Fotograf: Björn Sandberg

Han gjorde ett allsvenskt inhopp som tonåring i Malmö FF, men sedan tog det stopp. Efter tre fullständiga säsonger i superettan känner sig Alexander Blomqvist mer redo än någonsin för att ta sig an spel i högsta serien.

- Jag känner mig jätteredo, säger mittbacken. Sen får vi se, men jag tycker ändå att jag har presterat på en bra och jämn nivå under de här åren. Någon gång måste man våga ta steget, och nu känner jag att jag verkligen är redo att växla upp till ytterligare en nivå.

Ibland behöver man ta ett steg bakåt för att sedermera kunna ta två steg framåt. Kanske är det fallet även för Alexander Blomqvist.

- Det är det här jag har längtat efter. Man kan väl säga att min karriär började på den nivån, men jag fick två tuffa skador, och nu känns det som att man är tillbaka. Skönt att få det kvittot att man har rehabat och spelat sig upp till allsvensk nivå. Det ska bli jättekul att mäta sina krafter där uppe igen.

Att Alexander Blomqvist siktade på allsvenskt spel 2018 klargjorde han tidigt för klubbledningen. Om inte i TFF så någon annanstans. Under hösten har han ryktats till allsvenska konkurrenter, men det blev slutligen ett nytt tvåårskontrakt med TFF.

- Där var lite intresseförfrågningar, men rent konkret så var det mest Trelleborg vi snackade och förhandlade med.

Vad var det som fick dig att stanna?

- Det var väl som förra gången när jag kom till Trelleborg, att det var de som visade absolut störst intresse. Sen har jag spelat in mig i laget och tränarteamet känner till mig. För min egen utveckling och att samtidigt få hjälpa Trelleborg i allsvenskan, så var detta det bästa alternativet.

Alexander Blomqvist har stundligen varit tydlig med att han trivs väldigt bra i både klubben och staden. Under förhandlingarna handlade det mer om att mittbacken ville ha klart för sig hur TFF satsade mot framtiden, vilket han lade stor vikt vid i sitt beslut.

- De var tydliga med att de verkligen ville ha kvar mig och att de såg mig som en viktig del av laget, det är alltid positivt när man ska välja var man ska spela. Sen har man gått ut och sagt tydligt att man vill etablera sig i allsvenskan. Det är inte bara upp och ner som gäller. Trelleborgs FF ska bli ett allsvenskt lag, och det vill jag vara med på.

Vad krävs för att du ska hantera en högre nivå?

- Svårt att säga, men jag tycker ändå att jag ska fortsätta spela försvarsspel som jag har spelat, även om det självklart också kan utvecklas. Sen tror jag det är viktigt att vi har ett eget spel att utveckla. Det kommer inte bara funka att försvara sig kvar i allsvenskan. Kollar man på lag som Sirius och Östersund, och även Jönköping som varit uppe, så är det spelande lag. Man vinner mycket på att ha ett eget spel och driva matcherna, och inte bara ge motståndarna initiativet.

Det har ni väl börjat bygga på redan i år?

- Ja, och nu gäller det att ta det ett steg till, även om vi möter bättre lag. Vi ska ha respekt för alla lag vi möter, men inte vara rädda för de stora klubbarna. Vi måste våga tro på oss själva, för vi är ett bra lag. Vi ska ha ett eget spel, om det sen inte räcker så har vi gjort vad vi har kunnat.

Alexander Blomqvists allsvenska debut 2014 slutade i en korsbandsskada efter bara några minuter. Nu har mittbacken varit skadefri tre år i följd, och han känner sig stark i kroppen.

- Jag vill bara fortsätta hålla mig i fysiskt bra form, hålla mig skadefri, och fortsätta spela regelbundet. Jag vill visa att jag är en bra spelare och hjälpa laget att ta så många poäng som möjligt, säger han om förhoppningarna.

Andra veckan i januari börjar försäsongsträningen på Vångavallen. Uppladdningen inför premiären mot IFK Göteborg i påskhelgen innehåller både cup-spel och träningsmatcher.

- Jag ser framför mig att vi är ett lag som kommer upp och inte är rädda för att spela fotboll. Vi måste vara modiga vilka vi än möter. Hemma på Vångavallen kommer det inte vara många lag som plockar poäng. Vi ska vara starka hemma, men borta kommer det vara extremt tufft. I slutändan ska vi ha tillräckligt många poäng för att hålla oss kvar.

Förhoppningsvis blir den allsvenska återkomsten något alldeles extra för Trelleborgs FF. Med en mittback som är mer redo är någonsin ser utsikterna goda ut.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 19 december, 2017
Kategori: A-lag