Fotograf: Björn Sandberg

Anton Tideman blev den förste TFF-spelare efter säsongsslutet som förlängde sitt kontrakt med klubben. Vänsterbacken ser nu fram emot allsvenskt spel på Vångavallen till våren och fortsatt utveckling i den blå tröjan under tre nya år.

- Framför allt trivs jag väldigt, väldigt bra i Trelleborgs Fotbollförening, och väldigt bra i Malmö som stad också, förklarar Tideman. Det har varit en spännande resa som vi gjort de senaste åren, även om jag inte varit med sen division ett. Första året etablerade vi oss i superettan, sen år två går vi upp i allsvenskan. Det var nog inte många som förväntade sig det efter de tunga åren Trelleborg har haft. Det har varit en väldigt inspirerande tid.

När trelleborgsff.se når Anton Tideman per telefon under måndagsförmiddagen sitter han på ett bibliotek i Göteborg för att studera. 25-åringen utbildar sig till ekonom på distans via Högskolan i Gävle, och befinner sig för tillfället i rikets näst största stad för att träffa sin flickvän.

- Jag trivs bra med lagkamrater och ledarstab, hela vägen upp till Kronvall. Det finns en bra dialog och det finns en öppenhet, t.ex. med mina studier där de har haft stor förståelse. De tycker det är bra att man gör något vid sidan om, vilket inte har varit självklart i alla klubbar jag har varit i. Självklart är fotbollen prio ett, men det finns en förståelse för att det finns en tid efter fotbollen också.

När Anton Tideman var 20 år tillhörde han Halmstads BK:s allsvenska trupp. Det blev några matcher på bänken, men speltiden i högsta serien uteblev. Fem år senare har han via superettanspel i Ljungskile, Varberg och Trelleborg åter blivit en allsvensk spelare. Från den tiden i HBK tar han med sig flera lärdomar.

- Man har liksom inte råd att ha veckor och dagar där man inte driver sin utveckling. Även om tränaren har ett ansvar att driva på spelarnas utveckling, så ligger ett enormt ansvar på en själv att driva det. Det kommer att bli enormt viktigt denna säsong. Vi kommer att ha tuffa perioder, för vi möter väldigt bra lag, men vi måste hela tiden sträva efter att bli bättre.

Anton Tideman inledde årets säsong på avbytarbänken, men några matcher in på våren slog han sig åter in i startelvan. I elvan har han varit bofast sedan dess, med en stark utveckling som följd.

- Det är klart att det här året har varit speciellt på så sätt. Men det har inte varit helt nytt för mig, jag har varit i liknande situationer innan och det är något man måste lära sig att hantera. Jag tror och tycker att jag hanterade det på ett bra sätt genom att stötta de som spelade, samtidigt som jag förstod att jag behövde ta ytterligare kliv i utvecklingen. När jag väl fick spela tycker jag att jag visat det och lyft mig en nivå från föregående år.

Hur ser du nu på att höja nivån ytterligare till den allsvenska starten?

- Det är ett måste liksom, och det kommer att gälla samtliga. För att kunna etablera oss i allsvenska måste både spelare och ledare ta ytterligare kliv i utvecklingen. Det kommer att krävas om vi ska kunna prestera på Sveriges största scen inom fotboll.

TFF är tillbaka i allsvenskan för första gången sedan degraderingen 2011. Många nykomlingar får jobba hårt för att klara nytt kontrakt. Det kommer TFF också att få göra, men Tideman ser samtidigt ljust på det som komma skall.

- Jag tror absolut att vi har goda möjligheter. Tror absolut att vi kommer matcha lagen, och på vår hemmaplan vet vi att vi är oerhört starka. Jag ser fram emot säsongen, och jag tror det finns ytterligare nivåer att ta fram på samtliga spelare. Jag är optimistisk.

Vad ska bli roligast med 2018?

- Vad ska inte bli roligt? kan man fråga sig. Det kommer bli fantastiskt med all publik och att möta ännu bättre spelare, och allt runtomkring. Samtidigt måste vi fokusera på det vi ska göra och det är vi är bra på, förhoppningsvis leder det till att vi tar trepoängare, avslutar vänsterbacken.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 4 december, 2017
Kategori: A-lag