Fotograf: Björn Sandberg

TFF:s resa från botten av division ett till allsvenskt avancemang har tagit drygt tre år. För vissa har resan gått så snabbt att det har varit svårt att ta in vad som egentligen har hänt. Patrick Winqvist var märkbart rörd vid slutsignalen i söndags. Han har redan i högsta grad påbörjat förberedelserna för 2018, även om han också betonar vikten av att njuta av framgången.

- Vissa saker kommer efterhand, att nu ska vi möta dem och dem, säger Winqvist. Däremot tror jag vi fattat att vi har satt Trelleborg på kartan. Det är killar som har haft den här strävan länge. Det är inget påhitt att påstå att de har trott på det här länge, de hade inte sagt det i somras annars. Man känner av drivkraften, både från de gamla spelarna som kan visa att de kan göra jobbet färdigt innan de lägger av, och de unga som vill nå den nivå de strävar efter i sitt fotbollsliv.

Även om det på förhand fanns flera faktorer som talade för TFF i kvalet - som att laget var superettans bästa under hösten, att laget har en väldigt stark förmåga att vända underlägen och att klubbens aldrig någonsin har förlorat ett kvalspel – så kan ingen bortse från det faktum att det allsvenska laget oftast står som vinnare. Före årets kvalspel kunde konstateras att elva av de sexton senaste kvalspelen slutade med det allsvenska laget som vinnare.

- Jag hade en känsla av att vi var mentalt starkare tack vare att det var ett positivt kval för oss. Jag trodde också att de skulle vara mentalt tröttkörda, det tyckte jag man såg i första matchen. För dem var det ändå mer en rädsla av att förlora sin plats. Sen var jag inte alls lika säker inför returen. Jag var klart jättenervös att de skulle offra allt. Där blev vi hårt ansatta, men där visade ändå på nåt sätt vår lägstanivå sin klass, vår organisation och vårt lags moral, säger Winqvist och fortsätter.

- Jag sa före matchen att detta kommer bli ett historiskt ögonblick för både spelare och TFF som klubb om vi lägger ner det arbete som krävs. Vi sa att vi skulle göra ett mål, och när vi gjorde mål så var det ingen tvekan om vem som skulle ha den allsvenska platsen.

För Patrick Winqvist har utvecklingen gått snabbt från det att han skrev på för Trelleborgs FF i november 2014.

- Jag tycker att vi har rekryterat bra spelare, och vi har också valt att välja bort någon spelare för att få en ännu bättre spelare. Vi har bytt upp oss successivt och vi har inte tappat någon spelare som vi har velat behålla. Det blir en utmaning nu till allsvenskan. Vi har valt en tydlig linje när det gäller rekrytering av spelare och vilken karaktär de har. Vi gör en duktig research av de spelare vi plockar in.

Har du hunnit fundera något på nästa år?

- Faktiskt direkt. När man är så nära har man redan innan börjat tänka på om det slår in. Jag är inte så att jag stannar upp för mycket, jag har så klart njutit, men jag har samtidigt tagit tillvara på tiden och funderat vad som ska göras. Men det är med glädje man gör det, det hade varit tråkigare om vi hade stått som förlorare.

Hur ser du på truppen?

- Den är stark, många av spelarna har kvalitet. Sen blir det något naturligt avhopp som Fritz (Persson) och det kan bli Magnus (Andersson) och Kristian (Haynes) beroende på vilka beslut de tar, och det kan bli någon spelare som lämnar. Målet är ändå att behålla så många som möjligt. Styrkan är att vi inte har 30 spelare, så vi behöver inte rensa. Vi kan jobba med de vi har och sen plocka in ytterligare för att vässa konkurrensen. Vi kommer nog behöva lite bredare trupp i Allsvenskan.

Vad behöver ni få in?

- Vi måste titta på backsida. Inte för att de inte duger som är där, men vi har dels utgående kontrakt, sen för få backar. Vi har hamnat i trassel på positioner när skador kommit, och det är den lagdel som varit ömtåligast när vi har varit mest utsatta för skador. Marko har stått för kontinuitet i mål på ett strålande sätt, och framåt har nästan konkurrensen varit för tuff.

- Vi har redan träffat spelare och vi har redan funderingar på vilka spelare vi vill plocka in, och det är alltid intressant att bygga en ny lagdel. Har vi tur kan vi också visa för Tideman (Anton) och Blomqvist (Alexander) som har varit ordinarie att vi är ett bra alternativ för dem.

Alexander Blomqvist har ryktats vara intressant för andra allsvenska klubbar i samband med att hans kontrakt med TFF nu löper ut. Winqvist hoppas dock att klubben har goda möjligheter att behålla mittbacken.

- Det är fullt förståeligt när man gör tre såna säsonger som Alex har gjort att man är intressant för andra. Han har en hög lägstanivå, en spetsegenskap i sitt huvudspel, blockeringar av skott och andra avgörande grejer. Han har sagt att han vill spela i allsvenskan, så nu har vi skapat förutsättningar för att vi ska vara ett alternativ för honom.

TFF-truppen har fått ledigt resten av veckan innan man kör igång träningen igen på måndag och tränar fram till den 15 december. Därefter är det uppehåll innan träningen för 2018 preliminärt startar upp den 11 januari.

- Återhämtningen blir viktig och att ladda batterierna mentalt. Vi ska njuta i perioder, men även rehabilitera kropparna och successivt bygga upp oss. Sen när säsongen börjar ska vi sätta upp nya personliga och lagmässiga mål. Vi måste förstå vilket arbete som krävs av oss för att vi ska uppnå resultat nästa säsong, för det handlar bara om resultat i slutändan, avslutar Patrick Winqvist. 


Skribent: Jacob Cronhag
Publicerad: 23 november, 2017
Kategori: A-lag