Fotograf: Björn Sandberg

Kvalspelet hann inte ens påbörjas innan Mattias Håkansson skrev på ett nytt kontrakt med Trelleborgs FF. 24-åringen trivs bra med tillvaron i Sveriges sydligaste stad, och nu känner han stor längtan inför den allsvenska återkomsten. Men först väntar rörlighetsträning. 

- Jag har trott på detta laget ända sedan jag kom hit, säger han. Jag visste att vi hade kapacitet att slåss i toppen, och inför detta året gjorde vi ett par bra värvningar och vi andra kände oss tryggare i gruppen. Jag var säker på att vi skulle vara med där uppe och kriga.

Utgången i det allsvenska kvalet var inte avgörande för Håkanssons framtid. Redan dagarna inte det första mötet med Jönköping attesterade han ett nytt tvåårsavtal.

- Det som lockade mest var att jag trivs bra i gruppen och jag trivs bra här nere, och sen vill man vara i ett lag som ligger i toppen. Jag tänkte att vinner vi kvalet får jag spela i allsvenskan, och vinner vi inte kvalet kommer vi ligga i toppen nästa år. Det finns ingen anledning att byta klubb bara för bytandets skull.

Börjar du känna dig hemma i Trelleborg?

- Det måste jag säga, jag börjar känna till allt här. Jag känner hela ledningen och styrelsen, jag vet direkt var jag ska gå om något skulle hända. Det är en trygghet i sig.

Säsongen började svagt för Mattias Håkansson personligen. Han fick inte riktigt chansen på planen under våren, och fick tillbringa mycket tid på avbytarbänken. Under lagets starka höstsäsong har Håkansson varit ordinarie på lagets yttermittfält.

- Med min egen säsong är jag inte så där jättenöjd, säger han. Jag fick sitta vid sidan av hela första halvan, och det är inte det jag har tänkt. Jag vill spela så mycket som möjligt och leverera så mycket poäng som möjligt, och det är svårt att göra det från sidan. När jag väl spelade blev det lite poäng, men inte riktigt så mycket som jag vill. Jag vill leverera mycket mer än så.

Mattias Håkansson får nu ånyo chansen att spela allsvensk fotboll efter tre raka säsonger i superettan. Asarum-produkten gjorde allsvensk debut med Mjällby 2012 och har 45 matcher i högsta serien på sin meritförteckning.

- Jag har längtat efter detta sedan jag gjorde det senast med Mjällby. Det har varit ett delmål i karriären att komma tillbaka dit. Det ska bli fantastiskt roligt, jag längtar redan till nästa år.

Hur mycket kommer att krävas för att det ska bli ett bra år?

- Det kommer krävas en hel del, både från Trelleborg som klubb och från oss spelare. Det är en skillnad att spela i allsvenskan och i superettan, absolut. Vi måste höja oss ett par nivåer för att det ska bli ett roligt år. Det vet jag att vi har potentialen till att göra.

Allsvenskan börjar inte förrän i månadsskiftet mellan mars och april, men redan den 9 februari går TFF in i Svenska Cupens gruppspel när laget gästar Österund och Jämtkraft Arena.

- Det är ju inte så mycket ledighet, men skulle man spela i de större klubbarna så spelar de ännu mer än vad vi gör. Sen spelar jag hellre tävlingsmatcher än träningsmatcher, även om jag får åka över hela Sverige. Det ger lite mer med tävlingsmatcher.

Nu väntar några veckors ledighet över jul och nyår innan TFF kör igång försäsongsträningen under den andra veckan i januari. För Mattias Håkansson är det dock inte fråga om någon ledighet i soffan.

- Jag tog en vecka ledigt helt, men nu har jag redan börjat träna. Det blir inte så mycket fotboll, men jag ska förbereda kroppen för att hålla hela 2018.

För Håkansson står rörlighetstärning på programmet. För några veckor sedan träffade han en naprapat i Ronneby, och han fick då klara besked om vad han behöver träna på.

- Jag fick höra att jag är lika rörlig som en 80-åring. Jag behöver göra kroppen mjuk och fin för att få upp min acceleration och snabbhet ännu mer. Jag är lite stel av mig, avslutar han.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 14 december, 2017
Kategori: A-lag