade kunnat fortsätta, men tillfället är det rätta och möjligheten med min andra roll i A-laget kanske inte kommer tillbaka.

I en ålder av 36 år är det kanske inte konstigt ifall tankar på att avsluta fotbollskarriären väcks till liv. Samtidigt var det kanske mycket den möjlighet som dök upp, att fortsätta arbeta i TFF och utveckla samarbetet i lagledningen, som tillslut föll avgörandet för Magnus Andersson.

- Mattias (Kronvall) har varit väldigt öppen med oss, att vi ska fatta detta beslutet själva. Han kände själv att han kanske slutade för tidigt. Vi har diskuterats ganska länge hur det ska bli, men vi har haft fokus på planen i höst. När det blev ett sånt här slut kände jag att det var ett bra tillfälle att avsluta spelarkarriären på ett bra sätt.

Från den 1 februari är Magnus Andersson heltidsanställd i TFF. Utöver att fortsatt vara assisterande tränare och ansvarig för fysträningen i A-laget, ska han arbeta på kansliet med administrationen kring ungdomssektionen och hålla i fysträningen för ungdomslagen.

- Ska man göra något efter fotbollskarriären, så är det absolut bästa att få vara med i de här sammanhangen, menar Andersson. Tillsammans med Jimmi (Olsson), Kristian (Haynes) och Patrick (Winqvist) och de andra ledarna i ungdomslagen ska vi bli slagkraftiga och få fram ännu bättre spelare.

Magnus Andersson slog sig in i Halmstads BK:s allsvenska trupp redan i början på 2000-talet, men det var först när han kom till TFF 2007 som han blev en bärande spelare på allsvensk nivå. Sammantaget har det blivit en lång karriär på högsta nivå med bland annat 379 matcher i TFF-tröjan.

- Det har varit fantastiskt det man har fått uppleva, både med- och motgångar. Det kan man verkligen ha med sig i resten av livet hur man hanterat det. Jag är väldigt tacksam över att ha fått spela på den här nivån, och att tillhöra elitklubbar och få avsluta i Trelleborgs FF. Jag känner stor tacksamhet att ha fått göra det jag gillar allra mest under så lång tid.

Vilken säsong var du som bäst?

- Jag hade ett bra år 2008, men så som detta året slutade så är det en av höjdpunkterna i karriären. Jag var bara tänkt att vara backup, men att sen få gå in och spela och känna att man gör det bra har varit fantastiskt att få uppleva. Att vi som lag har utvecklats och fått ut det bästa av så många spelare har också varit fantastiskt. Det här året är något man inte riktigt har smällt än, men det är säkert något man kommer att se tillbaka på sen och förstå vad vi åstadkom.

Vad har tiden i TFF betytt för dig?

- Den har betytt jättemycket. Jag gick från att inte ha varit så betydelsefull i Halmstad till att bli en startspelare här och vara det under så många år. Att sen få hjälp in på den civila banan har betytt mycket för mig, och nu får jag dessutom ta ytterligare ett steg och arbeta hundra procent i föreningen. Trelleborg är och har varit en stor del av mitt och min familjs liv.

Snart inleder TFF arbetet med att förbereda laget på träningsplanen inför säsongsstarten 2018. TFF är tillbaka i högsta serien för första gången sedan degraderingen 2011.

- Det ska bli spännande så klart. Det var ett tag sen man var på denna nivån, och man har väl glömt lite hur det var. Jag hoppas att vi verkligen kan bygga vidare på det vi har åstadkommit de senaste åren.

Om exakt en månad spelar TFF första träningsmatchen när IFK Värnamo gästar Vångavallen. Ännu så länge har TFF bara klart med en mittback inför 2018, men när undertecknad frågar Andersson om han finns på planen intill Alexander Blomqvist i träningspremiären avfärdar han frågan med ett lättsamt skratt.

- Det tror jag inte, men man ska aldrig säga aldrig. Nu har jag tagit ett beslut, och förhoppningsvis har vi löst den frågan (mittbackssituationen) inom en månad, avslutar Magnus Andersson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 27 december, 2017
Kategori: A-lag