Fotograf: Björn Sandberg

Försäsongsschemat har tagit form på allvar. Utöver de tre gruppspelsmatcher i Svenska cupen som äger rum i februari och mars är fyra träningsmatcher inbokade. TFF kommer att spela hemmamatcher mot Värnamo och Öster, och bortamatcher mot Halmstad och GAIS.

- De här två inledande matcherna mot Öster och Värnamo är bra matcher, säger Patrick Winqvist. Öster storsatsar och Värnamo har vi en bra relation med. Sen efter cupen möter vi Halmstad som vi har bytt plats med, ett lag som jag tror vi ligger på ungefär likvärdig nivå med år för år. I genrepet har vi valt att möta GAIS, en match som med största sannolikhet ska gå på Gamla Ullevi på hybridgräset.

För närvarande finns två spellediga helger i kalendern. Den första av dem kan TFF-truppen komma att vara på resande fot.

TFF har inte åkt på träningsläger sedan man senast låg i allsvenskan 2011. Nu när klubben går mot comeback i högsta serien finns åter planer på att åka på läger. Även om ingenting är bokat så talar en del för att truppen kommer åka iväg veckan efter cupmötet med Östersund.

- Indikationerna från Kronvall (Mattias) är att styrelsen tycker att det är en god idé. Sen ska vi inte strö pengarna runt oss, men just att vi kan få goda förutsättningar för träning och att man inte, som vissa, behöver ha tjock vinterjacka och mössa på sig.

Huruvida det blir en match på ett eventuellt träningsläger är oklart. Det är inte det viktigaste menar Winqvist.

- Man får bättre träningsförhållanden och möjligheter att ytterligare sammansvetsa gruppen. Sen är det en liten belöning eftersom vi inte har gjort det tidigare, att få njuta av att skapa förutsättningar på en proffsigare nivå. Jag tror det är viktigt att känna sig proffsigare.

Veckan efter sista gruppspelsmatchen mot Åtvidaberg är den andra helgen som för närvarande står tom.

- Vi går till kvartsfinal igen, och då får vi väl en ännu tuffare match än förra året. Vi har inte kalkylerat med att gå vidare egentligen, men det finns en chans. Går vi inte vidare så är det ingen katastrof om vi står utan match. Vi är flexibla.

Spel på allsvensk nivå kommer också innebära en del förändringar i träningsschemat. TFF-truppen kommer träna många förmiddagar, och en del dagar blir det dubbla pass.

- Jobbet på denna nivån är ett dagstidsjobb, inte ett eftermiddags- och kvällsjobb. Det blir mer tid för oss ledare att träffas under bättre förutsättningar. Sen har vi vissa spelare som måste tänka på skola och jobb, men vi får hitta en bra mix för dem. Det ser ut som att det ska gå ihop.

Även om det bara är en ungefär månad sedan TFF avancerade till allsvenskan tar försäsongsträningen snart vid. Den 11 januari träffas truppen på Vångavallen för första träningspasset, och mindre än tre veckor senare går första träningsmatchen av stapeln.

- Det blir väl en rätt intensiv försäsong. Vi går igång redan den 9 februari och spelar första tävlingsmatchen i Sverige när vi möter Östersund. Säsongen vi ska spela nu kan bli den längsta tävlingssäsongen någonsin i Sverige. Det gäller för spelarna att förstå det, men gör man som i år skapar man jättefina förutsättningar.

Så här långt har bara en ny spelare skrivit på för klubben inför 2018, medan fler har lämnat. Patrick Winqvist kan dock lugna alla supportrar med att där är saker på gång.

- Man får inte allt man pekar på i den här branschen, hade vi fått det kanske det redan hade varit klart. Där är saker på gång till vi är färdiga. Det finns diskussioner, det är inte dött, avslutar han.

Samtliga matcher och speldatum finner du här i kalendern. 


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 21 december, 2017
Kategori: A-lag