Fotograf: Björn Sandberg

Efter första matchen på Vångavallen stod det 2-0 till Trelleborgs FF. Trelleborgs FF åkte upp till Jönköping med målsättning att göra mål på Jönköping Södra, då behövde de nämligen göra fyra.

Det var full snöstorm på mysiga Stadsparksvallen i Jönköping, trots det jobbiga vädret hade flera hundra Trelleborgare tagit sig dit. Antingen med True Blues Supporterbuss eller på egen hand.

De tillresta supportrarna och den andra publiken fick se Jönköping Södra sätta ett mäktigt tryck på Trelleborgs FFs backlinje. De gick ut hårt, men hade stolpe ut vid flera tillfällen. Anton Cajtoft skadade sig svårt under inledningen av matchen, de prickade stolpen från nära håll och skotten blockerades framför Marko Johansson.

Men i matchens 40e minut fick de 1-0, Robert Gojani sköt utanför straffområdet i mål bakom Marko Johansson. Det massiva trycket blev värre.

Dock var det Trelleborgs FFs kval i år. I snöstormen på Stadsparksvallen tog Trelleborgs FF fram viljan blå som stål. På tilläggstid kom det otroliga.
Zoran Jovanovic spelade fram Dino Islamovic som visade klass när skruvade in 1-1. Glädjen var total både i bortabåset som på bortastå. Målet var Trelleborgs FFs enda egentliga målchans i första halvlek.

I andra halvlek var matchen jämn, eller iallafall jämnare än första. Men det var Trelleborgs FFs kval i år. Ett kval där man vinner över två matcher och kan titulera sig som ett Allsvenskt lag 2018.

- För tre år sedan blev jag kallad till en intervju, TFF hade ambitioner att tillsätta en ny a-lagstränare. Klubben var enstaka mål från att trilla ur Division 1. Hade haft en nedåtgående spiral. Jag hade förväntningarna att få chans att jobba som huvudtränare - Trelleborgs FF gav mig den chansen och förtroendet. Jag lovade att ta tillvara på Trelleborgs FFs klubbmärke och jobbet att på lång sikt ta dem tillbaka till elitfotbollen, Superettan först och främst, säger Patrick Winqvist efter matchen.

- Vi vann Division 1, etablerade oss i Superettan. Andra året tog vi kvalplatsen. Sett över de här två matcherna så lyckades vi sy ihop en vinst. Att sitta här idag - bara tre år senare och säga att vi ska spela i Allsvenskan är otroligt. Jag har ett år kvar på mitt kontrakt så jag hoppas att det blir så att jag får coacha laget där. Jag känner mig oerhört tillfredsställd såklart. Men också priviligerad att vara Trelleborgs FFs tränare. Får lov att uppfylla målen, på kort tid.

Nyckeln till framgången i kvalet var en bra match i onsdags på Vångavallen. En match man vann med 2-0, där man inte släppte in något mål. Eftersom Trelleborgs FF och Dino Islamovic sen gjorde mål på bortaplan behövde J-Södra göra fyra för att ha chans att klara sig kvar i Allsvenskan. Trots en riktigt bra första halvlek av J-Södra - så var Trelleborgs FF för bra.

- Matchen idag började i onsdags genom en fantastiskt bra prestation. Idag gör J-Södra en riktigt bra första halvlek, vi har det riktigt riktigt jobbigt.

- Men vi vet om att vi oftast reder ut stormen så att säga. Jag sa till Kristian Haynes precis innan vårt mål att det kommer alltid chanser, men jag trodde att det skulle vara i andra halvlek. När vi gör målet hamnar vi i förarsätet rejält igen. Det är tillbaka där vi började, andra halvlek spelar vi helt utan press. Det var nervigt, men i andra halvlek spelade vi ut. Hade det varit en ’’vanlig’’ fotbollsmatch så ser det okej ut.

Trelleborgs FF är alltså tillbaka i Allsvenskan, det efter att ha besegrat Jönköping Södra IF i ett Allsvenskt kval.
När snön har smält på Stadsparksvallen i Jönköping spelas där Superetta-fotboll. På Vångavallen i Trelleborg - där spelas det Allsvenskan!

- Sett över två matcher gör vi ett bra jobb. 180 minuter plus tillägg. Jag pratar aldrig om rättvisa eller att förtjäna någonting, men vi står där där som segrare. Målet i år var att hålla över längre tid, vi gick vidare i Svenska cupen och förlängde säsongen till tio månader. Vi står nu här och kan titulera oss som ett allsvenskt lag 2018.

På måndagen klockan 18:00 firar Trelleborgs kommun med hjälp av True Blues att vi åter har intagit en plats i Allsvenskan. TFF-truppen finns så klart på plats på Rådhustorget och det gör även Danne Stråhed.

Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson kommer att hålla tal, något han ser fram emot lite extra i detta sammanhang.

Så värm upp strupen med "Blå som stål", ta med dig familj och vänner och fira våra fotbollshjältar med oss!

Startuppställning:

Marko Johansson - Albin Nilsson, Magnus Andersson, Alexander Blomqvist, Anton Tideman - Mattias Håkansson (ut 63), Robin Nilsson (ut 81), Zoran Jovanovic, Marcus Pode (ut 71) - Salif Camara-Jönsson, Dino Islamovic.

Avbytare:

Fredrik Persson, Kristian Haynes (in 63), Erik Andersson (in 71), Robin Jacobsson (in 81), Johan Brannefalk, Furkan Motori, Merlin Nuhanovic.


Skribent: Björn Sandberg
Publicerad: 19 november, 2017
Kategori: A-lag