Fotograf: Björn Sandberg

Efter sjutton säsonger i Trelleborgs FF har Fredrik Fritz Persson nu tackat för sig. Målvakten blickar tillbaka på en lång och framgångsrik fotbollskarriär som avslutades på bästa sätt. Fritz höll sitt löfte att ta TFF tillbaka till högsta serien innan han lade handskarna på hyllan.

- Det är mer lättnad än något annat, säger Fredrik Persson. Detta är en sak som jag och Kronvall (Mattias) pratade om när vi åkte ur superettan, att nu får vi ta tag i detta och få slut på fallet. Vi bestämde att vi skulle upp igen till finrummet. Jag lovade att vi skulle tillbaka, och det var skönt att jag kunde hålla mitt ord.

Det är Fritz privata situation med arbete och familj som gör att han inte får ihop livspusslet ifall han ska spela fotboll. Han känner fortfarande att han har mer att ge på elitnivå, men familjen och arbetet på Trelleborgs Kommun sätter han främst. Nu har han gjort sin sista träning och sin sista match på en fotbollsplan, vilket han har lite svårt att ta in efter ett helt liv med fotbollen.

- Det är inte roligt, men jag lever fortfarande. Jag har inte förstått riktigt att jag inte kommer att spela fotboll igen. Det är fortfarande svårt att sätta det i huvudet på mig, så det kommer nog att ta ett tag innan jag släpper den biten.

Bortsett från ett halvårs utlåning till Malmö FF hösten 2004, och ett helårs utlåning till norska Kongsvinger 2005 har han varit TFF trogen genom hela seniorkarriären. Fredrik Fritz Persson har stått för en lojalitet gentemot sin klubb under nästan en hel seniorkarriär, vilket blir allt mer sällsynt i dagens fotboll.

- TFF har betytt allt. Man får se att jag började min professionella karriär i Trelleborg, och jag har alltid varit TFF:s spelare. I mitt kontrakt har det alltid stått att jag har tillhört Trelleborgs FF, även om jag har varit utlånad till andra klubbar.

Fredrik Fritz Persson gjorde A-lagsdebut i TFF när han släppte in årets mål i svensk fotboll på Söderstadion 2001. En mindre rolig start för den då lovande målvakten, men inte särskilt kort därefter gick utvecklingen spikrakt uppåt. Persson var bl.a. ordinarie målvakt när TFF avancerade till allsvenskan 2003, och han blev även uttagen i det svenska U21-landslaget. Säsongen 2006 är kanske den som sticker ut mest, då släppte Persson endast in tretton mål och blev utsedd till årets spelare i superettan.

- Jag har så många bra minnen från Trelleborg, så det är omöjligt att plocka ut ett bästa. Det är sjutton år. Jag har gått upp i allsvenskan tre gånger, och alla de tre gångerna är speciella på sitt sätt. Jag har satt svenskt rekord med klubben när vi låg i superettan en gång, men alla betyder olika saker, så därför är det svårt att ha ett favoritmoment.

När var du som bäst?

- Jag har inte någon särskild period där jag tycker att jag har varit som allra bäst, utan jag tycker att jag har haft en ganska jämn karriär. Det har inte varit något spektakulärt, utan det har varit stabilt och jag har gjort vad som har förväntats av mig. Jag har varit målvakten som har stått där i ur och skur för Trelleborgs FF, gjort mina räddningar och hjälpt laget att vinna, det är den roll jag har haft.

Att vara målvakt på elitnivå under arton år har påverkat honom även som person.

- Det du lär dig som målvakt är att du får ett jäkligt starkt psyke. En anfallare kan missa tio frilägen men blir skjuten i ryggen i sista minuten och blir matchhjälte, så blir han hyllad. En målvakt kan göra tio kanonräddningar, men släpper in ett skitmål så att laget förlorar matchen och så blir han hängd. Du har den pressen på dig, du kan inte göra en dålig match. Det syns så otroligt mer när en målvakt gör det.

Fredrik Fritz Persson har sannerligen upplevt både upp- och nedgångar i Trelleborgs FF. Utöver de redan nämnda tre avancemangen till allsvenskan har han upplevt ett avancemang till superettan, en degradering från superettan och tre degraderingar från allsvenskan. Det är dock med en positiv känsla han lämnar laget efter de senaste tre årens framgång.

- Det har gått fort de här åren, samtidigt har det här stålbadet nog gjort oss bra. Vi fick helt andra riktlinjer och satte upp andra mål efter att vi var på väg ur division ett, och det var nog bra för klubben. Vi hade tur som fick in bra spelare, bl.a. ett gäng från Lund som hade erfarenhet från division ett. Sen fick vi tillbaka Pode (Marcus) och Haynes (Kristian) från högre nivå med en stor erfarenhet som de tog med sig. Såna saker spelade en stor roll.

Fredrik Fritz Person har lovat att fortsätta vara involverad i TFF i den mån han hinner. Tanken är att han under 2018 precis som i år ska ansvara för målvaktsträningen på ungdoms- och damsidan. Tidigare har hans ambition även varit att bli målvaktstränare för herrlaget, men det är inte aktuellt så länge hans privata situation ser ut som den gör.

- Jag vill tacka klubben, fansen och alla de som har klagat på mig och hurrat på mig under alla dessa år. Jag har alltid gått ifrån och vetat att man har ett stöd, och det har drivit mig de här åren. Den här klubben har gett mig så mycket under alla år, då tycker jag att det har varit min skyldighet att betala tillbaka, avslutar Fredrik Fritz Persson.


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 27 november, 2017
Kategori: A-lag